用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC學術強嗎?
go

SC學術強嗎? [複製鏈接]

SC嘅英文聽講好,但中數又如何?有默書嗎? 請指教。

1    0    1    0

引用:SC嘅英文聽講好,但中數又如何?有默書嗎?

原帖由 sakbbjaijai 於 15-04-07 發表
SC嘅英文聽講好,但中數又如何?有默書嗎? 請指教。
SC 注重show & tell, 學術程度相對KV, HKPS 淺,一定要外補

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-04-07+發

原帖由 dragon2013 於 15-04-07 發表
SC 注重show & tell, 學術程度相對KV, HKPS 淺,一定要外補
Thanks,  請問SC有無默書? 幾時開始寫字?

引用:Quote:原帖由+dragon2013+於+15-04-07+發表

原帖由 sakbbjaijai 於 15-04-07 發表
Thanks,  請問SC有無默書? 幾時開始寫字?
可考慮去SC版看看,我見有家長提過。

引用:Quote:原帖由+dragon2013+於+15-04-07+發表

回覆:naughtybj 的帖子

乜野SC 形?哈哈

回覆:SC學術強嗎?

贊成去SC群組睇睇,默書不是SC的重點。

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-04-07+發

原帖由 naughtybj 於 15-04-07 發表
默書? 感覺你唔係SC型家長!?
我未係SC家長, 而家有SC offer但1516 中

原帖由 siden 於 15-04-07 發表
可考慮去SC版看看,我見有家長提過。
Yeah,  good idea,  而家去睇

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-04-07+發表

引用:乜野SC+形?哈哈 +

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-04-07+發表

原帖由 sakbbjaijai 於 15-04-08 發表
我未係SC家長, 而家有SC offer但1516 中
請問有乜其他offers令妳1516?

我個囝讀緊 Think N班,又係有SC offer.  家姐仲讀緊 Think K2, 其實幾好,但又未知小一考私立直資能力,好怕做錯決定。

回覆 Happylily2 的帖子

Think vs SC,如果你吾係想直上Think,當然SC

siden    發表於 15-4-8 10:36

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-04-08+發

原帖由 nic_bb 於 15-04-08 發表
請問有乜其他offers令妳1516?
um....九龍塘hkps..... 我唔係fans,  只想選一間最適合小朋友的學校,SC和hkps也是心頭好,曾經已決心選SC, 但最近又猶疑了,想了解多D兩間學校再決定。

回覆:sakbbjaijai 的帖子

我係現役sc k2家長,到現在為此唔覺有默書,但定期會有評估,有幾隻字要填,有無寫好嘅字填筆劃。算簡單。而且一個學期一次大評估,一個學期一次温書周。
唔算吃力,而且小兒仲好主動好鍾意得閒揭吓習作同ort。

如果你覺得英文重要,SC有佢方法令小朋友愛上!

引用:Quote:原帖由+nic_bb+於+15-04-08+發表請問

原帖由 sakbbjaijai 於 15-04-08 發表
um....九龍塘hkps..... 我唔係fans,  只想選一間最適合小朋友的學校,SC和hkps也是心頭好,曾經已決心選SC, ...
如果你buy重學術 可能sc真係未必適合 sc真係一d都唔深架 sc行project 好多野硏究 培養小朋友好學之精神 就唔會教好多學術上既野 學術算係ok而己!
但聽返同學仔家長講 已比以前深同教得快!
我就本身唔重學術 所以好鍾意sc既style 我覺得剛剛好! 我寧願多d show and tell...識得present自己對考小一重要好多!
等如長大後 揾工 interview skill強人地都impress d!
但又咁講 我都覺得hkps唔錯!所以係難諗d 不過sc應該多野玩d

cpc608  100% agree  發表於 15-4-13 16:42

回覆:breadbb 的帖子

又唔使睇到將來見工咁長遠,話晒都只係幼稚園三年啫。
講開又講,我以前有兩個暑期工同事仔讀sc,但唔多覺佢哋好show off.但比我印象係乖巧,有思想

我大女sc畢業現在p1,由於sc教佢how to learn,現在當面對學術上困難,會有信心地想方法去解決,去學識佢。sc唔係餵你食到飽,飽到個儲備夠你小一甚至小二用,係教你食嘅方法。如果用幾多默書,幾早默,默幾多字,識字量去比較係無意思,因為佢主要教小朋友點去運用。我女同以前d k3同學上小一後無乜問題。

‹ 上一主題|下一主題