用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Discovery Montesorri school (Central)
go

Discovery Montesorri school (Central) [複製鏈接]

請問有冇上過的媽媽可以分享?老師有愛心嗎?小朋友開心嗎?我考慮緊2歲班,謝謝!
   0    0    0    0

回覆:Discovery Montesorri school (Central)

小朋友開心因為沒有功課壓力。老師會因應每個小朋友的學習進度去指導。英文老師都是受訓過的Montessori老師,對小朋友有耐性,因為Montessori並不能逼出成果來的。我想其中一個你要考慮的因素是你有幾多耐性。小朋友好可能𣎴會每天都跟你報告他/她每天學到什麼。從學校帶回家的工作紙可能久久也是差不多的練習。但小朋友在不斷重複練習的同時也是不斷地進步。我是用家。

回覆 Chilax 的帖子

Thanks for your sharing!

回覆:Discovery Montesorri school (Central)

我孩子讀緊playgroup,但是愉景灣正校。學校有以下優點:
1. 老師全是有Montessori牌照
2. 課程清晰,家長會收到每月概覽,知道課程主題,可在家中配合。
3. 老師Net, 孩子英語聽講能力非常理想。十六個月大,聽英文完全ok,說單字也不俗。
4. 學校員工細心,有嬸嬸幫手照顧。但DMS講求獨立自理,所以你可能會見到孩子“呢呢啡啡”。
5. 孩子自理好好。

不過讀DMS亦有其他考慮:
1. 升小考慮。打算行local定國際?前者或有適應問題。
2. 中文。我覺得學中文會較弱
3. 學費貴。
4. 家長必須理解及認同蒙教,否則你會因為“唔知小朋友學左咩”而感到迷茫。

我已排住兩歲班,由於是2013年12月細仔,我滿兩歲會選。不過亦坦白告訴你,我會考其他N同K, 如有心儀學校收,讀一至兩年就會轉校。

回覆 lambeanmama 的帖子

好多謝你的意見!

回覆:lambeanmama 的帖子

你好!請問你有無買蒙特梭利教材?你小朋友一星期返幾多日playgroup?我小朋友係2013年7月b,本身已有幼稚園收咗,9月讀pn,但又想比小朋友試下返愉景灣正校playgroup,請問你小朋友有無坐學車返學?校車ok嗎?

回覆:lambeanmama 的帖子

你好!請問你有無買蒙特梭利教材?你小朋友一星期返幾多日playgroup?我小朋友係2013年7月b,本身已有幼稚園收咗,9月讀pn,但又想比小朋友試下返愉景灣正校playgroup,請問你小朋友有無坐學車返學?校車ok嗎?

Central teachers are good too

回覆 minimirror 的帖子

引用:你好!請問你有無買蒙特梭利教材?你小朋友

原帖由 queenie_hau 於 15-04-20 發表
你好!請問你有無買蒙特梭利教材?你小朋友一星期返幾多日playgroup?我小朋友係2013年7月b,本身已有幼稚園 ...
其實蒙教最重要既唔係教具,而係理念。
如果識蒙教既媽媽,屋企好多野都係教具,可以DIY。

引用:你好!請問你有無買蒙特梭利教材?你小朋友

原帖由 queenie_hau 於 15-04-20 發表
你好!請問你有無買蒙特梭利教材?你小朋友一星期返幾多日playgroup?我小朋友係2013年7月b,本身已有幼稚園 ...
你要明白,蒙教同其他幼稚園間很不同的。為什麼想上蒙校playgroup呢?另外,我沒有買教具,多是自己準備,或個別小教具。

I also DIY toy for my son! I let him to join pg because my son loves it! he is happy and enjoys every moment in school ! he eat more after joining school. He learns faster because I learn how to play with him during montessori pg. Well...some ppl find it useful some ppl don't. As long as the child is happy,going to school isn't a bad idea at all
‹ 上一主題|下一主題