用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 各位家長,有冇人聘用過影子老師?有好介紹嗎? ...
go

各位家長,有冇人聘用過影子老師?有好介紹嗎? [複製鏈接]

如題,thx!!

4    0    0    0

引用:如題,thx!! +

原帖由 tikka3768 於 15-04-03 發表
如題,thx!!
我都想知

回覆:各位家長,有冇人聘用過影子老師?有好介紹嗎?

有!幫助好大。進步很多。

I want to know too, pls pm me

回覆:tikka3768 的帖子

但影子老師一點都唔平

回覆:濼晴 的帖子

邊度可以搵到資料?thx

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

主流幼稚園容許家長聘用影子老師都幾好呀。一星期五天影子老師?價錢很貴吧!

唔該想問下什麼叫影子老師?

去邊請,幾多錢一個月?

我已經pm 左價錢俾媽咪們

Kimjj 發表於 15-7-8 23:30
唔該想問下什麼叫影子老師?

何謂「影子老師」

「影子老師」就是助理老師,職責是在課堂內協助有特殊需要的學生,例如學生專注力欠佳時提醒他,或是在學生不明白課堂老師教授內容時,就需要將內容再從新講解,亦要跟進學生的作業進度。

http://blogcity.me/blog/reply_blog_express.asp?f=YOY9UOEYV7188068&id=347100

影子老師專照顧問題童

幼稚園揀學生,有認知、語言或情緒行為問題者被拒門外並非罕見。有私營兒童發展中心負責人稱,少數幼稚園肯取錄有問題幼童,條件是要求家長聘用「駐校影子老師」,在課堂上協助照顧,每月費用達1.5萬元。
從事幼童教育的樂天教室總監陳惠玲透露,今年中心的學生中,有數人無法找到學位,主因是面試時目光呆滯或說話不清。有關幼稚園並非要留難家長,而是若取錄有問題幼童,教師人手所限難以照料。
陳指政府有為這些學童提供治療服務,但輪候需時兩年。私營的兒童發展中心則提供駐校影子老師,他們曾接受學前特殊教育訓練或曾任教學助理,在課堂上看管幼童,減低他們影響課堂秩序,同時能夠學習。
收費少則每月6,000元,最高需1.5萬元,服務一個月至整個學期。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131215/18551938

版主

請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝合作

我仔學校本身有。聽講自己請係好難搵。(我仔讀國際學校)每日收$400左右。只計上學日。

引用:我仔學校本身有。聽講自己請係好難搵。(我

原帖由 sky_chan88 於 15-07-17 發表
我仔學校本身有。聽講自己請係好難搵。(我仔讀國際學校)每日收$400左右。只計上學日。

...
請問可告之你仔是那間學校嗎?(如不方便公開, 請PM),  因我正頭痛幫呀仔報幼稚園, 其實佢應該今年9月讀K1, 但上年interview因為任何野都唔識, 又唔望和唔應人, 所以冇一間收佢。 聽講國際學校支援好足, 所以想今年試下報國際學校, 但又不知程序如何, 謝謝幫忙!

引用:Quote:原帖由+sky_chan88+於+15-07-17+發表

原帖由 EEFF 於 15-07-18 發表
請問可告之你仔是那間學校嗎?(如不方便公開, 請PM),  因我正頭痛幫呀仔報幼稚園, 其實佢應該今年9月讀K1,  ...
PM you already

引用:我仔學校本身有。聽講自己請係好難搵。(我

原帖由 sky_chan88 於 15-07-17 發表

...
請問你仔仔讀邊間?可以pm我嗎?學校好嗎?

回覆:tikka3768 的帖子

sky_chan88 發表於 15-4-6 00:43
有!幫助好大。進步很多。
不知小學有沒有影子老師的呢?
‹ 上一主題|下一主題