用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎? ...
go

這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎? [複製鏈接]

我個仔仲未夠兩歲半,但個人覺得邏輯好強,以下係幾個例子:1.他一歲半左右,對我們說:「我飲奶奶。」我地回應:「訓覺之前先飲奶奶。依架唔飲。」佢即刻回應:「我訓覺喇,飲奶奶。」講完跟住就訓落床。(補充:但果下佢一D都未想訓。)
2. 兩歲學習戒片,我同佢講:「唔包片」佢爆喊,問佢原因,佢話:「因為換片果時,睇let it go。」(佢意識到如果唔再包片,佢就無需換片,就不會有換片果時短暫既睇片時段。)
3a一歲左右,問佢鍾意爸爸定媽媽多D,佢答:「舅舅。」
3b歲半左右,問佢玩三下定五下先走呀?」佢答:「十下」(之於3A3b, 我地刻意問問題,俾兩個答案佢2選1,但佢係「think out of the box」不被問題限制自己答案。)
4.歲半左右已經識得講反話整古爸爸和媽媽。

至於佢對於Thomas D角色既名同分別等等,講過一兩次佢就記得,呢D我反而唔覺得特別,只覺得佢係觀察力強,記憶強同比較專注。另外N班老師話佢比同齡幼兒識講的詞語多,語句長,我只係覺得因為佢極少看電視,我地同佢多溝通有關。

其實最令我頭痛反而係佢既堅持,或者係固執,除非你用道理去說服佢,否則好難改變佢既想法。而且情緒起伏較大,比較敏感,急性子。除此,平時比較鍾意同大過佢既小朋友玩。

佢對好多事物好奇,會觀察,會發問,好想即刻知答案,所以擔心係學校會帶俾老師麻煩,影響其他同學,又抑壓佢好奇心。係屋企,我地會有時間精神諗佢「被其他人認為曳既行為」背後既原因,係佢立場角度去睇,但學校老師一對咁多個,有心都可能無力。

P.S. 但係精力旺盛,反應超快既佢,每天都需要午睡2-3小時。

ABC-DAD  佢會發展到自省同埋同理心,鼓勵你試下  發表於 15-6-17 19:38
ABC-DAD  提議你多表達父母會有難處,唔係萬能。  發表於 15-6-17 19:37
   2    0    0    0

回覆:mphilwan 的帖子

是新手mami嗎?好少接觸幼兒?
每一位孩子都是獨特的,他們天天成長都會叫人驚訝。
不用費神去估資優不資優,好好享受相處時刻就是。

ABC-DAD  放低是否資優最重要,因為父母自會感覺到  發表於 15-6-17 19:49

有時資優並非如所想般的"樂事",平凡健康快樂便好。

醒目開學勳章 貢獻勳章

小朋友總有d小聰明精靈嘢
我唔覺得呢d事件睇到d乜
一般最容易咁細就發覺到嘅,係認字認圖案超強,開始對數學敏感
恐龍家

醒目開學勳章

回覆:這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎?

單憑呢D例子真係唔覺理解能力特別高,要多D例子才可以估到。

以上呢D回應及對答太正路了,資優就未必係咁樣回應你。

小曳人    發表於 15-4-5 16:55

醒目開學勳章

引用:以上呢D回應及對答太正路了,資優就未必係

原帖由 derek0811 於 15-04-03 發表
以上呢D回應及對答太正路了,資優就未必係咁樣回應你。
Sorry,唔係好明白你嘅意思.

呢d例子睇唔到係,但吾等於吾係。

回覆:mrshoho 的帖子

我指個小朋友及他家長的回應及對答很正路,資優的小朋友回應及對答應更特別。

醒目開學勳章

引用:我指個小朋友及他家長的回應及對答很正路,

原帖由 derek0811 於 15-04-03 發表
我指個小朋友及他家長的回應及對答很正路,資優的小朋友回應及對答應更特別。

...
明白了,說得對,認同!

多謝各位睇法,加了較詳盡既內容在主題內。

除左教導佢禮貌,尊重別人,其實我地兩公婆既教育模式係:係安全情況下,俾佢循自己意願多探索,多學習,多嘗試,但主流學校教法可能令佢難適應。
擔心中

ABC-DAD  你地方向正確,上主流學校唔會有好大問題,放心  發表於 15-6-17 19:34

不要想太多,順其自然。其實如果是真正資優,情況會好明顯,根本沒可能不知。例如佢會大量閱讀及自學,你想stop佢都好難,又例如佢會硏究一樣嘢,好深入,例如數學,少少教一下,K3已懂計小三的數,而且不用逼,佢自己會好用心去日夜鑽研!。

Jane1983  講得好啱!  發表於 15-4-4 23:44

醒目開學勳章

引用:不要想太多,順其自然。其實如果是真正資優

原帖由 derek0811 於 15-04-04 發表
不要想太多,順其自然。其實如果是真正資優,情況會好明顯,根本沒可能不知。例如佢會大量閱讀及自學,你想 ...
講得好正確,係真係資優嘅話,你可能想佢反而唔係....唔係嘅話,點都唔會係。

醒目開學勳章

引用:多謝各位睇法,加了較詳盡既內容在主題內。

原帖由 mphilwan 於 15-04-04 發表
多謝各位睇法,加了較詳盡既內容在主題內。

除左教導佢禮貌,尊重別人,其實我地兩公婆既教育模式係:係安 ...
講真,睇完你新加嘅嘢,真係唔係好明顯佢係資優,可能要大D先知,但佢係個醒目仔!

回覆:這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎?

固執都係 trouble two 既其中一個特點。慢慢就會好。小朋友要從自己的經驗中調整對同一事件既看法。加油。

Jane1983 發表於 15-4-3 23:42
呢d例子睇唔到係,但吾等於吾係。
same here!

derek0811 發表於 15-4-4 23:11
不要想太多,順其自然。其實如果是真正資優,情況會好明顯,根本沒可能不知。例如佢會大量閱讀及自學,你想 ...

其實佢又真係無大量自學,可能因為鍾意Thomas, 所以鍾意睇路軌 ,成日想搭火車同mTR, 又會想望MTR果D lift,但又未去到沉迷。另外去人地屋企玩鋼琴,佢亂彈又會自彈自唱。至於球類,我地成日帶佢去球場睇人打羽毛球,籃球,乒乓球同踢足球,所以興趣好廣泛。
可能佢比一般同齡醒少少係同後天教育有關。
我相信資優小朋友應該係天生,無需培養。

ABC-DAD  Good!學習觀察同欣賞,係非常好嘅培育  發表於 15-6-17 19:47

gingerm 發表於 15-4-5 00:04
固執都係 trouble two 既其中一個特點。慢慢就會好。小朋友要從自己的經驗中調整對同一事件既看法。加油。

...
佢既固執,敏感同急性子,我地大概係佢一歲時已經發現,每次我地都叫佢冷靜,數十下(或者更多時間,當然開始係同佢一齊數)。佢固執扭要佢既野,我地由佢喊,等佢冷靜,先慢慢同佢講道理,用佢明白既方式去講,下下都要咁,其實都幾攰,但佢明白左之後,好多時都識得道歉,又冧曬。

不過睇左你地D post, 我個仔對比起資優生又好似好普通,希望佢只係比普通小朋友叻少少又未到資優,感覺資優生既世界只有資優生既朋友先可以互相了解,在普通學校學習一般都會悶死吧。

ABC-DAD  No.  發表於 15-6-17 19:56

引用:不要想太多,順其自然。其實如果是真正資優

原帖由 derek0811 於 15-04-04 發表

‹ 上一主題|下一主題