用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班學d咩?
go

N班學d咩? [複製鏈接]

新手媽媽,好想知n班係會學d咩?請有經驗媽媽分享一下可以嗎?因我心大心細唔知俾唔俾個女入n班好!

1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

去廁所,唱歌仔,聽故事,做圖工,聽命令,排隊,部份會開始學認字
如果係FTM,絕對唔需要上N班!自己教,帶多d去公園玩,睇下書,已經好過返N班啦!
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

我都有咁的疑惑, 但自己只有一個BB, 所以想佢返N班可以有多D小朋友同佢玩和相處.

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-4-3+21:30+編輯+

原帖由 小曳人 於 15-04-03 發表

去廁所,唱歌仔,聽故事,做圖工,聽命令,排隊,部份會開始學 ...
其實FTM既我覺得N班係絕對需要囉,我每日都有帶囡囡落街去公園,但學校既環境係同落街去公園絕對唔同囉。
我囡囡15個月多D開始返pg,初初我都覺得好似返黎無乜用,又貴,1個term要$8xxx,成$3xx堂,1堂得個1個鐘零15分鐘,但而家返左差唔多1個term,係真係睇住囡囡叻左好多,所以都比錢續埋個下學期。
同囡囡一齊返左3個幾4個月pg,發現真係要有一個學校既環境黎比小朋友學習,同埋當有其他同齡既小朋友一齊學習時,個小朋友係會學得快好多,因為就算個小朋友唔明大人講乜,佢會自己睇住其他小朋友做緊乜,然後自己跟住做。
同埋小朋友通常會聽老師講,唔會聽媽媽講,所以我覺得返N會好過自己教好多。
和平討論,非喜勿插,thx。

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-04-03+發表本帖

原帖由 koey329 於 15-04-03 發表
其實FTM既我覺得N班係絕對需要囉,我每日都有帶囡囡落街去公園,但學校既環境係同落街去公園絕對唔同囉。
...
贊成

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-04-03+發表本帖

...
你說出我心底話。
我初期都唔信,但經驗是在家自己教是很難的,老師講一句原來會留心過我講十句,同學也確實會互相影響。自己上課三小時也會較獨立,當然放學後自己教都很重要。

引用:新手媽媽,好想知n班係會學d咩?請有經驗媽

原帖由 BabyTang2014 於 15-04-03 發表
新手媽媽,好想知n班係會學d咩?請有經驗媽媽分享一下可以嗎?因我心大心細唔知俾唔俾個女入n班好! :sickmi ...
我係Ftm,再揀都一定會讀n,學校始終正規d,個番學模式真係可以俾同年紀的小朋友互動,大家一齊學分享、守規矩、排隊,而且自理進步得明顯快

...
絶對贊成,其實FTM可以教嘅同學校學嘅有好大分別,所以我會比小朋友上n,淨係可以一班同學仔玩已經好開心!

...
你都講中左我心裡面的諗法

回覆:N班學d咩?

係咪FTM都好,能力許可就比佢讀,原因就係以上JM講既野,如係FTM可以選半日

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實好睇你想要乜
如果媽媽自己好想自己教嘅話,做好準備,我好肯定一定教得比學校多
小朋友兩歲仲係好自我,就算返學都未必同同學溝通

另外,如果有兄弟姐妹的話,留响屋企亦比返學所學嘅多
恐龍家

如果好似以前住屋村,日日一大班街坊小朋友一齊玩,有大有細,互相學習,真係吾洗番N,可惜而家,人人自閉咁....
如果FTM, 要有工人, mommy又有心機教小朋友才可,否則你不停做家務都陪吾到佢。但吾番都要去上下playgroup, 學下羣體生活,D人成日話去公園玩,其實而家weekdayD小朋友好忙,你去公園都冇人同你玩。

引用:其實好睇你想要乜如果媽媽自己好想自己教嘅

原帖由 小曳人 於 15-04-04 發表
其實好睇你想要乜
如果媽媽自己好想自己教嘅話,做好準備,我好肯定一定教得比學校多
小朋友兩歲仲係好自我 ...
Agree, 學術上我自已教我女肯定多過學校。
如果有兄姐(起碼大兩三年)帶著,會學得快D,如只是弟妹未必。

...
Agree!

回覆:小曳人 的帖子

Thanks, 我不是FTM....所以好矛盾

回覆:koey329 的帖子

我諗緊去pg,唔去n

多謝大家分享,等我去多d open day 了解下先! 再諗下俾唔俾佢讀

回覆 koey329 的帖子

Agree 我個仔係PG學懂了在課堂守規矩,食完茶點要放杯碟回廚房,interview要坐定定但老師叫會起來participate。我想我自己在家是不能把他訓練成這樣的。但PG上了年多他已開始悶了,所以八月開始會上PN。

回覆:cpc608 的帖子

我也是ftm, 我仔仔返左N班幾個月,佢學識同小朋友玩,比以前合群。以前在公園自己玩,好自我,而家去到公園,會同其它小朋友一齊玩,分別好大。

‹ 上一主題|下一主題