用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有 St. Cat 及樂基 offer,是否必然㨂 St. Cat? ...
樓主: isamchan
go

有 St. Cat 及樂基 offer,是否必然㨂 St. Cat? [複製鏈接]

引用:乜意思,可否分享一下?thx +

原帖由 hayleymama24 於 15-04-03 發表
乜意思,可否分享一下?thx
樂基課程較強,功課,抄寫較多,較重discipline . sc 較活動, projects base 功課比HKPS 多,全組合作再present. sc 每年或隔年有全班排練上台表演。 較多參觀(唔計參觀小學)及學校旅行,一年三至四次。HKPS 學術強,phonics 教多過SC . 寫中英文生字較深。有外來體能導師及護士,但兩間Shatin HKPS 都無outdoor playground . Shatin HKPS 有極少部分English teacher 唔係真正NET , 無論膚色,NET 跟 非 NET , 同佢地講下嘢就知。唔係只係口音問題!各有各好,睇你想要乜!

回覆:有 St. Cat 及樂基 offer,是否必然㨂 St. Cat?

港島人,知道st.cat是名幼但未聽聞過樂基。可以分享一下此學校出名的地方嗎?

引用:sc+是沒有愛的地方,隨時隔離趕走

原帖由 Orangeabc 於 15-04-03 發表
sc 是沒有愛的地方,隨時隔離趕走
對乖同坐定的同學有愛及包容係好容易,真心想知sc對坐唔定的小朋友會點處理,謝謝,可以分享,謝謝

引用:Quote:原帖由+Orangeabc+於+15-04-03+發表s

原帖由 gg33 於 15-04-04 發表
對乖同坐定的同學有愛及包容係好容易,真心想知sc對坐唔定的小朋友會點處理,謝謝,可以分享,謝謝

...
相對地sc 無HKPS咁嚴,sc 老師會幫學生派自己搞嘅生日會invitation card , HKPS 話眀唔會,HKPS 要小朋友手仔放膝頭,sc 唔會。我見過一SC老師,會叫頑皮學生要跟著她。sc 歡迎家長上課前後入校內睇小朋友玩,HKPS 好似唔得。所以HKPS 會較重紀律。

引用:Quote:原帖由+gg33+於+15-04-04+發表對乖同

原帖由 samchan2179 於 15-04-04 發表
相對地sc 無HKPS咁嚴,sc 老師會幫學生派自己搞嘅生日會invitation card , HKPS 話眀唔會,HKPS 要小朋友手 ...
"HKPS 要小朋友手仔放膝頭,sc 唔會。我見過一SC老師,會叫頑皮學生要跟著她。sc 歡迎家長上課前後入校內睇小朋友玩"...
我囝今年8月會於SC返PN, 多謝妳嘅分享,睇完放心好多,希望冇幫我囝揀錯。

cpc608  GREAT!  發表於 15-4-6 09:09

引用:港島人,知道st.cat是名幼但未聽聞過樂基。

原帖由 Babemo 於 15-04-03 發表
港島人,知道st.cat是名幼但未聽聞過樂基。可以分享一下此學校出名的地方嗎?

...
樂基在天后開了分校叫Pods, 仍在招生。
樂基谷D傳統D,St Cat活動吾谷。

My friend's elder kid used to study in st cat, younger one now studying in hkps, in her opinion st cat is more traditional,ie kid need to sit still in the classroom

回覆:minichan1 的帖子

我個人經驗跟你朋友剛相反。你朋友是沙田樂基?

回覆:有 St. Cat 及樂基 offer,是否必然㨂 St. Cat

沙田樂基可能係嚴D, 以我所知九龍塘樂基同沙田好唔同, 佢地同SC好似,多projects,  好活動教學,但學術比SC深好多, 小朋友亦有好多show and tell,  story telling,  仲有得學樂器,唔少表演機會,仲要學費包左, 但SC就所有extra野 such as k2 嘅drama class都要額外再比錢,不過兩間學校都係sell happy learning,  同沙田樂基唔同的。

引用:沙田樂基可能係嚴D,+以我所知九龍塘樂基同

原帖由 sakbbjaijai 於 15-04-05 發表
沙田樂基可能係嚴D, 以我所知九龍塘樂基同沙田好唔同, 佢地同SC好似,多projects,  好活動教學,但學術比S ...
沙田同九龍塘樂基係有分別

回覆:有 St. Cat 及樂基 offer,是否必然㨂 St. Cat

咪天真,梗係st cat, 去到小一去要扣門你就知

cpc608  Haha  發表於 15-4-6 09:07

引用:咪天真,梗係st+cat,+去到小一去要扣門你就

原帖由 sissysze 於 15-04-05 發表
你終於說出了我的心聲

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-04-05+發

原帖由 samchan2179 於 15-04-05 發表
沙田同九龍塘樂基係有分別
我想講沙田樂基同九龍塘樂基係兩間唔同嘅學校,佢地之間係冇關係架!

引用:咪天真,梗係st+cat,+去到小一去要扣門你就

原帖由 sissysze 於 15-04-05 發表
如果我唔打算叩門呢?

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-04-05+發表咪

原帖由 sakbbjaijai 於 15-04-05 發表
如果我唔打算叩門呢?
今次到 sakbbjaijai 講咗我心入面嗰句。

咁如果你有sibling必收或25分入硬名津,又或直私小學識高層穩入,又甚至你豁達到讀邊間小學都冇乜所謂,咁又真係一定唔使叩門嘅。

若是如此,St Cat利叩門這一點確實不用考慮。

考小一遊戲比考幼稚園艱辛,已經行過呢條路嘅家長回望選幼稚園會有更加多方面考量。

但實際也要因應各人自己情況需要喜好要求來考慮。

回覆 sakbbjaijai 的帖子

My friend has reflected that admin of HKPS (KLT) is quite messy (she's comparing that to Keenmind as her daughter is at Keenmind, son @ HKPS)

回覆 minichan1 的帖子

I guess this (SC) would be beneficial if you are planning to go for local primary schools.

回覆:siden 的帖子

就你所言?sc 學生考直資或私校的成功率低過叩門?

感覺上,叩門難,每間學校只有大約十個叩門位,要好outstanding的學生先會叩門成功,sc 每年咁多畢業生,
出色的學生,是否已於考直資私校時已被取錄,不用一心指望叩門?
是否不要將目標放在叩門呢最後一步?

聽聞沙田樂基課程較sc深,如果考私小直資是考劵考學術,是否學術深d有著數?而且火炭樂基叩沙田津校有著數,校長會幫手打電話(如果樓主滿足於沙田津校的話)

無意冒犯,只是睇完咁多po,仲有d疑問,拎出來請教下,謝謝

引用:就你所言?sc+學生考直資或私校的成功率低過

原帖由 gg33 於 15-04-06 發表
就你所言?sc 學生考直資或私校的成功率低過叩門?

感覺上,叩門難,每間學校只有大約十個叩門位,要好outs ...
其實教直資私校,學術係重要,係其他方面,如主動性,表達能力,應對,應變,態度等學校都會考慮!

cpc608  Yes  發表於 15-4-6 20:37
siden    發表於 15-4-6 13:30
‹ 上一主題|下一主題