用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 問6年級家長數學題, 急! 非常需要大家幫忙! ...
go

問6年級家長數學題, 急! 非常需要大家幫忙!

呈分試中, 有一題 simple equation 數學題係咁既
There are 12 apples in a box.  The price of a box of apples is increased by $5.  Each apple now costs $10 on average.  Find the original price of a box of apples by the method of solving an equation.  (Show your working)

呢度有三條算式,想請問一下,邊條先會有分? 還是三個都可以? (答案都一樣的) 4分題

A) X + 5 / 12 = 10 (補充, 呢條個12係擺係下面, 但電腦打唔到出黎)

B) X + 5 = 12 x 10
C) 12 x 10 - X = 5

希望各位比D意見

睇錯........A 係咪...................   X + 5
                                             ------------- = 10

咁....應該 3個都對 ~~~

silvia_ng 發表於 15-4-2 17:52
呈分試中, 有一題 simple equation 數學題係咁既
There are 12 apples in a box.  The price of a box of a ...
我揀B
因為左右兩邊都係equation solving
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 silvia_ng 的帖子

我揀A,因為係跟住題目最直接嘅演譯

A

回覆:問6年級家長數學題, 急! 非常需要大家幫忙!

咁寫model answer以外那兩條,是否會全扣分?其實是否一定要direct translate? 你地學校係咪咁教?我個人幾怕小朋友背model answer而沒殺其他答案的

引用:呈分試中,+有一題+simple+equation+數學題

原帖由 silvia_ng 於 15-04-02 發表
There are 12 apples in a box.  The price of a box of a ...

如果呢條係short question,要攞4分應該如下:

X + 5 / 12 = 10

X + 5 = 10 x 12

X = 10 x 12 - 5

X = 115

引用:+本帖最後由+khmama+於+15-4-2+18:58+編輯+

原帖由 khmama 於 15-04-02 發表
咁直接寫第二個應該無哂分了,是嗎?我想睇下其他學校做法咋,thanks

引用:Quote:原帖由+khmama+於+15-04-02+發表本帖

咁直接寫第二個應該無哂分了,是嗎?我想睇下其他學校做法咋,thanks
寫第二個只係冇咗一個step,頂多扣一分。

First statement 有1 分:Let X be the original price of a box of apples.

條Equation 有1-2分

正確答案有1分

我覺得3條式都應該比分。

亞仔話 khmama 既答案如果寫埋題解就有滿分。如果只寫題解+答案B/C,即使答案啱都只有题解1分。如果直接答B/C, 就冇晒分。

我選B

引用:亞仔話+khmama+既答案如果寫埋題解就有滿分

原帖由 aleung922 於 15-04-02 發表
亞仔話 khmama 既答案如果寫埋題解就有滿分。如果只寫題解+答案B/C,即使答案啱都只有题解1分。如果直接答B ...
Yes. 開首要寫“Let X be the original price of a box of apple", 結尾要寫“the original price of a box of apple is $115" .

樓主唔使咁緊張,最多扣1分,放鬆啲啦

答B同C既同學就算答案啱,都扣哂4分 學校解釋唔係direct /跳step/唔logic?! 對一間自認flexible既學校黎講,佢地咁做我真係有啲surprise!

其實我都晤認同咁樣扣分,在我来說,數學可以有好多種答法,但下下投訴又好難攪!

引用:答B同C既同學就算答案啱,都扣哂4分+學校解

答B同C既同學就算答案啱,都扣哂4分 學校解釋唔係direct /跳step/唔logic?!  對一間自認 ...
思維模式有好多種,三條式都冇錯,錯嘅係教學模式,太僵化

引用:回覆+silvia_ng+的帖子 其實我都晤認同咁

原帖由 aleung922 於 15-04-03 發表

其實我都晤認同咁樣扣分,在我来說,數學可以有好多種答法,但下下投訴又好難攪!: ...
呢次呈分試,數學卷既4分可以舉足輕重。有個同學本身得86, 而家得返82, A變B

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-04-02+發表

原帖由 khmama 於 15-04-03 發表
思維模式有好多種,三條式都冇錯,錯嘅係教學模式,太僵化
係囉,教到啲細路一定要跟佢model answer, 真係不敢恭維!而且佢既direct translate 同其他人理解既direct translate 並冇標準,唯一標準就只有呢啲model answer.  呢啲4分題,第一分應該係for第一句let x be the original price of the box of apple,第二分for formula, 第三分for答案,第四分for last statement, 咁就公平啦!呢啲第一句同last statement, 寫左又唔計分,唔寫就扣分,冇理由呀?!

只有A正確