用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃官、善得、安桂有2nd in嗎?
樓主: siukingkwok
go

荃官、善得、安桂有2nd in嗎? [複製鏈接]

回覆:荃官、善得、安桂有2nd in嗎?

填王少清第三可能又係得10%

引用:Quote:YDLFATHER+發表於+15-4-10+21:10+把

原帖由 黃巴士 於 15-04-11 發表
我估10%機會.  
區內3分一是BAND1生, 大抽獎可風只有百多個學位, 你估區內會否少於一百多人填"可風"大抽獎 ...
我見到咁多家長咁樂觀真係好開心,因為自己咁保守,成功指數一定比佢地高得多。

pcy307 發表於 15-4-11 13:26
我見到咁多家長咁樂觀真係好開心,因為自己咁保守,成功指數一定比佢地高得多。

...

聽老師講, 今年荃灣位"無以前"咁緊張.  但我仍覺得此區都不是可太進取的區分.  
樂觀係好事, 最緊要盤算得失形勢, 始終升中選校是為孩子捒間"合適"中學,  而不是為贏盡抽獎NO.  
可能其他家長諗住剎出新血路啩.

引用:把可風放第一是否必中?

原帖由 YDLFATHER 於 15-04-10 發表
把可風放第一是否必中?
可風都好多人揀架!多數 B1b  ~c  的人!

引用:填王少清第三可能又係得10% +

原帖由 Haileyng 於 15-04-11 發表
早三年有朋友個仔甲二入了王少淸

引用:填王少清第三可能又係得10% +

原帖由 Haileyng 於 15-04-11 發表
個人意見,填王第三的機會係零,不然派位後上來剝我棚牙。

但前年有人乙3報可風收咗,舊年有人乙2報可風收咗。

醒目開學勳章

sarali 發表於 15-4-11 16:52
早三年有朋友個仔甲二入了王少淸
前年有人乙7填沙蘇收左, 上年乙3填王少清收左

引用:Quote:sarali+發表於+15-4-11+16:52+早三年

原帖由 peggy 於 15-04-11 發表
前年有人乙7填沙蘇收左, 上年乙3填王少清收左
乙七沙蘇是否62網?? 如果係咁都抽到好好彩,好少位咋

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:pcy307+發表於+15-4-11+13:26+我見到

原帖由 黃巴士 於 15-04-11 發表
聽老師講, 今年荃灣位"無以前"咁緊張.  但我仍覺得此區都不是可太進取的區分.  
樂觀係好事, 最緊要盤算得 ...
黄巴士,那不知在葵青綱,若以可風2-4個執雞位填乙二會否有機會呢?

乙三入唔到王少清就好大機會入在band 2a學校,進取與否就要睇下小朋友叩門成功機會率有多高!

醒目開學勳章

gracelam 發表於 15-4-11 21:33
乙七沙蘇是否62網?? 如果係咁都抽到好好彩,好少位咋
是62網, 冇記錯得2個位

C汝州街apmaa 發表於 15-4-11 吓1:42
黄巴士,那在葵青綱,若以可風2-4執位填乙二會否有機會呢?
如無記錯,可風在葵青區乙二只有個位數的学額。你估計吓區內band1生会否少於10人放乙二第2可風,從而推算有几多机会成份。要執是否執多学額的band1校会好些呢!

引用:Quote:gracelam+發表於+15-4-11+21:33+乙七

原帖由 peggy 於 15-04-11 發表
是62網, 冇記錯得2個位
咁我唔係好明,乙七都派到,足以證明隨機號碼都好前,但如果前咁已中乙一,點解會排到乙七先派到??

除非乙一至乙六都係非62網,我有冇理解錯呢???

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

gracelam 發表於 15-4-11 22:45
咁我唔係好明,乙七都派到,足以證明隨機號碼都好前,但如果前咁已中乙一,點解會排到乙七先派到??

除非 ...

照我所知只是乙一填荃官, 其餘都是填葵青區
另外,前年有人(屯門區)一至乙四都是填中中, 乙五填英中收左

今年要睇下有幾多外區band 1位比荃灣,上年真係少很可憐!

醒目開學勳章

Haileyng 發表於 15-4-11 23:46
今年要睇下有幾多外區band 1位比荃灣,上年真係少很可憐!
應該唔多, 這兩年外區學校都只有2個位被荃灣

話說之前聽到某街坊講,覺得王少清好勁,何傳耀好弱,我O咀了。其實好多家長唔似得大家咁識得自己搵資料,可能只係聽小學老師建議(其實小學老師如果懶,憑多年經驗,係好危險的;甚或自己對某學校有偏見,都好影響佢比小朋友的升中意見),又或者去某校講座聽到人講自己好勁(冇能力發現佢掩飾左嘅缺點),結果就幫仔女亂填,真係可悲!

引用:話說之前聽到某街坊講,覺得王少清好勁,何

原帖由 senkawa 於 15-04-11 發表
話說之前聽到某街坊講,覺得王少清好勁,何傳耀好弱,我O咀了。其實好多家長唔似得大家咁識得自己搵資料, ...
那都是他們自己揀的呢

grac6lam 發表未必 15-4-11 22:45
己一唔係好明到鷄七都派到,足以證明隨機號碼都好前,但如果前咁已中乙一,點解會排到乙七先派到??

除非 ...
是否l至6已無学位? 未必no.前,係博到其他人無填,自己有填,咪執到鷄。
‹ 上一主題|下一主題