用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Think朗思國際小學,好唔好?
go

Think朗思國際小學,好唔好?   [複製鏈接]

Think朗思國際小學,好唔好?

37    0    0    0

回覆:Think朗思國際小學,好唔好?

My son study there, he loves it so much

回覆:Think朗思國際小學,好唔好?

我仔都讀得好開心,無壓力,連病都話要返學。

回覆:JM_wyw 的帖子

除了學費,雜費多嗎?

回覆:toutou1024 的帖子

我不是住豪宅,沒有工人,沒有司機接送,如果我的小孩讀這間小學,會否和其他同學的家庭背景相差很遠?

....

引用:Quote:原帖由+JM_wyw+於+15-04-02+發表My+s

原帖由 momo_cheung 於 15-04-03 發表
你好!近來我在看這間學校,希望你能慷慨解答:
1. 請問小學是否英普教育?
2. 我見學校網站寫了要求9月1日 ...
我仔四月尾會面試think p1, 但之前完全冇學過普通話,面試會有問題嘛?

....

回覆:momo_cheung 的帖子

我係考插班的,打電話去學校,剛剛有一個位咪考囉,Y3得一班,24人,無考試測驗,只有默書,無乜功課,要每日睇圖書,讀字,我仔free到爆,但我覺佢從中都學到嘢,有次病,剛好,我想佢休息多一曰,叫佢唔好返,佢堅持要返學,真的未試過,佢話要返學玩籃球喎,又話而家上堂無瞌眼瞓喇!但學校所教的與傳統學校相比,我覺係淺咗,又可以話係適齡嘅嘢,唔會好似外邊教高几級嘅嘢,所以佢哋會自信多咗,開心學習呢!

回覆:lawrainbow 的帖子

我都不是住豪宅,住貧民區,不是有錢人,要打工,但有一個工人,so what?學校收,同有錢交學費就得啦!洗理其他人?最緊要自己點睇自己。

Y3一個月學費8400,一入學要俾一個月deposit,到你唔讀或離開學校就會退返,書簿費3千几,午餐每個月690,現讀咗兩個月無俾過任何費用,不過逢星期五要1315放學,下午為課外活動,你唔參加,可放學,有好多活動堂你選擇,每堂一個鈡,150蚊堂。

回覆:Macylau 的帖子

我個仔考插班,只有一個外籍老師interview,無需見家長,我仔只係話考數學,英文串字,讀字,推理,傾下偈,應該係考平時能否用英語溝通,後來得知呢位老師就係佢main班主任,另有一個副班主任,我仔話上堂全英語,中文堂係另一位老師,用普通話教學,有時候會用廣東話。書包係無書本的,只有租學校圖書,另有功課簿,手册等。

怕被老師和同學的白鴿眼

我全家都是講中文,小孩能夠在學校,學到良好英語嗎?

小學畢業後,能否升讀本地中學?

如果你咁顧及呢啲,你不如選津校,無謂諗國際學校吧!國際都有平民讀,不是一定全部有錢人呢!如果你係有錢人,你一定係睇唔起啲窮人呢!

我覺得可以㗎,不過你小朋友會好辛苦,未必跟到外邊傳統學校嘅進度。如果你想小朋友上返傳統中學,我唔建議小學讀國際呢!

我全家都係講廣東話,得工人講英文,佢哋好少同工人講嘢的,全部喺之前學校學的。佢哋見外籍人士無怕羞的。

我也不是住豪宅,無司機!其實選學校都係為了小朋友,不用理會他人!我又唔覺有所謂的距離

回覆:momo_cheung 的帖子

我選這校是因為她是IB school,學習模式很適合我的小朋友,這是最重要的!另外就是我喜歡他是用繁體字教中文,有好多IS都教簡体的!小朋友面試後就好喜歡這校了!雖沒有書,但小朋友愛看書,又會有功課做的,都不是好hea!可能平時唔知佢學了什麼似的,但在生活中你會發現他原來學了很多!

‹ 上一主題|下一主題