用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK State boarding school
樓主: Taiwaibobo
go

UK State boarding school   [複製鏈接]

回覆 brother4 的帖子

但是我兒子情況是否不一樣 , 我之前問過 , 我和老公 和大女兒 都有 居英權 , 好像只要在我兒子 18 歲前申請 都可以獲得此權利

你囡囡有居英權嗎? 我識朋友有居英權入讀state school 免費的https://www.gov.uk/types-of-school/state-boarding-schools我還有小女兒。都係諗住讀完小學就全家過去。在香港住,心淡!!!

請問你個個集中討論區係邊?

回覆:UK State boarding school

朋友有居英權,但冇住過英國,朋友想申請孩子去英國,問要住過二年/工作過,才可一定免費入讀公校,相信case個個不—樣,問agent/領事館便可。。

回覆 Taiwaibobo 的帖子

英國-寄宿-公校-中學-(擁居英權/EU 護照)-集中討論- Powered by Baby ...m.edu-kingdom.com/post.php?fid=292&tid=2512450...16

2013年4月28日 ... 英國-寄宿-公校-中學-(擁居英權/EU 護照)-集中討論 ... 請教各位家長指點,有EU
passport 讀公校state government schoolboarding, 成績挺好,男校或 ... Sixth
Form 才去英國讀書,目標應該比較單純,是要入讀最好的大學罷!

Sheep006  無過去陪讀?  發表於 15-4-1 22:42

我女兒在hk已上大學 , 所以想如果 阿仔 form 3 之後去 (阿仔現在form 2) ,家姐 可以讀 master , 我也可以過去照顧 2 人,

對..阿女 和 阿仔 都 hk 都很失望 , 所以想轉換 環境 給他們多一個選擇

回覆 lucia6119 的帖子

Sorry, 我講得唔清楚。我女現在在港讀僅year 11, 今年9 月去英讀year 12.  英國好似分年齡的。我女學校是5歲讀小一。所以年齡應跟英國本土生一樣。所以你仔讀year 9 定10 都看看年齡。我主要睇ofsted report , 冇睇ranking, 全英只有十幾間state boarding school.

你到底有幾個孩子?唔係有一個係英國讀緊咩?總有兩個未去?

brother4  兩個英國讀緊  發表於 15-4-1 22:35

我諗你朋友係講緊university local student fee.  Yes, if uni, 係要住3年先取到local fee.  我見好多agent 為擁居英權的父母申請子女入state school.  可以再叫佢試下。acadamic Axxx 都有

回覆:Taiwaibobo 的帖子

我申報冇居英權,知有人免費入讀state school ,好看學校決定。。。我自己報了日校,用特區謢照,學校都可,但校外住宿費太貴,只好放棄。

這 website 我有去過 , 不過沒找到 排名
我心儀的居住地點 是 lincolnshire , 那裡 有2 間 state boarding school ..
1. the priory academy lsst
2. de aston school lincoln

不知大家可否 給予意見 , 此 2 校 好嗎 ??
其實 阿仔 在 hk 也只是讀 band 2 a 學校 , 而且 成績 普普 , 不知機會如何 ??

其實 我都打算 陪去 , 所以讀日校 都可以
請問有無好介紹 和如何 search 這些學校 , 收費如何??

找到了 , thx

我喜歡kent 或南部所以冇睇其他area.  咁小朋友如果成績中等,我覺得愈早去愈好。你可以揾agent 做個test , 比d 意見你。免費的。佢地都有state boarding school connection.  男仔学校選擇比女仔多。好多好的state boarding 是男校。

回覆:UK State boarding school

日校。。是朋友幫手找的,或可用google 寫上‘’居英權入讀日校‘’,見有幾間agent代勞

回覆:Sheep006 的帖子

供二個,超難陪讀冇錢,一個要學費8千鎊—季,8000x3=24000鎊+住宿費要4000鎊+機票二套25000,共24000x12+4000x12+ 25000=360000—個,二個x2,供孩子我倆一個要加班,另一個轉工

兩個真係好重皮

不是讀日校嗎 ??

This link is useful

http://www.sbsa.org.uk/

引用:回覆+亮燈+的帖子 THANKS+!我們有居英權+,

原帖由 lucia6119 於 15-04-01 發表
回覆 亮燈 的帖子

THANKS !我們有居英權 , 咁如果入讀 STATE BOARDING SCHOOL 係咪唔使交學費 , 只交 BOAR ...
唔好意思,我只有幾本過期BNO,並沒有居英權,所以答唔到你,其他家長應該幫到你的。

‹ 上一主題|下一主題