用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK State boarding school
樓主: Taiwaibobo
go

UK State boarding school   [複製鏈接]

回覆:odelia_ho 的帖子

Thanks. Pl check PM.

odelia_ho 發表於 15-4-24 15:19
其實好多英國學校對於適齡入學不是很緊的,最主要是同學可以接駁到課程,不一定要跳班,接住落就得

...
咁係咪如果想小朋友去讀 Y9, 即中一升中二或中二升中三去都得? 因我想小朋友最遲先去讀Y9, 唔捨得呢~

回覆 jdepp 的帖子

都可以這樣說,但是乎個別學校的收生標準。已提及過,年齡不是最重要的入學條件,最重要是entrance test (如有)
或有沒有足夠的宿位

jdepp    發表於 15-5-26 11:54

odelia_ho 發表於 15-5-19 13:17
回覆 jdepp 的帖子

都可以這樣說,但是乎個別學校的收生標準。已提及過,年齡不是最重要的入學條件,最重 ...
謝謝解答

回覆 lucia6119 的帖子

Check the age.  UK schools are very strict on age.  They don't care what level you have studied.    Therefore, many HK students can jump one level.

CarrieTse 發表於 15-5-19 22:27
回覆 lucia6119 的帖子

Check the age.  UK schools are very strict on age.  They don't care what leve ...

Yes, but not apply to state schools

odelia_ho 發表於 15-5-20 09:21
Yes, but not apply to state schools
Very good.

引用:Quote:odelia_ho+發表於+15-4-24+15:19+其

原帖由 jdepp 於 15-05-19 發表
咁係咪如果想小朋友去讀 Y9, 即中一升中二或中二升中三去都得? 因我想小朋友最遲先去讀Y9, 唔捨得呢~
...
我仔現在讀F2, 已足14歲,其實可報Y10, 但我想佢有長D時間適應全英語教育和生活(雖然而家係英中),而且可先享受一年寄宿生活才準備公開試,所以今年九月過去讀Y9

回覆 hjma 的帖子

比一年時間適也很好,因G10開始GCSE課程如果未咁快適應就會影响到成績

回覆:scso 的帖子

亞細去年小六有間收他讀中二,他亦願意過去跳班讀,但唔捨得,等下年再考Year 9先過。但唔知考唔考到,考官校難考過私校好多,很多又要飛過英國考。

hjma 發表於 15-5-21 12:17
我仔現在讀F2, 已足14歲,其實可報Y10, 但我想佢有長D時間適應全英語教育和生活(雖然而家係英中),而且可 ...
我早幾年同你想法一樣,F2, 13歲冇跳 year 10, 但呀仔去到一星期覺太淺,尤其數是小六中一程度,他同房year 10, 看了別人的書覺得可handle 到,想跳班。不覺我叫他適應先及看看自己喜歡那科目入U。所以year 9 好輕鬆渡過而且AB 成績回來。唯一不好13讀year 9 是做全班大仔,同級是12歲year 9 的。到year 10/11 都比別人大。

引用:Quote:hjma+發表於+15-5-21+12:17+我仔現在

原帖由 noel2010 於 15-05-23 發表
我早幾年同你想法一樣,F2, 13歲冇跳 year 10, 但呀仔去到一星期覺太淺,尤其數是小六中一程度,他同房year ...
咁最後有冇跳班呢?

hjma 發表於 15-5-21 12:17
我仔現在讀F2, 已足14歲,其實可報Y10, 但我想佢有長D時間適應全英語教育和生活(雖然而家係英中),而且可 ...
多謝回答, 咁我可以諗清楚幾時比佢去, HEHE

noel2010 發表於 15-5-23 09:55
我早幾年同你想法一樣,F2, 13歲冇跳 year 10, 但呀仔去到一星期覺太淺,尤其數是小六中一程度,他同房year ...
我地父母睇黎大仔無乜所謂, 但小朋友似乎都好介意咁.........

回覆 noel2010 的帖子

我阿仔也有同樣問題 14 歲 讀 FORM 2 , 所以想問 UK 的 學年計算 年齡 是否 跟香港一 樣 由 1月 至 12 月 計算 ??

把差不多所有 UK STATE BOARDING SCHOOL 搜了一遍 , 把一些 不錯的 比較一下 (太 叻 的 如 READING ,  CRANEBROOK ,  ETC 就 沒 LIST 了)
想問 各位 對以下的幾間 有沒有COMMENT , 另外 是否 最 CONCERN 是 total average point score per student ??

lucia6119 發表於 15-6-20 19:50
回覆 noel2010 的帖子

我阿仔也有同樣問題 14 歲 讀 FORM 2 , 所以想問 UK 的 學年計算 年齡 是否 跟香港 ...
唔係呀,係好似以前香港咁...9月至下一年8月。

回覆 wloi 的帖子

我阿仔 千禧年 12月 底 , 2016 入 YR10 , 係正常 ??

lucia6119 發表於 15-6-20 22:36
回覆 wloi 的帖子

我阿仔 千禧年 12月 底 , 2016 入 YR10 , 係正常 ??
我女千禧年 11月出世,佢今年 9月讀 Y10,在班中都算大女...因為會有同學係 細到2001年 8月出世。
如果你個仔明年9月先讀 Y10,會比其他同學大起碼一年。 Y9 = 13+ , Y10=!4+,  Y12=16+...通常學校會咁樣分級。

回覆 wloi 的帖子

咁睇嚟 , 都係要係香港 考埋 DSE 先過去啦..
‹ 上一主題|下一主題