用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York/SJC/沙田HKPS - K1
go

York/SJC/沙田HKPS - K1 [複製鏈接]

家住沙田,target 考九龍直資,大學點揀?

2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我鍾意ascot,但聽聞舊年考直資成績唔多理想...
不過,俾我,都依然會揀ascot (另外兩間無報過...)

恐龍家

引用:家住沙田,target+考九龍直資,大學點揀? +

原帖由 lamwanchai 於 15-03-31 發表
家住沙田,target 考九龍直資,大學點揀?
係碧濤HKPS

回覆:York/SJC/沙田HKPS - K1

當年都有hkps pictorial 同York
揀咗York

引用:當年都有hkps+pictorial+同York 揀咗York +

原帖由 ky201105 於 15-03-31 發表
當年都有hkps pictorial 同York
揀咗York
York 除左貴,係咪咩都唔錯?

引用:Quote:原帖由+ky201105+於+15-03-31+發表當

原帖由 kiwicheng 於 15-03-31 發表
York 除左貴,係咪咩都唔錯?
我當初兩間都未讀過要決定,純覺得york校舍好,課程好,咁耐歷史有經驗。我好實際,咩com唔commercial 我唔在意,比一般學校貴,但再貴的學校都好多。學校所有收費都好清楚,自己決定。至於老師,我覺得老師係流動的,邊間都有好同唔好,至少我小朋友兩年的班主任都做咗好多年有經驗。尤其你想學校幫你搞好學術方面,你唔會失望。

引用:Quote:原帖由+kiwicheng+於+15-03-31+發表Y

我當初兩間都未讀過要決定,純覺得york校舍好,課程好,咁耐歷史有經驗。我好實際,咩com唔commercial 我唔 ...
我留左位交左雜費啦...而家kv 收左都仲想係York 讀。

引用:Quote:原帖由+kiwicheng+於+15-03-31+發表Y

我當初兩間都未讀過要決定,純覺得york校舍好,課程好,咁耐歷史有經驗。我好實際,咩com唔commercial 我唔 ...
聽你咁講,又更加想留係york

回覆:lamwanchai 的帖子

我係Hkps 碧濤用家,個人會選Hkps, 收費合理,課程好,考直資私立未有成績,不過我認為同一位校長課程應該分別不大,至於老師更加不能比較,因冇讀York.但有朋友讀York 話除貴之外,太多雜費,當然你可以選擇唔比,但好多時人有你有心態,最後都要比

無嘅,真係要清楚自己想要咩。喺York 我有幾多optional嘅嘢都無join,學校興趣班無join自己join出面。我唔怕自己同小朋友會想人有我有喎,最緊要清楚自己要咩,小朋友都明白點解媽咪我無join某啲嘢。KV口碑好,一定有可取之處,不過當初我無報,只因覺得不適合自己小朋友。

另外我都知有york媽咪走咗去沙田hkps一個月又走返轉頭去返york,又有人考到hkps都無轉繼過去留返York。無話好唔好,只是hkps同york唔同,有人鐘意hkps有人鐘意york吧。

咁SJC呢?呢間又點?

回覆:lamwanchai 的帖子

好動,破格小朋友唔適合sjc

引用:無嘅,真係要清楚自己想要咩。喺York+我有

無嘅,真係要清楚自己想要咩。喺York 我有幾多optional嘅嘢都無join,學校興趣班無join自己join出面。我唔 ...
我想小朋友課室有個net 長註。
而家考個d都係以呢d為主,kv 純粹試考, St cat 無考..

York 同另一間收左都係有net 做班主任長註課室。

我仔在sjc 讀pn,sc英粵班收了k1,正苦惱轉唔轉?因要放棄sjc英普班,煩惱中。

回覆:kiwicheng 的帖子

York 有辦法用輕鬆既方法教小朋友學寫字, 學英文, 佢課程唔淺(當然亦唔係九龍塘最深), 但係小朋友都好鍾意返學. 放長假時都話要返學.

佢最大既賣點, 除左係英文外, 仲有係學校好用心去攪好多唔同既活動, 如學校旅行, 佢唔係只係一班小朋友去行去玩, 仲會用植物,家畜為主題,係農場用英文講解有關既知識, 而小朋友係聽得明有反應.

老師亦好細心, 會鼓勵慢熱怕羞既小朋友多講說話, 又會留意小朋友係學校有冇朋友, 會幫佢地從新安排坐位, 令佢地可以同唔同既同學相處.
小朋友如果係學校撞到, 俾蚊咬, 或流鼻血, 都會打電話俾家長.

呢間學校係貴, 校車同行政安排係差, 不過錢俾得甘心.

‹ 上一主題|下一主題