用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: pigmum2012
go

.. [複製鏈接]

回覆:boyandes 的帖子

Liked! 我宜家終於明白個游戲點玩,PN只是游戲既開始...
你咁都揾到,好勁呀

ensy 發表於 15-4-1 11:54
回覆 josephine1979 的帖子

Yes, boyandes is right!  There's a number not on 2nd interview shortlist  ...

could it be a typo? what number is it? i m very curious :0

Yccwong 發表於 15-4-1 13:19
could it be a typo? what number is it? i m very curious :0
I don't think it's a typo, but if I have to take a guess, I'd say it's a very special case with someone successfully appealed to a 2nd interview, and received an offer eventually.  I wouldn't conclude that it's not a fair game, as we don't know the true story behind.  I still trust the school would treat MOST candidates equally, and I won't complain about 1-2 exceptional cases, which I believe would happen in every organization.

取經驗吧

引用:Liked!+我宜家終於明白個游戲點玩,PN只是

原帖由 Kikiwiwi 於 15-04-01 發表
Liked! 我宜家終於明白個游戲點玩,PN只是游戲既開始...
你咁都揾到,好勁呀

...

你攪到我又要贊下自己😂,其實我冇心去check, 不過我對數字好敏感,例如幾日前看了勞工處廣告個電話,我今天先打去問,又揰中bor! 原因一是呢個數字同我個仔個好近,二是出2nd in list 的時候我不在家,又心急,就試一下記唔記到,又記到bor, 對前前後後的都有D印象,出offer時一睇就覺得個 no. 陌生!  
不過let the past be the past 啦!我只是有點不吐不快,並非想破壞一間好學校形象

964000    發表於 15-4-1 22:47

引用:Quote:原帖由+Kikiwiwi+於+15-04-01+發表Li

原帖由 boyandes 於 15-04-01 發表
你攪到我又要贊下自己😂,其實我冇心去check, 不過我對數字好敏感,例如幾日前看了勞工處廣告個電話 ...
你好勁呀!希望你仔遺傳到你咁厲害嘅記性!

引用:同意,我都想安慰下大家,大家唔好太傷心了

原帖由 boyandes 於 15-04-01 發表
同意,我都想安慰下大家,大家唔好太傷心了,pN只是一個緣份遊戲,k1加油吧!好的學校有很多的!
也不怪學校 ...
Oh really?!...

引用:我先生同我中、小學讀普通村校,我讀嗰間小

原帖由 nic_bb 於 15-03-31 發表
我先生同我中、小學讀普通村校,我讀嗰間小學n年前執埋,普通職業,住普通私樓,說不上中產,冇兄姊讀緊, ...
Thx for sharing

回覆:addicted 的帖子

其實老師問左家長咩同題呢?

好勁呀好似天眼入面的楊怡👍

我沒報 sc 的, 大家可否分享下 2in 問咩呢?

回覆:st cat 2nd in 冇offer 安慰區

頭個100個second in number 差不多順住收生!大家心照。

引用:頭個100個second+in+number+差不多順住收生

原帖由 chowyikwan 於 15-04-02 發表
頭個100個second in number 差不多順住收生!大家心照。
Sorry, 你所講嘅頭100個second in, 應該包括我在內,但我係N無!我號碼前係因為我為咗報名做咗好多工夫!一早已經print好出世紙、針紙,一出收生資料就去文具店買信封,同日(中秋節)放早就仆去St Cat親身交表,學校關門前5分鐘趕到!我嘅細號碼係誠意+事前準備,唔係人事!頭2丶300人應該全部都係第一日親身交表,唔排除係兄姐代交,但我當日亦遇見好多家長!明白你失望之情,但你嘅陰謀論對我哋好唔公平!

cpc608  Agree!!!  發表於 15-4-3 22:23

引用:Quote:原帖由+chowyikwan+於+15-04-02+發表

原帖由 ensy 於 15-04-02 發表
Sorry, 你所講嘅頭100個second in, 應該包括我在內,但我係N無!我號碼前係因為我為咗報名做咗好多工夫!一 ...
1000 x agree!! 尤其是最後兩句!

chowyikwan 發表於 15-4-2 19:07

明白你嘅心情,亦尊重你有咁嘅諗法。現在我更有理由相信sc pn 2nd in除咗有睇小朋友之外,係用極速去了解家長嘅諗法,理念,同學校係咪夾得黎。呢間學校常常教孩子態度要正面,更重要係'think positive'。考pn只係第一個階段,假如常常帶住負面諗法,莫講入乜band 中學,入乜大學,打乜工咁長遠,我諗考埋個k1, 未完成考小一程序,家長已經會血壓高,小朋友已經壓力爆煲,應該好難捱得住。個人諗法而已,請勿對號入座呀。

引用:頭個100個second+in+number+差不多順住收生

原帖由 chowyikwan 於 15-04-02 發表
你呢個結論令啲有誠意嘅家長汗顏!我都係第一日上午十時許遞表;之前一見倒交表要求已經即刻準備所需,所以可以好早好快就交表,號碼亦好前,亦一早去train自己小朋友,現在亦有offer! 可以講早號碼嗰啲係好有誠意因為好有心一早去準備,你講呢啲又冇憑據,憑乜咁講?你自己唔得就請麻煩沒有實據下唔好亂抹黑前號碼嘅家長,唔該!

真係勁!過目不忘!

ensy 發表於 15-4-2 19:56
Sorry, 你所講嘅頭100個second in, 應該包括我在內,但我係N無!我號碼前係因為我為咗報名做咗好多工夫!一 ...
哈哈! 我既策略就反而遲點報
就知一班有兄姐或勁熱心既家長會好早報.....
初賽時想避線強手, 爭取機會second in
最後成功左^^

引用:Quote:ensy+發表於+15-4-2+19:56+Sorry,+你

原帖由 Willieyip 於 15-04-03 發表
哈哈! 我既策略就反而遲點報
就知一班有兄姐或勁熱心既家長會好早報.....
初賽時想避線強手, 爭取機會secon ...
我就唔係喇,妹妹報名時係sibling, 我一於遲d報,因為我地住得遠加上妹妹太早狀態會唔好,遲d報號碼後d晏d in,妹妹心情會靚d,應該合作d。

回覆:st cat 2nd in 冇offer 安慰區

我個仔都係落選。其實大家都無為估一d永遠無法證實的事。呢次只是他們人生第一個面試,得唔得佢地都係我地寶貝。有心咪下次黎過

‹ 上一主題|下一主題