用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: pigmum2012
go

.. [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ushers+於+15-04-01+發表本帖

原帖由 chowyikwan 於 15-04-01 發表
我都有想過穿formal dressing.  但該天是星期六,穿太formal 好外眼。而且,我以為學枚看小朋友表現而收或 ...
我都冇formal dressing呀,只係著咗件長身衫,legging加平底妹仔鞋咋。

引用:Quote:原帖由+ushers+於+15-04-01+發表本帖

我都有想過穿formal dressing.  但該天是星期六,穿太formal 好外眼。而且,我以為學枚看小朋友表現而收或 ...
st. catherine - 著有家長及小朋友儀容分,太著重表面啦!不是我杯茶。不如看下佢地考直資小學的結果仲實際

引用:Quote:原帖由+chowyikwan+於+15-04-01+發表

st. catherine - 著有家長及小朋友儀容分,太著重表面啦!不是我杯茶。不如看下佢地考直資小學的結果仲實際 ...
唔好太唔開心啦!如果宜家知道咗st cat唔係妳杯茶,咁就可以連call唔call waiting都唔洗心掛掛咪仲好!希望妳小朋友最終入到適合嘅學校啦!加油!

回覆:st cat 2nd in 冇offer 安慰區

我同46只著普通衫褲,也沒有揹什麼名牌手袋,沒有名校背景,不是住高尚住宅,也沒有車

引用:Quote:原帖由+chowyikwan+於+15-04-01+發表

st. catherine - 著有家長及小朋友儀容分,太著重表面啦!不是我杯茶。不如看下佢地考直資小學的結果仲實際 ...
其實個人覺得著得適合係尊重個場合,去邊度都係,如果學校會比呢個分,其實都係比緊家長嘅態度分,我覺得冇問題喎... 調轉諗如果我係校方我見家長時我都會因為家長嘅衣著打扮而build咗個impression. 注意儀容係將來出社會其中重要一環而已

其實個人覺得著得適合係尊重個場合,去邊度都係,如果學校會比呢個分,其實都係比緊家長嘅態度分,我覺得冇問題喎... 調轉諗如果我係校方我見家長時我都會因為家長嘅衣著打扮而build咗個impression. 注意儀容係將來出社會其中重要一環而已

回覆 GillianChung 的帖子

同意,其實同見工一樣~適當場合適當裝扮

唔好咁唔開心啦,其實見工都有儀容分,衣著唔太極端應該影響唔大。我明白你想知究竟邊度做得未夠好,但好似拍拖咁,唔一定有得解釋。唔好怪自己同小朋友!

我大細女去interview時,我着牛記炸,可能係幸運,冇背景冇家底n無,有offer。至於考直資私小,我大女現在小一,同學們最終一係讀直私,一係即使之前考直私無offer嘅,到叩門時表現都幾好,通常地區1-2缐津小都會成功叩到。我女兒讀咗sc咁耐,我可以話呢間學校係好踏實嘅學校,無豪華Disney party, 無豪華生日會,只係大家帶d健康小食分享,做'親子'勞作係請家長同同學一齊準備環保物料 etc。學校主要培養小朋友自信心,同埋教小朋友學習知識嘅技巧,當小朋友有能力有興趣學習,一但ready可以跳好高。至於上到小學,我女兒遇到困難時,都有足夠能力諗下點去解決,點去學識佢。假如你認為sc係只睇表面,唔係你杯茶,你唔好報佢k1,因為你對呢間學校印象咁差,即使收咗你,你入讀咗都會總覺得學校係用比面嘢去比較小朋友,周身唔自在。好學校不止sc一間,有好多選擇呀。

原帖由 ozoz 於 15-04-01 發表
我大細女去interview時,我着牛記炸,可能係幸運,冇背景冇家底n無,有offer。至於考直資私小,我大女現在 ...
多謝分享!

回覆:ozoz 的帖子

Agree.  Thanks for sharing

回覆:ensy 的帖子

同意,我都想安慰下大家,大家唔好太傷心了,pN只是一個緣份遊戲,k1加油吧!好的學校有很多的!
也不怪學校了,基本上600個一元,要選擇400比較重嘅出來,未有選中的一定會覺得可惜的!就算愛因斯旦2歲來interview ,我估可能2nd in都冇,但將來成就冇人知

還有我發現一樣野,有一個收了的pn號碼, 在之前ensy post 的2nd interview list 𥚃是沒有的,很奇怪

回覆:st cat 2nd in 冇offer 安慰區

我哋住附近,爸爸名校畢業,小朋友first in 時表現不錯,最後連second in都冇,可能其他group小朋友表現更好吧!最初都有唔開心,後來諗通咗,每間學校都有其收生標準,老師有可能揀合眼緣的小朋友。其實呢次只係小朋友人生的第一步, 仲有漫漫長路,各位家長共勉之!

引用:同意,我都想安慰下大家,大家唔好太傷心了

原帖由 boyandes 於 15-04-01 發表
同意,我都想安慰下大家,大家唔好太傷心了,pN只是一個緣份遊戲,k1加油吧!好的學校有很多的!
也不怪學校 ...
唔係啩?! 會唔會我copy and paste漏咗?我有keep pdf, pm我個number double check下先

引用:同意,我都想安慰下大家,大家唔好太傷心了

原帖由 boyandes 於 15-04-01 發表
也不怪學校 ...
吓咁都得?

回覆:pigmum2012 的帖子

我咪就係最後嗰group 唔入囉!

回覆 josephine1979 的帖子

Yes, boyandes is right!  There's a number not on 2nd interview shortlist but got an offer at the end!!!

引用:Quote:ensy+發表於+15-4-1+09:18+唔好咁唔

原帖由 cyndiwong 於 15-04-01 發表
我都覺得衣著不需太隆重, 亦不需全身名牌, 斯文大方便可以, 是對校方一個尊重!
打個比喻, 如果幾年後, 你小 ...
tks

引用:我讀女校,爸爸外國長大,對仔仔升小大抽獎

原帖由 cpc608 於 15-03-31 發表
我讀女校,爸爸外國長大,對仔仔升小大抽獎無幫助,有收PN
Same here!
But gor gor is in k1

‹ 上一主題|下一主題