用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 弱校/神校的band1學生比較
樓主: BennkiChu
go

弱校/神校的band1學生比較 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-03-31+發表

原帖由 silvia_ng 於 15-03-31 發表
英小接觸生字一定係多過中小,而且上到中學學科咁多,咁生字一定有排記。但中小學生上到中學,只要佢追返啲 ...
無論中英文或數理科,好多生字或學習內容是從課外書或課外学習而来的。學校課本提供的只是基本知識,如果只吸收課本知識,所有學校提供的也是好有限的。

不論什麼學校,真正有能力的學生不會把自己侷限在學校,只懂得被動的去學習,而是会主動的去尋求知識;
不論中小英小,真正懂教育的學校不会把學生規範在校內,只灌輸課本知識,而是會鼓勵學生自行探索以滿足求知慾。

karenlyk    發表於 15-4-9 14:37
bobbob  agree  發表於 15-3-31 14:21
PalFan    發表於 15-3-31 09:48

名小學既中文,其實一啲都唔弱,我仔中小(學校中文係區內算強)入傳統英中(大部分同學係英小上),中文都只係中游。

回覆:王家爸爸 的帖子

我仔來自英小,英小上英中識應容易d, 優勢係中一上學期最明顯。但只要係學習能力強既學生,好快就追番!極端例子就係國內來港的學生,一年追返六年既英文,就係要有超强鬥心!

回覆:BennkiChu 的帖子

中小上英中視乎學習態度和英文能力。識得小朋友讀中小,區內弱校,全級約考1x名,但英文幾好,以英文計全級頭幾,學習態度不錯。入左地區1a中學,中一跟得上。小朋友有個中學同學,小學是讀同區另一間弱校,小學時也是考全級1x,但英文較弱,升上中學包尾,現在自暴自棄,唔肯温書。

hagupit 發表於 15-3-31 08:53
中小上英中視乎學習態度和英文能力。識得小朋友讀中小,區內弱校,全級約考1x名,但英文幾好,以英文計全級 ...
明白, 呢樣真係好睇小朋友的本身資質同鬥心, 去到呢個階段, 做家長的除左支持, 真係幫5到好多。

TwinWong    發表於 15-3-31 17:32

王家爸爸 發表於 15-3-31 07:45
名小學既中文,其實一啲都唔弱,我仔中小(學校中文係區內算強)入傳統英中(大部分同學係英小上),中文都 ...
曾經有用家朋友講....小學階段....SJ仔d中文要求頗高....反為英文未係太高要求...(佢係比較佢囡囡)
btw...聽番黎乍~~~

王家爸爸  聽講小學部要大量背中文。   發表於 15-3-31 21:56

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-03-31+發表

原帖由 silvia_ng 於 15-03-31 發表
英小接觸生字一定係多過中小,而且上到中學學科咁多,咁生字一定有排記。但中小學生上到中學,只要佢追返啲 ...
同意! 就算係中小, 只要英文底子唔差, 相信上到英中都會慢慢pick up到! 反而最緊要係孩子的學習態度! 加上𠵱家DSE的死亡之卷並非英文, 所以中丶英丶數各個科目都咁重要!

BennkiChu 發表於 15-3-30 21:57
本人囝囝在屋邨小學就讀(網上資料屬於弱校), 全級考top 10 - 15內 (全校110人), 今年升中, 學校老師話屬 ...
香港神校得3間, 都係直資, 咁唔考咪得囉。
囝囝既然係B1B, 咁你可以揀番B1B中學。如果係級10-15, 部份一級名校都唔會有機會, 咁你可以自行揀無咁一級既B1A名校一間, 合適又鐘意既B1B一間, 咪保險D囉。如果想博D, 咪兩間無咁一級既B1A名校, 大抽奬先謹慎都得。

其實, 英文考試幾多分真係無乜指標性。小心、答題技巧好就高D分。英小既優勢係語境好, 多咗機會學生字、聽、說機會都多D。所以, 讀中文小學就平時自己進補下囉。我哋學校係二線中小, 同區都算弱校, 幾年前有小女孩考入DGS, 校長話佢最初入去英文跟唔上, 都追咗3個月至追到。另一例子係另一間地區中小, 唔強唔弱咁, 都係二線啦, 小朋友考到協恩、英華, 上學期尾返母校小學分享, 返學好開心, 程度無問題。不過, 以上例子全部係B1A之中最top個批小朋友。

所以, 你小朋友唔考神校, 考一線學校咪得囉。

longlokma 發表於 15-3-31 07:43
無論中英文或數理科,好多生字或學習內容是從課外書或課外学習而来的。學校課本提供的只是基本知識,如果只 ...
仲要家長明白,唔好將d學生推去補習,又拉返佢地只對住課本知識,考試技巧
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-03-31+發表

原帖由 longlokma 於 15-03-31 發表
無論中英文或數理科,好多生字或學習內容是從課外書或課外学習而来的。學校課本提供的只是基本知識,如果只 ...
你講得好有意思

醒目開學勳章

回覆:弱校/神校的band1學生比較

我囡囡中小上1A英中,英文科比級平均分高,
(全級超過 4/5人英小升上)外國人班主任仲開口話佢英文好好。
其實就係因為睇書,我成日都講睇書幫助好大,
想英文好就要多睇書。

connielam    發表於 15-3-31 13:24

little_yolky 發表於 15-3-31 11:38
香港神校得3間, 都係直資, 咁唔考咪得囉。
囝囝既然係B1B, 咁你可以揀番B1B中學。如果係級10-15, 部份一級 ...
其實聽你地講, Band1英中都5係甘可怕,  學樓上話, 選一般band1已足夠,

BennkiChu 發表於 15-3-31 13:43
其實聽你地講, Band1英中都5係甘可怕,  學樓上話, 選一般band1已足夠,
咪係, 唔駛妄自匪薄, band 1英中都有do re mi, 都有超受歡迎同一般受歡迎分別, style都唔一樣, 燕瘦環肥, 揀間啱自己又大機會入既咪得囉。

PS. 唔好只著重英文, 如果唔係plan去外國讀書, 要時刻緊記死亡之卷係中文唔係英文。

little_yolky 發表於 15-3-31 13:55
咪係, 唔駛妄自匪薄, band 1英中都有do re mi, 都有超受歡迎同一般受歡迎分別, style都唔一樣, 燕瘦環肥,  ...
e+係D學校太注重英文, 忽略左中文, 所以大部份學生D中文水平同我地20年前果代比係差左好多。

BennkiChu 發表於 15-3-31 14:18
e+係D學校太注重英文, 忽略左中文, 所以大部份學生D中文水平同我地20年前果代比係差左好多。 ...
所以要自己進補, 我自小只教小朋友中文, 反正英文係當second language咁考, 唔會太深, 中文就勁深。

醒目開學勳章

BennkiChu 發表於 15-3-31 14:18
e+係D學校太注重英文, 忽略左中文, 所以大部份學生D中文水平同我地20年前果代比係差左好多。 ...
我又唔係咁睇,香港當英文係第2語言,攞分要求低,只要grammar唔錯就ok。但中文作為母語(大部份人係)相對要求高,而且範圍闊,其實都見唔少中學生嘅中英文水平都好過我嗰代(2x年前)。

星運教授  仲加埋中文科評分標準一直被批評   發表於 15-3-31 17:56
黃巴士  同意!!  發表於 15-3-31 15:03

回覆:bobbob 的帖子

我覺得現在學中文好難,要識我們那一代 d 嘢,又要有現代要求如小組討論,好似範圍好廣,課程又 cover 唔到。好忙,但效果一般。

引用:Quote:BennkiChu+發表於+15-3-31+14:18+e+

原帖由 bobbob 於 15-03-31 發表
我又唔係咁睇,香港當英文係第2語言,攞分要求低,只要grammar唔錯就ok。但中文作為母語(大部份人係)相對 ...
同意,我覺得近年語文教育的書籍內容比幾十年前的好太多了,師資亦好好多。如學生肯學,一定掌握得比上幾代的好。但宜家的學生太忙,琴棋書畫上網手電,保持佢哋勤奮向學的態度才是成功關鍵。

我地以前D中文, 真係練出來的, D文言文又長又5明, 一篇文長到可以成2-3頁, 仲要成篇背默, 老師講極都5明果D之乎者也, 要花時間去圖書館找資料去理解D文係講乜, 最記得木蘭詞, 滿江紅, 出師表, 將進酒等, 真係出果D血到e+仲記得。  e+呢一代好幸運又幸福, 要乜資料上網就全部有, 5知其他家長有毛記得以前讀書要另找資料參考果D辛苦法呢。

bobbob 發表於 15-3-31 14:55
我又唔係咁睇,香港當英文係第2語言,攞分要求低,只要grammar唔錯就ok。但中文作為母語(大部份人係)相對 ...

個人認為英中學生該視英文為第一學習語言,英文不好,不只英文科成績差,其他科目也受到不同程度的限制,文科影響更甚,當然中文中史除外。事實上,英文是大學的學習語言,也是政府,大機構大公司的工作語言,英語能力是影響日後進修與工作發展的關鍵因素。
‹ 上一主題|下一主題