用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 弱校/神校的band1學生比較
go

弱校/神校的band1學生比較 [複製鏈接]

本人囝囝在屋邨小學就讀(網上資料屬於弱校), 全級考top 10 - 15內 (全校110人), 今年升中, 學校老師話屬band1b, 上網才知道都有分強校同弱校的band1學生,  本人想大家比下意見, 如果報band1中學又派到, 會否讀得比其他強校的band1c辛苦, 或差到連神校的band2a都不如,  望有這方面資料嘅家長幫忙解答。以決定大抽獎如何選校。

王家爸爸  一定辛苦,睇小朋友適應能力。   發表於 15-3-31 07:33
   3    0    0    0

我想好多家長都可能有這方面的問題擔心, 大家討論下。

首先 是神校的小學 多是英小  , 弱校的多是中文 , 去到 BAND 1 中學 多是英中 , 所以神校的學生 不用適應期 , 但弱校的 要面對 這改變 , 那麼便要看學生的意志 , 取勝心 , 努力一段時間自可進上 , 否則 自暴自棄的 便被慢慢拋離

我囝囝中英都係A以上成績,有9x分以上,  我想知神校係英小, 5係只英文科教英文咩, 是否還有其他科用英文教, 如果跟其他普通小學教內容冇分別, 甘我也不太擔心囝囝嘅話文能力, 求了解下英小比其他校強的原因。

王家爸爸  除中文同PTH外,都用英文教。   發表於 15-3-31 07:38
王家爸爸  分數係無意思,級排名先重要。   發表於 15-3-31 07:37

引用:我囝囝中英都係A以上成績,有9x分以上,++

原帖由 BennkiChu 於 15-03-30 發表
我囝囝中英都係A以上成績,有9x分以上,  我想知神校係英小, 5係只英文科教英文咩, 是否還有其他科用英文 ...
英數、英常

fionakong2008 發表於 15-3-30 22:32
英數、英常
5怪得比其他學校強, 明白了, 謝

引用:我囝囝中英都係A以上成績,有9x分以上,++

原帖由 BennkiChu 於 15-03-30 發表
我囝囝中英都係A以上成績,有9x分以上,  我想知神校係英小, 5係只英文科教英文咩, 是否還有其他科用英文 ...
有D小學用英文學科學,或學英國文學

(可能係部份英小)....除左中文/宗教...全用英文~~~

mcl203 發表於 15-3-30 22:41
(可能係部份英小)....除左中文/宗教...全用英文~~~
呢D神校真係要家長放很多心力財力先讀得起, 真係救命。

王家爸爸  唔少神校係官津校   發表於 15-3-31 07:39

你又不用太悲觀,我仔也是中小,中學入了神校,好快便適應了,但要有心理準備,就算在中小英文好top,入到神校即變凡人。

little_yolky  話明神校嘛  發表於 15-3-31 11:09
sum-yan    發表於 15-3-31 08:38
wbmom

回覆:弱校/神校的band1學生比較

剛剛同呀仔溫常識,教緊政府架構,三權分立,行政及立法果啲,全部係英文,真係都幾鬼深架(我覺,個仔唔覺) 。如果上到band 1英中,可以順利過渡,中小同學仔要花多啲時間係英文串字,可能科學,數學等科目會用多啲時間啦。至於我女小四,已經學緊光合作用,呼吸系統,循環系統既英文。講真,果陣我都係中學先接觸架咋!總之上到英中,唔好妄自菲薄,盡力追返個英文水平,咁就得架啦!而家學校果啲考試,就算成績幾好,始終同英小既學生有一段距離呢。

以前學果D....Phy Chem Bio,  A Maths 等等, 真係差5多比返老師, 我囝囝小六D英文 用 grammer,  都已經係5識教,有時仲比囝囝串我錯gramme,  又串我都5明英文有乜甘難, 真係比巨激爆, 不過上到英中知巨自己可搞掂。

引用:剛剛同呀仔溫常識,教緊政府架構,三權分立

原帖由 silvia_ng 於 15-03-30 發表
剛剛同呀仔溫常識,教緊政府架構,三權分立,行政及立法果啲,全部係英文,真係都幾鬼深架(我覺,個仔唔覺) ...
英小真係深好多,就連數學D多邊形、多面體都好多字要記,不過佢地慣咗又唔覺難。英文科都會比中小深好多,作文要幾百字。

引用:剛剛同呀仔溫常識,教緊政府架構,三權分立

原帖由 silvia_ng 於 15-03-30 發表
剛剛同呀仔溫常識,教緊政府架構,三權分立,行政及立法果啲,全部係英文,真係都幾鬼深架(我覺,個仔唔覺) ...
咁又唔驶講到英小同中小咁大差距。其實好多一線中小d學生英文都好強,學校不但有英文常識科,英文科本身亦有其他增潤课程。过去香港大部分英中学生还不是中小升上去,又有什麼學習困難呢?

fionakong2008 發表於 15-3-30 22:32
英數、英常
我小朋友上PE, VA, computer  都是英文教

英小都係直資私校,跟得上嘅通常都係考慮d 非常出名嘅'神校' ,即使地區名校,佢地都唔會讀,所以同讀開一般官津小學的,大家嘅市場唔同。不過,小學升中學,分晒能力。本來30 人考10, 現在差過你嗰20 個已經去咗其他學校。可想而知,以往算叻嘅學生,去到可能中間偏低,呢個就要自己繼續努力啦。

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-03-30+發表

原帖由 longlokma 於 15-03-31 發表
咁又唔驶講到英小同中小咁大差距。其實好多一線中小d學生英文都好強,學校不但有英文常識科,英文科本身亦 ...
英小接觸生字一定係多過中小,而且上到中學學科咁多,咁生字一定有排記。但中小學生上到中學,只要佢追返啲生字,儲返啲字庫,一個半個學期就攪掂。我睇過津校啲英文書,相比黎講真係生字較少。

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-03-30+發表

原帖由 longlokma 於 15-03-31 發表
咁又唔驶講到英小同中小咁大差距。其實好多一線中小d學生英文都好強,學校不但有英文常識科,英文科本身亦 ...
英小接觸生字一定係多過中小,而且上到中學學科咁多,咁生字一定有排記。但中小學生上到中學,只要佢追返啲生字,儲返啲字庫,一個半個學期就攪掂。我睇過津校啲英文書,相比黎講真係生字較少。

回覆:弱校/神校的band1學生比較

我女兒系英小上B1英中,英文強,中文弱!

little_yolky  真係弊!  發表於 15-3-31 11:11
王家爸爸  不過係中小上B1A英中  發表於 15-3-31 07:41
王家爸爸  Same here   發表於 15-3-31 07:41

我認識一位DSE學生取得10星以上, 也是屋村中小上地區英中, 沒有如英小的大量英文閱讀, 但喜歡玩SCRABBLE, 在高中時非常勤力.

TwinWong    發表於 15-3-31 17:30
kachunpapa    發表於 15-3-31 09:28
‹ 上一主題|下一主題