用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 沙田官立小學
樓主: bookwormsx2
go

沙田官立小學 [複製鏈接]

原來唔記得覆你呢點.

不過憑你呢個"疑問", 就知你對升中係無乜研究.

教育局升中年度既講法, 一向係以"兩年"嚟計? 因為呈分係橫跨兩年, 所以升中學度一向係2011-2013, 2012-2014.... 2012-2014既係話2012-2013年度既小五, 2013-2014年度既小六學生.

呢種係"官方"叫法.

不過有不才學校都會為咗方便D對升中無乜認識既家長, 自己以一般叫法叫番做2012-2013, 2013-2014年度等.....

所以沙官中既資料只係包括上屆畢業生. 唯一挑掦既係, 竟然係寫咗"2012-2014度"而唔係"2012-2014度".

到底係佢D中文唔得, IT唔得, 定係QC唔得?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:其實點解沙官會咁多人報?官校出左名多公務

原帖由 bookwormsx2 於 15-03-30 發表
其實點解沙官會咁多人報?官校出左名多公務員,大多用上一代方法教書

...
我唔係好明什麼是上一代的方法? 意思沙官小用填鴨式?

回覆:yanyan1398 的帖子

可以講冇咩updated teaching  methodologies

回覆:沙田官立小學

我前年透過幼稚園安排,去參觀沙官小,當日有好多家長去,坐了大半個禮堂,當校長及主任講完簡介會,當中亦有家長是校友問20分難唔難入?主任即刻問在座有機多家長係校友,結果好多人舉手,剩係我仔辦學團體兩間都有咁多人係沙官小校友,包括我本人,結果主任答咗,近這三年自行派位收生结果,如果有哥哥姐姐讀緊全部收哂,20分收唔哂要抽!這校有33年歷史,我都係這學校畢業,也清楚這校會有好多校友及世襲生,好唔好相信校友好清楚,不過我自己身邊有幾個小朋友讀緊,現任校長的確好好,老師只是某部分比較好,有些比較hea, 可能公務員關係吧!所以感覺比較hea, 仲有這校非常十分重視精英,不論學術,運動,音樂,朗誦,跳舞……如果你小朋友是但其中一樣精,學校會非常重視,並重點栽培,否則如果冇樣精就建議唔好揀這校!因為這校唔會care, 尤如被遺棄到畢業為止,至於校風一向都係嚴厲,有好學生亦有曳學生,多唔多新移民,間間學校都有,我自己成日放學經過這校,都有好多家長講廣東話唔正。

回覆:py84ko 的帖子

多謝你既解答,好清楚

引用:我前年透過幼稚園安排,去參觀沙官小,當日

原帖由 py84ko 於 15-04-05 發表
我前年透過幼稚園安排,去參觀沙官小,當日有好多家長去,坐了大半個禮堂,當校長及主任講完簡介會,當中亦 ...
應該是上年參觀,唔係前年!

醒目開學勳章 貢獻勳章

py84ko 發表於 15-4-5 00:43
[size=13.3333339691162px] 仲有這校非常十分重視精英,不論學術,運動,音樂,朗誦,跳舞……如果你小朋友是但其中一樣精,學校會非常重視,並重點栽培,否則如果冇樣精就建議唔好揀這校!
如果,當日註冊時,校方同我講呢番說話,我估我唔會咁輕易放棄個位只可以講,佢地作風極之官僚!
恐龍家

引用:Quote:py84ko+發表於+15-4-5+00:43+[size=1

原帖由 小曳人 於 15-04-05 發表
如果,當日註冊時,校方同我講呢番說話,我估我唔會咁輕易放棄個位只可以講,佢地作風極之官僚!
...
校方點會同家長咁講,我當年都係精英班畢業(頭幾屆),嗰陣時同另一到班精英班,學術成績時時鬥到你死我活,到家陣作風一樣冇變,只是不只精英於學術,還有精英於其他項目啫!因為我屋企人也有舊小學同學嘅仔女都讀緊!

只從上年9月轉新校長,上任校退休,而新校長也曾經是沙官小的副校長,對於今屆小六學生的成績方面,如呈分試也積極咗!

回覆:沙田官立小學

新校長如何?其實學校谷唔谷呀?

引用:朋友教曾記中,佢話聖心小升上去嘅小朋友,

原帖由 Annbaat 於 15-04-03 發表
朋友教曾記中,佢話聖心小升上去嘅小朋友,普遍level都高啲,比兩呂一培或沙小好,所以好後悔無考聖心幼。

...
但唔係聖幼既學生真的不能叩聖小嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

yufanny1 發表於 15-4-9 09:03
但唔係聖幼既學生真的不能叩聖小嗎?
就算有,都唔會出嚟講,一定係有關係人士啦!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題