用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 港澳盃已出結果
go

港澳盃已出結果

一如所料, 有這兒家長的小朋友考得很好的成績, 恭喜晒!

http://www.hkmo.com.hk/resultQuery.php

我兒子得銀

恭喜哂!

請問得獎嘅係未都有參加開奧數班或者培訓班架?

醒目開學勳章

引用:恭喜哂!請問得獎嘅係未都有參加開奧數班或

原帖由 handh 於 15-03-31 發表
恭喜哂!

請問得獎嘅係未都有參加開奧數班或者培訓班架?
我兩個小朋友冇參加過任何班,在家自學,年年都可以金獎。

kckit  
請問只做PAST PAPER夠嗎?   發表於 15-3-31 12:24

kittylam 發表於 15-3-31 07:08
我兩個小朋友冇參加過任何班,在家自學,年年都可以金獎。
我兩個仔都係! 之前有人討論過培訓班都係叫你做題目, 唔識可舉手問, 效用有限
都係在家做past paper實際d

kckit  我有俾佢上呢D班,但返來好多都   發表於 15-3-31 12:30

嘩!好勁!在家自學!

請問你地小朋友幾年班?自學幾耐可以去比賽? 聽說D題目幾深,同學校教的不同,小朋友如何自學呢?

thanks !

醒目開學勳章

引用:嘩!好勁!在家自學!請問你地小朋友幾年班

嘩!好勁!在家自學!

請問你地小朋友幾年班?自學幾耐可以去比賽? 聽說D題目幾深,同學校教的不同,小朋 ...
我兩個一個五年級,一個六年級,由幼稚園開始學參加港澳盃已經第六年了!

kckit  勁!  發表於 15-3-31 12:25

醒目開學勳章

引用:嘩!好勁!在家自學!請問你地小朋友幾年班

嘩!好勁!在家自學!

請問你地小朋友幾年班?自學幾耐可以去比賽? 聽說D題目幾深,同學校教的不同,小朋 ...
上網搵d奧數題給小朋友做,做到唔識家長教,而家高年級已經教唔到,做到唔識自己睇答案自學。

醒目開學勳章

引用:Quote:kittylam+發表於+15-3-31+07:08+我兩

原帖由 setom 於 15-03-31 發表
我兩個仔都係! 之前有人討論過培訓班都係叫你做題目, 唔識可舉手問, 效用有限
都係在家做past paper實際d : ...
英雄所見略同…

kittylam 發表於 15-3-31 09:33
上網搵d奧數題給小朋友做,做到唔識家長教,而家高年級已經教唔到,做到唔識自己睇答案自學。

...
請問你D小朋友係未資優架?

醒目開學勳章

引用:Quote:kittylam+發表於+15-3-31+09:33+上網

請問你D小朋友係未資優架?
我冇check過係咪資優,我兩個自細就對數學好有興趣,奧數對佢地好似玩遊戲咁,反而學校數學就學得好辛苦下 。

回覆 handh 的帖子

我姪仔都冇上過任何奧數班,佢由小一開始參加"華夏盃"到今年三年班就玩埋"港澳盃"! 佢先兩年連past papers都冇做過就當運吉咁去參加"華夏盃"初賽都有一等奬,但今年佢堅持要參加埋上深圳的總決賽所以我地就買咗兩年past papers畀做喇! 其實我都好懷疑佢地點計分,點解咁容易就攞到一等奬!

而"港澳盃"是否難過"華夏盃"呀, 因佢今次"港澳盃"初賽只得銀奬?

我仔仔华夏杯同港澳盃初賽前都有參加培訓, 分別一等獎同金獎. 個人覺得對某D小朋友有幫助, 返到屋企會同佢重溫一次堂上題目, 有時老師教既方法會同我地唔同可作參考

回覆 Queenielam88 的帖子

一等獎(或金獎)都有分一等頭同尾, 如果係一等中至尾, 第二次會跌去銀獎都唔奇, 基本上個得獎名單就係跟分數高低排的, 所以可以數到自己在所屬獎項內的名次
至於華夏盃同港澳盃的難度比較, 我覺得兩者差不多.

kckit  是否真的上網的排序戾顯示左分數   發表於 15-3-31 16:57

angelafung100 發表於 15-3-31 15:01
我仔仔华夏杯同港澳盃初賽前都有參加培訓, 分別一等獎同金獎. 個人覺得對某D小朋友有幫助, 返到屋企會同佢 ...
不過我估計(真係純估計)最頂尖嗰班(每級頭十名左右), 應該都沒上那些雞精班, 而係本身數底已極好, 平時都有睇開做開, 數學程度已超前同級幾年, 上唔上雞精班都無乜大分別

醒目開學勳章

引用:回覆+handh+的帖子 我姪仔都冇上過任何奧

原帖由 Queenielam88 於 15-03-31 發表
回覆 handh 的帖子

我姪仔都冇上過任何奧數班,佢由小一開始參加"華夏盃"到今年三年班就玩埋"港澳盃"! 佢先 ...
兩個比賽程度差不多,我兩個小朋友一個名次升咗,一個跌咗。上落總會有,一向在前10位置的絕對不會跌到銀獎。

醒目開學勳章

引用:Quote:angelafung100+發表於+15-3-31+15:01

原帖由 setom 於 15-03-31 發表
不過我估計(真係純估計)最頂尖嗰班(每級頭十名左右), 應該都沒上那些雞精班, 而係本身數底已極好, 平時都有 ...
小兒正是前10行列,這些小朋友都視數學為興趣,不是學術。

回覆 kittylam 的帖子

請問可否推介一些奧數網, 因上到高年級奧數應該難過初小很多, 所以不想小朋友只靠運氣去面對比賽而想給小朋友多加練習日後認真對賽!