用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 出生率低,是否可以在自行和大抽獎都進取一點呢? ...
樓主: YmOra
go

出生率低,是否可以在自行和大抽獎都進取一點呢?   [複製鏈接]

回覆 ernestchow 的帖子

係呀, 好多都話中學就會開竅, 可能都有成功個案, 但我都相信失敗既亦唔少, 還會影響親子關係.

憫父 發表於 15-4-13 14:28
乙部是否可以進取一點?

參考 KHMAMA 的資料,作了以下的分析,或許大家可以討論一下:

B1 學生 可進取,而且B1位又多出那麼多,乙部咪可以先排晒所有B1學校囉?

aleung922 發表於 15-4-14 11:15
回覆 ernestchow 的帖子

係呀, 好多都話中學就會開竅, 可能都有成功個案, 但我都相信失敗既亦唔少, 還會影 ...

父母子女間關係比一切更重要.

YmOra 發表於 15-4-14 12:53
B1 學生 可進取,而且B1位又多出那麼多,乙部咪可以先排晒所有B1學校囉?
理論上是可以盡填所有 BAND 1 學校。

但實際上,派位受隨機編號影響,若隨機編號不夠小時,這種填法很容易會派到 BAND 1C 學校,通常家長不會盡填所有熱門 BAND 1 學校。

回覆 憫父 的帖子

明白,thx.

我這樣想著,如果在保守的排位指標下,乙4開始就排B2學校,結果,與其因為隨機no.非常之後,而轆落B2,甚至更差轆落B3,及後必定四出向B1學校扣門,不如先行在統一派位搏一搏,乙1至乙10排B1學校,乙11才開始排B2學校,這樣想可行嗎?

我這樣想著,如果在保守的排位指標下,乙4開始就排B2學校,結果,與其因為隨機no.非常之後,而轆落B2,甚至更差轆落B3,及後必定四出向B1學校扣門,不如先行在統一派位搏一搏,乙1至乙10排B1學校,乙11才開始排B2學校,這樣想可行嗎?

真係好想聽吓大家的意見,是否可以用此策略呢?
thx.

回覆:YmOra 的帖子

請問各位,唔明出生率低為何可博高一線?點計?如果band1組別有餘位,就band2上(但無分2a,b,c成績,靠靚number)嗎?謝謝

small-hiu 發表於 15-4-21 11:41
請問各位,唔明出生率低為何可博高一線?點計?如果band1組別有餘位,就band2上(但無分2a,b,c成績,靠靚nu ...
都要睇哪一區, 個區B1學生/B1位比例

另外, 都要考慮小朋友讀唔讀得上

引用:如果個區夠位,+當然大部份b1都可派返b1中

原帖由 BennkiChu 於 15-03-30 發表
如果個區夠位, 當然大部份b1都可派返b1中學, b2要博b1, 真係要b2頭, 仲要成績特別好先有機會大D ...
請問點解b2頭成績機會會大啲?

老師叫我地B1排到乙6,仲要係個D吾熱門得幾個位既B1學校,跟住就B2啦..B1填表填得吾好,一樣好危,就算個區好多B1位...唉....B2博到B1位既學生,真係好LUCKY....

回覆:出生率低,是否可以在自行和大抽獎都進取一點呢

如果肯定是b1生,不是邊緣人,大抽獎是否連他區b1都填晒,再選b2a學校?若2a學校排在13位?前12間b1唔收,都一定會入排13的b2a?

如何一定,我又真係唔介意入了排13的b2a喎。

請問各位,唔明出生率低為何可博高一線?點計?如果band1組別有餘位,就band2上(但無分2a,b,c成績,靠靚nu ...

一句講晒,位多人少,可看高一線.

......

cwaisum 發表於 15-4-21 12:35
如果肯定是b1生,不是邊緣人,大抽獎是否連他區b1都填晒,再選b2a學校?若2a學校排在13位?前12間b1唔收, ...

如果B1位多過B1生...呢個做法就成立

如果B1位少過B1生...其他B1生No.先過你可能係乙4就放B2學校....你乙13先放B2a學校...咪好大機會d B2位(熱門學校)俾人執晒

要自己睇+計清楚~~~

mcl203 發表於 15-4-21 18:33
如果B1位多過B1生...呢個做法就成立

如果B1位少過B1生...其他B1生No.先過你可能係乙4就放B2學校....你乙1 ...

...咪好大機會d B2位(熱門學校)俾人執晒...

如果是B2位,在此階段俾人執晒,那麼該校就不是B2學校,應該叫作B1學校,不知我有否理解錯呢?

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-4-21+18:35+編輯

原帖由 mcl203 於 15-04-21 發表
我區不夠b1位。如果b1生最差只會落到第一間b2a學校,那怕是排十幾!我不介意喎。

引用:Quote:mcl203+發表於+15-4-21+18:33+如果B1

原帖由 YmOra 於 15-04-21 發表
...咪好大機會d B2位(熱門學校)俾人執晒...

如果是B2位,在此階段俾人執晒,那麼該校就不是B2學校,應該叫作 ...
我也是這樣想

原本以為出生率低派位容易點,但原來荃灣區b1學位嚴峻,亞囡band1c,迫住要簡band2學校!

emilykwokkwok 發表於 15-4-21 21:13
原本以為出生率低派位容易點,但原來荃灣區b1學位嚴峻,亞囡band1c,迫住要簡band2學校! ...

你自行揀了邊兩間呀?

‹ 上一主題|下一主題