用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院 VS 聖保羅書院 - 邊間好?
go

英華書院 VS 聖保羅書院 - 邊間好?

有人話聖保羅同 King's College 是港大的直屬中學. 我想是因為两間地點近港大嗎?

johnnywalker  你搞清楚英皇同英華先  發表於 15-3-30 17:05
elbar  說算係都 SPCC 先   發表於 15-3-30 10:47

港大直屬中學 - 沒有這樣東西

Bubuchu 發表於 15-3-30 09:25

有人話聖保羅同 King's College 是港大的直屬中學. 我想是因為两間地點 ...
SPC and KC students always go to HKU canteens for lunch, if you consider that as being affiliated secondary school students

引用:Quote:Bubuchu+發表於+15-3-30+09:25+英華

原帖由 boilermaker 於 15-03-30 發表
SPC and KC students always go to HKU canteens for lunch, if you consider that as being affiliated se ...
就算打正旗號的 Hong Kong Baptist University Affiliated School Wong Kam Fai Secondary and Primary School 也沒有必入位入浸大。

望住港大都唔錯,D仔試過接飛機飛向果邊!個個望住想入U

咁其實英華書院 VS 聖保羅書院 - 邊間好?

回覆 Bubuchu 的帖子

聖保羅好好多。皇仁vs英華,也是皇仁好

皇仁vs聖保羅,就各有各好。

引用:回覆+Bubuchu+的帖子 聖保羅好好多。皇仁v

原帖由 chrischeung 於 15-03-30 發表

聖保羅好好多。皇仁vs英華,也是皇仁好
樓主問緊 St. Paul Boys 唔係St Paul Co-ed 喎?你肯定?(問我就……St Paul Boys 和英華男校差唔多)

因我覺得St Paul Boys 和英華男校差唔多, 所以先上嚟請教各位

elbar  兩校上年升本地學位率約50%   發表於 15-3-30 15:00

回覆 fion6406 的帖子

Sorry,咁二間差吾多

民間兩個排名表,都排英華前好多。

根撿「香港專業教育出版社」去年出版的中學排名, 英華排名都較聖保羅高不少

兩間都有offers!?邊間近屋企?
阿仔鍾意邊間多D?

見議樓主不如上网查看SCHOOL REPORT, 總比坊間的中学排名有意義得多.

我查看ST PAUL BOYS, 中一年級班別裏有三位外籍英語老師 (CLASS TEACHERS), 另外, 中二亦設有普通話学中文.  另亦設自費的外語課.     
聖保羅書院 30人/班 有6班  算唔算小班教学?

我反而我想知英华的語境咁點?  

(如有錯失, 請糾正)

Jackieson  33人x 6班  發表於 15-3-30 16:24

两間都有offer. 1516. 唔知揀边間.
C6 likes St Paul's College. I like Ying Wa coz I saw the 坊間中学排名, Ying Wa is higher than SPC.  We live in Kowloon side.

.... My son likes SPC.
School fee, of course, SPC is double of Ying Wa $$$

讀書形去YW,運動形去SPC.
平D,近D,又好D.... 好難唔揀YW
家長評級YW也好好多,包括校風...

NeoMom  YW運動勁過SPC喎  發表於 15-3-30 17:01

引用:+本帖最後由+hktraffic+於+15-3-30+17:00+

原帖由 hktraffic 於 15-03-30 發表

讀書形去YW,運動形去SPC.
有家長評級這回事?從何而來?

http://www.bookofschool.com/scho ... &action=compare