用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 清貧計劃
go

清貧計劃 [複製鏈接]

有朋友講有D直資有清貧計劃如合資格申請的學生而成績又不差但又不至於好Top的,反而更容易入讀。不知是否真實呢…
   0    0    0    0

咩道理?似乎不大合邏輯。若成績不太top但至少是級十之內。但收生準則,講同實行可能是一兩回事

證人 發表於 15-3-30 02:54
有朋友講有D直資有清貧計劃如合資格申請的學生而成績又不差但又不至於好Top的,反而更容易入讀。不知是否真 ...
好Top 同好差定義為何?

睇供求及每年清貧學生的實力
假設spcc兩個位留番俾學校提名助學計劃
若報考spcc的千多人中分數頭一百人都係清貧!咁入嗰兩個自然是best of the best!
相反,若頭一百個都不是清貧,咁入嗰兩個咪好似著數咗!
不過以上只是亂嗡,永遠唔會有數據支持的!

應該係學校學生有需要可申請減免學費,而唔係有某個數目嘅學位留比有需要減免學費的學生。張form 都唔會要求你寫家庭收入。

tinyuichan  some school(like spcc) really    發表於 15-3-30 13:45

SIYip 發表於 15-3-30 13:27
應該係學校學生有需要可申請減免學費,而唔係有某個數目嘅學位留比有需要減免學費的學生。張form 都唔會要 …

some school(like spcc) really provides this kind of offers!
[p=20, null, left]1. 清貧學生

• 本校每年均撥出一定學額,鼓勵清貧學生透過[size=1em]「學校提名(助學)計劃」申請入學。
  • 一經取錄,學生即可獲全年學費100% 減免,同時可獲其他財政資助及助學金。

其實大前提是學生成績卓越,學校可提供資助。
不會設定收清貧學額,而被迫收成績較次的學生
‹ 上一主題|下一主題