用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做閱讀卷的疑問
go

做閱讀卷的疑問 [複製鏈接]

小囡p4,p3時中文成績一直ok的,但升了p4後,做閱讀卷時,經常話唔夠時間做,今次成績明顯差咗,所以想請問應睇文章先?還是睇題目先?如何提升技巧?謝謝!

23    0    0    0

應先看題目,並圈起關鍵字詞,例如「為什麼」、「甚麼」、「兩項」等重點詞語,作好找尋答案的心理準備,那麼第一次看文章時,就可以找答案了。若先看文章,再看題目,便要在第二次看文章時才能找尋答案,那就浪費了一次看文章的時間了。
另外,為了有效地做在文章中找出詞語填入句子中的題目,在看文章時就要把一些較深的詞語或四字詞圈起,縮小找尋詞語的範圍,這樣也可節省一些時間呢。

小四進入高階思維, 諗多兩諗就就唔夠時間

醒目開學勳章

Godislove37 發表於 15-3-28 21:03
應先看題目,並圈起關鍵字詞,例如「為什麼」、「甚麼」、「兩項」等重點詞語,作好找尋答案的心理準備,那 ...
請問小一是否都是先看題目和圈起關鍵字詞?

我小朋友閱讀理解比較差, 好多時唔識配詞語在問題上

是的,配詞完句的步驟是:
1)先讀句子,根據上文下理猜測一下所填詞語的意思
2)決定是褒義詞或貶義詞
3)是形容詞(在“的“前)或副詞(在“地“前)
4)看文章時,就從以上的線索找出答案

請問小一, 小二是否也應該先看問題才閱讀呢? 中文和英文做法是否一樣?

最近開始做英文TSA練習, 要5分鐘內完成一份comprehension, 雖然只是5至7條multiple choices, 但對小二生來說實在有點困難.

minejoujou 發表於 15-3-28 09:22
小囡p4,p3時中文成績一直ok的,但升了p4後,做閱讀卷時,經常話唔夠時間做,今次成績明顯差咗,所以想請問 ...
睇題目先 for sure...

引用:應先看題目,並圈起關鍵字詞,例如「為什麼

原帖由 Godislove37 於 15-03-28 發表
應先看題目,並圈起關鍵字詞,例如「為什麼」、「甚麼」、「兩項」等重點詞語,作好找尋答案的心理準備,那 ...
謝謝分享,識唔識作答係一個問題,時間掌握又係一個問題,技巧又係一個問題

回覆:做閱讀卷的疑問

睇書多係基本條件, 之後要識得睇文章習慣留意重點, 題目會問都係重點, 唔會問無關既野, 平時睇書都要留意
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:我個仔做閱讀理解,真係好快,如果係m.c.,

原帖由 IloveJJ 於 15-04-14 發表
我個仔做閱讀理解,真係好快,如果係m.c.,佢真係5分鐘做完。佢唔係睇題目先,係直接睇內容,再睇問題,立 ...
跟我仔一樣。
佢試過先睇題目再睇文章,反而時間仲耐咗,而且容易答錯(尤其問文章主旨)

引用:我個仔做閱讀理解,真係好快,如果係m.c.,

原帖由 IloveJJ 於 15-04-14 發表
我個仔做閱讀理解,真係好快,如果係m.c.,佢真係5分鐘做完。佢唔係睇題目先,係直接睇內容,再睇問題,立 ...
女睇英文,睇完就答題。中文閲讀理解就未得,我諗要俾時間佢。

IloveJJ 發表於 15-4-14 08:58
我哋小朋友睇書多, 所以才睇得快, 尤其係中文。英文都話一句句子好多無謂字, 可以睇重點睇得快, 但中文真係要隻隻字睇。我原先都係教阿女先睇題目會快D, 但佢無理我, 都好似你仔仔咁做。反正考試既係佢, 佢覺得合適就用佢既方法。

abcabc234 發表於 16-1-12 11:52
一定係睇題目先,因為題目的字比較少,快過就甘睇文章拎資訊
呢個做法係以考試為出發點,而且容易養成斷章取義既習慣,恕不能認同

little_yolky  考試技巧啊!不過阿女唔聽講無辦法。  發表於 16-1-12 14:32
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Godislove37 發表於 15-3-28 21:03

兩個方法都試過,我覺得還是先睇文章再睇題目比較好。先睇題目係考試技巧,適合有一定閱讀能力既中學生,始終中學同小學既閱讀理解問題同要求大不同。小學生還是多睇書先攪好閱讀能力,因為段意同主旨唔可以用這方法找,怕小朋友學壞了方法。
‹ 上一主題|下一主題