用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band1c學生,你地會搏大抽獎B1c津校定揀間B1cB2a的直資 ...
go

Band1c學生,你地會搏大抽獎B1c津校定揀間B1cB2a的直資?? [複製鏈接]

小女在葵青網,真的很頭爆

elbar  如有直資冇謂等,其他請看訊息:lo   發表於 15-3-28 12:26
   2    0    0    0

回覆:Band1c學生,你地會搏大抽獎B1c津校定揀間B1cB2a的直資??

今年學生少,可以進取D,B1b啦!

如果未考呈三,我會揀直資,避免意外跌落band 2.但考咗confirm 係安全嘅band 1, 就統一,但選校會得保守d, 因為我自己唔係進取型。

引用:小女在葵青網,真的很頭爆 +

原帖由 mietwins 於 15-03-28 發表
可唔可以.....兩頭好㗎?...,註冊咗間直資先,放榜日再去扣心儀的津貼/官校

mietwins 發表於 15-3-28 09:20
我仔band2頭,在九龍城,但我都選了直資,我知道有機會抽到band1尾,但這些band1尾都不是我杯茶,另自行&抽獎,我都不能控制,如派了band2中中,就,所以現在我考到我認為合適的直資,我寧可交學費。其實我每天都在想,是否應該交學費讀直資呢?但萬一真的派了中中,我一定會非常後悔

引用:Quote:mietwins+發表於+15-3-28+09:20+小女

原帖由 HIN2003 於 15-03-28 發表
我仔band2頭,在九龍城,但我都選了直資,我知道有機會抽到band1尾,但這些band1尾都不是我杯茶,另自行&抽 ...
边間直資??

熱血勳章

Lucifer3960 發表於 15-3-28 10:01
可唔可以.....兩頭好㗎?...,註冊咗間直資先,放榜日再去扣心儀的津貼/官校

...
不可,B1C去任何B1學校扣門,都沒有競爭力,還是大抽獎選B1C吧。

當然大抽獎,唔洗每月花甘多錢交學費啦,今午少人你填b1c好大機會

引用:Quote:原帖由+mietwins+於+15-03-28+發表小

原帖由 Lucifer3960 於 15-03-28 發表

...
我們心儀嘅資助講明统一無填第一,唔會接受叩門。最後我們選擇放棄直資 offer。

引用:Quote:mietwins+發表於+15-3-28+09:20+小女

我仔band2頭,在九龍城,但我都選了直資,我知道有機會抽到band1尾,但這些band1尾都不是我杯茶,另自行&抽 ...
HIN2003, similar case with you. 只是唔區. 所以好有同感. 我們最終也選了直資, 因為實在有太多變數, 唔敢博.

sum-yan  多變數!   發表於 15-3-30 08:22

扣門位少,一定比自行和大抽獎難。
如果註冊左直資都諗住會扣門,何不先大抽獎,之後才扣直資或官津?

對!我都想下年阿囝入倒心儀直資,畢竟係EMI!!

引用:Quote:原帖由+HIN2003+於+15-03-28+發表我

原帖由 ykconniechan 於 15-03-28 發表
HIN2003, similar case with you. 只是唔區. 所以好有同感. 我們最終也選了直資, 因為實在有太多變數, 唔敢 ...
我都係,阿女肯定已屬b1,但都註冊b1c直資唔抽獎,因為即使俾佢抽中b1a,佢都讀得辛苦,況且b1c津校佢冇間鍾意,同埋真係唔知收啲咩人,我最重視校風同語境學習,但最重要佢鍾意先

sum-yan  唔知收咩人!   發表於 15-3-30 08:23

引用:Quote:Lucifer3960+發表於+15-3-28+10:01+

原帖由 EASTCOAST 於 15-03-28 發表
不可,B1C去任何B1學校扣門,都沒有競爭力,還是大抽獎選B1C吧。
係呀?!,咁樣.....可唔可以,先唔註冊直資,去抽奬,抽到心儀更係正啦,抽唔到再認低威去返果間直資問有無位,繼續用2頭好的辦法.....

引用:Quote:原帖由+EASTCOAST+於+15-03-28+發表

原帖由 Lucifer3960 於 15-03-28 發表
係呀?!,咁樣.....可唔可以,先唔註冊直資,去抽奬,抽到心儀更係正啦,抽唔到再認低威去返果間直資問有 ...
但有些直資講明唔收回頭草

回覆:^曾小姐^ 的帖子

回覆 HIN2003 的帖子

九龍城 BAND 2 頭男 , 如果考到好的 1C -2A 直資 ,當然要入 , 除非你好有把握入到 BAND 1C學校 .因為九龍城 比較好的 FOR BAND 2 頭男生 , 只有 何官 和 陳瑞祺 , 跟一般 BAND 1C-2A  直資 成績差不多

回覆 Lucifer3960 的帖子

有間 band 1c -2a 直資係手 , 扣一間 band 1b -1c 津校 的心情 比輕鬆,
because you have a bird in hand
抽到一間 band 2c 中中 , 去扣一間 band 1c -2a 直資 , 心情真的幾徬惶

232 發表於 15-3-28 10:11
边間直資??
基督教崇真中學

lucia6119 發表於 15-3-28 14:09
回覆 Lucifer3960 的帖子

有間 band 1c -2a 直資係手 , 扣一間 band 1b -1c 津校 的心情 比輕鬆,
Sure!
‹ 上一主題|下一主題