用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Foundation course
樓主: vet
go

英國Foundation course [複製鏈接]

呀仔問UK agent, Lancaster 一定有位入讀,所以不用早申請,他介紹這校是多個back up。可能同香港人做事有分別。

不過我都要在這段時間上大學網了解多些。

引用:回覆+vet+的帖子 Thank+you+for+your+info

原帖由 noel2010 於 15-06-05 發表
回覆 vet 的帖子

Thank you for your information.
我個agent話同一個group不能申請多過兩間喎,而我仔已申請左Lancaster and Surrey, 已經兩間了。

回覆 vet 的帖子

是的。我都是早前在升學展才知。Surrey 是我仔見到有他想讀科目便問HK agent, agent 話不收GCSE & 未足17, 又不可到1/2016 入學,故沒有申請。
看來你入其中一間,比用A level 入U較優勝,但沒有在中學公開試eg GCSE, DSE, AS, AL可行嗎?萬一foundation 上唔到U,少了以上公開試申請UCAS 或轉其他U,是否有出路?(雖然估計你仔能力一定得)

引用:回覆+vet+的帖子 是的。我都是早前在升學

原帖由 noel2010 於 15-06-06 發表
回覆 vet 的帖子

是的。我都是早前在升學展才知。Surrey 是我仔見到有他想讀科目便問HK agent, agent 話不 ...
對,用A L成績入較難,所以我想呀仔先入foundation,每年有9X% Foundation students升上year 1, 如果個仔真係咁唔生性,成績真係差到升唔到year 1,就如讀year 1或 year 4都會成績差畢唔到業一樣,冇得救。

worst case升唔到也可考其他排名好後的大學。Agent話有些排名1~200後的大學會收Lancaster 等foundation的學生! 總之有錢一定有書讀

vet 發表於 15-6-6 23:25
對,用A L成績入較難,所以我想呀仔先入foundation,每年有9X% Foundation students升上year 1, 如果個仔真 ...
收到Lancaster offer 了,由於不夠年齡,最快1/2016 才入學。

唉!
我女AS成績好差,唔想原校讀A2,ietls 6.5
可唔可以轉讀Foundation而唔讀A2?
除咗Foundation,仲有冇其他出路而可以考到大學?
例如:
1)在HK自修A2,補考AS
2)在HK讀IB
3)在英國轉校讀埋A2
希望大家比D意見!Thanks!

回覆:英國Foundation course

可覆卷但要快,另可重考,用foundation或AL報應一樣,因英大學缺水

brother4 發表於 15-8-16 11:09
可覆卷但要快,另可重考,用foundation或AL報應一樣,因英大學缺水
Brother4唔使覆卷,係佢考得差。

雖然英大學缺水,但都驚佢考唔到!

所以想聽下大家意見!

英國大學多,二線三線大學考到很大,由foundation 上見成功高

咁如果留係HK自修A2,
再考英國大學好D?
定係UK讀Foundation好D?

好奇一問成績好差?定教費貴?

實在差到好羞家!
已pm你

知了,不過ielts算高分,看讀上是什麽? 可想兒童心理學/語言冶療師,轉foundation可,估找升學agent找間好學校及容易入,都係可句貨比三間

孩孑剛相反,ielts要考好D才可入學6.5是最底,畢業要7分,現考多幾次

brother4 發表於 15-8-16 14:39
孩孑剛相反,ielts要考好D才可入學6.5是最底,畢業要7分,現考多幾次
其實佢選錯科嚟讀,攪到而家唔知點算!所以今次要認真考慮之後條路點行!

佢想做護士,明知自己理科弱都去讀!

護士自已會本地,因海外回港註冊今年二隻手名額都未,本地有很多選擇如医院,大學,Ou,自資課程.....ielts 高分應好多選擇,大家努力!

原先諗住 AL 3科B 就可以返HK讀醫護,
但而家冇希望啦!

請問如果於英國考完A-Level可否同樣申請海外大學,如加國較好的一學。

回覆:Flowerlam 的帖子

Ou HD Nursing 冇理科底用AL成績都可,但認受性就。。。

‹ 上一主題|下一主題