用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Foundation course
樓主: vet
go

英國Foundation course [複製鏈接]

mimikitty28 發表於 15-3-27 09:42
vet, 個人認為, 如果孩子成績一般, 明知在香港考不上大學, 如經濟許可, 比佢去外國讀foundation再上大學係 ...
這個想法較實際亦贊同。早前反對呀仔直上Foundation 入U,現有點給呀仔説服。故很明白樓主感受。最近幫朋友女兒apply global firm, 亦接受由foundation 入U,最終考慮是U成績是否達標。
樓主打算送外國讀,除入U亦是人生一大經驗,故不應考慮怎回流香港入U為前提,而考慮怎入到心儀U及科目先。

回覆:英國Foundation course

樓上樓主答得好,自己喜非聯招多一個機會

noel2010 發表於 15-3-28 12:22
這個想法較實際亦贊同。早前反對呀仔直上Foundation 入U,現有點給呀仔説服。故很明白樓主感受。最近幫朋友 ...
你仔是完成中五定考完DSE去讀foundation? 可告知讀邊間和邊科? 收生要求? 預學費生活費多少?

namanyi 發表於 15-3-28 15:54
你仔是完成中五定考完DSE去讀foundation? 可告知讀邊間和邊科? 收生要求? 預學費生活費多少?

...
我仔中三已在英國讀,只因想入心儀U及科目,中四時想跳foundation,他同學剛這樣便入心儀Top U。正因我反對,現考GCSE, 他打算AL 加 foundation 入U。因沒有把握A level 有3-4A 在手吧。
另一親人DSE 2x 分,香港U收了,但不是心儀科目,便讀foundation 入心儀Top U。

namanyi 發表於 15-3-28 15:54

...
每個科目,地區,收生要求及生活費有差異,可有十萬上落。

namanyi  thx !  發表於 15-3-30 14:00

noel2010 發表於 15-3-28 18:13
我仔中三已在英國讀,只因想入心儀U及科目,中四時想跳foundation,他同學剛這樣便入心儀Top U。正因我反對 ...
排名幾多是Top U? 20名內?

Within top 10

回覆 noel2010 的帖子

如果TOP boarding school又within幾多呢?

引用:Quote:namanyi+發表於+15-3-28+15:54+你仔

原帖由 noel2010 於 15-03-28 發表
我仔中三已在英國讀,只因想入心儀U及科目,中四時想跳foundation,他同學剛這樣便入心儀Top U。正因我反對 ...
唔知agent係咪有私心,3間有2間都反對foundation

回覆 Sheep006 的帖子

你可參考top boarding school 網頁,通常有提。

回覆 vet 的帖子

其實我之前都有呢個煩腦, 不過agenty我agent話:其實好視乎個學生的目標, 能力, 想法等, 如果佢一心想入D好Top既大學, 如Oxbridge 等, 或者某D特別難入既學系, 而學生又有一定能力同有時間, 咁當然係選擇AL 啦.

但如果學生能力一般 (average), 又吾係想一定要入最Top既大學, 其實Foundation都有好多大學選擇. 如果入吾到指定大學, 亦可以用foundation成績去其它要求無咁高既大學. 我覺得都好有彈性. Lancaster, Royal Halloway等都有foundation, 呢類大學都吾算差,

當然讀完AL係比較多選擇, 但要讀兩年, 又要考公開試, 未必個個小朋友都適合. 如果你小朋友, 只係讀完F.5, 成績又吾錯既, 咁都適合算AL既, 始終F.5仲係成紀細. 當俾佢多一年時間適應都無壞.

回覆:angie_ma 的帖子

THX. 正時我所想,top U 不是目標,Lancaster 收已心足了。

請問你仔/女選了那間?讀成點?

我囡都係冇打算考top U, 我囡鐘意keele university, 如入到就好啦

回覆:Macau媽媽 的帖子

請問你女讀緊中幾?申請緊foundation? confirm收未?

我仔申請左Lancaster, agent話主要睇IELTS成績收生,多數出conditional offer, 下學期校內市要考番某分數才收。

vet 發表於 15-4-1 15:54
請問你女讀緊中幾?申請緊foundation? confirm收未?

我仔申請左Lancaster, agent話主要睇IELTS成績收生, ...

我囡而家先讀Y 10, 但已經唸住想考果間學校

引用:+本帖最後由+Macau媽媽+於+15-4-1+17:21+編

原帖由 Macau媽媽 於 15-04-01 發表
叫女加油

回覆:vet 的帖子

Vet, 我個仔讀跟Lancaster Year 1. 佢係由 foundation 上.  睇你讀邊科,基本上foundation 都吾易讀,要reach 到overall 70% 才入到U, 重要睇你成績而入到心儀的科目。

Lancaster有很多大陸學生,犬其商科

引用:Lancaster有很多大陸學生,犬其商科

原帖由 needaplan 於 15-04-02 發表
Lancaster有很多大陸學生,犬其商科
絕冇問題,大陸學生學習主動勤力,正是我仔欠缺的,希望他可次向大陸學生學習。

回覆:2boysmum 的帖子

多謝分享請問你囝囝讀完中幾入?
有幾多%foundation 學生升到大學?

‹ 上一主題|下一主題