用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Foundation course
go

英國Foundation course [複製鏈接]

請問有何comments? 香港讀完中五,讀兩年A-level還是讀一年foundation入大學?

王家爸爸  要睇係邊間大學既foundation。   發表於 15-3-27 14:25
   9    0    0    0

回覆:英國Foundation course

考完DSE直接報大學最好,foundation 同A L要付費,foundation 5月至6月考冇一年,如數是A math /P math 去考數有利,加上英文中學,孩子有興趣科目,就—試,自己喜A L因不用太辛苦,可報非聯招

回覆:brother4 的帖子

多謝回認,你指A level 唔太辛苦,係和foundation or DSE比較?

agent 話foundation比a level 讀得舒服

回覆:vet 的帖子

點解?我agent 剛相反AL好D

引用:點解?我agent+剛相反AL好D +

原帖由 brother4 於 15-03-26 發表
點解?我agent 剛相反AL好D
我去了兩間Agent,意見都唔同

我都有少少擔心讀完一年foundation升唔到大學,agent話9X%升到。

Academic XXXX有個test, 會test 學生程度,究竟適合a level or foundation! 聽多間意見。

如果有能力讀a-level 一定讀,好多小朋友 (or even 大人)覺得用2年升大學好浪費時間,不過a-level 是國際承認,而foundation 通常只是那間大學承認。還有,foundation 一定要過一個level (通常成績平均70% 以上,夠出席率等)先可以直升,另外,如果本身的英文底子不好,可能要讀18個月foundation 也不定。a-level 就算考得差,可以試其他大學,或者再問海外來升學, 都可以用。現在雖然有一些foundation 可以考其他英國大學,但是好少,你入得去,除非成績好好,升大學,都好難過關。
另外,係讀foundation 好似讀大學,要自己自主一點,自己住宿舍,自己煮飯,不是好多香港小孩一下子做到。a-level, 如果可以入寄宿學校,起碼我覺得一步一步來,我自己覺得入boarding school 對將來獨立係大學生活有幫助。
我有學生真的,讀foundation 不達標,最後還是回來香港。浪費了一年。
如果你還考慮,你最好問agent, 有幾多成 人在這個課程升到大學,幾多人考到外邊的大學,來比較一下。
另外 放遠一點,將來搵工,好公司會問你拿中學成績,如果你讀foundation, 有排解釋。

回覆:anglo-chinese 的帖子

多謝意見,agent 認為如果而家有好大學的foundation收,好過博A level, Agent 話foundation收生鬆D,可試top 15大學,考完A level入,成績要求高D,佢估我仔成績至多入top 30大學,唔知真唔真。仔英文成績算好。Anyway, apply 左睇吓收唔收。

樓上樓主講得好清楚,foundation易因只考校內試,AL是公開試,另foundation不是可上所有科,但AL可。。。其實—個責任agent應該詳細解譯!!!

引用:樓上樓主講得好清楚,foundation易因只考校

原帖由 brother4 於 15-03-27 發表
樓上樓主講得好清楚,foundation易因只考校內試,AL是公開試,另foundation不是可上所有科,但AL可。 ...
agent 有解释,我亦明白!  入foundation 嗰間大學已心足了。

vet, 個人認為, 如果孩子成績一般, 明知在香港考不上大學, 如經濟許可, 比佢去外國讀foundation再上大學係一個唔錯既選擇, 但首要係選一間比較好的, 就算真的成績未達標而不獲原校錄取, 都可以去考另一間差少少的, 朋友個女在sheffield讀foundation,成績不達標而轉左去另一間差少少的大學. 呢個選擇對於成績唔太好但又想有大學學位的人係啱的, 當然如果經濟許可就中學去讀然後考a-level啦, 但對於未能負擔十幾年外國教育經費/成績不好的人來講, 唯有揀另一途徑, 就係讀foundation/diploma呢d課程. 做父母的都係希望用盡辦法令佢地有張入場劵, 我始終相信知識可改變命運.
可憐天下父母心 :cry:

最好考完dSe,有幾科三或以上,加ielts有5或以上,就可上英—般大學,不用foundation

lucia6119  唔可以直入大學 要讀一年 FOUNDA   發表於 15-4-1 03:11
lucia6119  朋友阿女 DSE 考 33322 , 都唔可   發表於 15-4-1 03:10
王家爸爸  可能真係好一般既大學  發表於 15-3-27 14:34

我女就系讀完中5過去英國的大學讀foundation,同香港中5中6的程度差不多,科目少的,學習環境好,老師教得有趣,所以她讀得開心,比在香港時勤力。

回覆:shelnat 的帖子

請問是那間foundation? Thx

引用:最好考完dSe,有幾科三或以上,加ielts有5

最好考完dSe,有幾科三或以上,加ielts有5或以上,就可上英—般大學,不用foundation

...
Thx

回覆:mimikitty28 的帖子

Thx

讀 Year 0 既好處係只要成績OK,就可以升 Year 1。

引用:最好考完dSe,有幾科三或以上,加ielts有5

...
這些成績只可報foundation

引用:Quote:原帖由+brother4+於+15-03-27+發表最

原帖由 mimikitty28 於 15-03-27 發表
這些成績只可報foundation

請問IELTS overall 7分,top band 1中學,校內成績麻麻,有咩大學foundation收呢?

agent話foundation没有入學試,只係睇香港學校成績表有D兒希喎,不同banding中學grading唔一樣。

Warwick/bath/essex/sheffield/execter都有foundation讀,要睇你孩子讀邊科。

shelnat 發表於 15-3-27 11:20
我女就系讀完中5過去英國的大學讀foundation,同香港中5中6的程度差不多,科目少的,學習環境好,老師教得有 ...
你女讀什麼科?
‹ 上一主題|下一主題