用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田樂基
go

沙田樂基 [複製鏈接]

想問用家讀樂基要外補嗎?因為本人讀緊PN 碧濤樂基,考到大圍孫幼,而家唸緊讀邊間,好頭痛,想了解樂基唔想揀錯,可否分享你既意見,謝謝!另外如果揀孫幼我一定都會外補,甘其實唔駛唸應該讀番樂基?但又擔心如果讀樂基,得知好多進取家長其實都會外補,其實樂基可以不外補嗎?因為要既話負擔實在太重!
   3    0    0    0

回覆:沙田樂基

視乎你target 乜野小學、你本身經濟環境、對語言的要求、家長期望。樂基考直私小/叩沙田津校成績應比孫幼好。孫幼雖然全英普但英20%普80%;考小學其實大部分粵、英為主。另樂基功課應該更深更多,相信孫幼較輕鬆

回覆:keep-calm 的帖子

其實我target 一線津校,對語言要求不高,期望不高,讀樂基唔外補只會學下興趣班我仲負擔到,如果我讀孫都一定外補,條數相差不多,甘既情況係咪揀番樂基會好d? 請指教!

引用:+本帖最後由+HarrisWan+於+15-3-27+19:47+

原帖由 HarrisWan 於 15-03-27 發表

其實我target 一線津校,對語言要求不高,期望不高,讀樂 ...
一缐津校主要係計分同運氣

lauwingtai    發表於 15-6-2 00:27

引用:+本帖最後由+HarrisWan+於+15-3-27+19:47+

原帖由 HarrisWan 於 15-03-27 發表

其實我target 一線津校,對語言要求不高,期望不高,讀樂 ...

純粹了解下,你target 1缐津校,但對佢期望唔高,語言要求唔高,好茅盾喎。你如果幸運抽中一缐津小,係咪會繼續要求唔高,打算繼續唔要求,由得佢做band 3生?

醒目開學勳章 貢獻勳章

好坦白講,睇小朋友資質
佢响學校學到嘢,咪唔駛進補囉
佢响學校跟得唔多好,你先要出外進補!
我唔知你所謂進補係d乜,但幼稚園,我覺得唯一一樣家長未必可以自己跟到嘅係phonics

恐龍家

Choose HKPS, then follow his academic closely at home yourself with home supplements.

Interest class no need to attend expensive ones. After all, unless you get HK champion or similar, interest class certificates rather useless.

回覆:ozoz 的帖子

我係想佢入一線津,但如果考到中上學校都好開心,再者我唔係要佢係最叻個班,語文能力更不在下話,成績中上已經好開心!担白講係有要求既!就係想入名津小,所以先報考有名既幼稚園希望易入到, 但不是怪獸家長,好好彩有幸入到兩間好學校先至煩讀邊間 (因為budget )!入到名津小當然想佢keep住讀而且讀得輕鬆d!

回覆:小曳人 的帖子

其實我所謂進補係學術上進補,如普通話,英文,數學~

HI, 我以為你已經揀定咗了,樂基名氣大語境好, 不過孫方中語境也好, 但學費平呀, 如果小一大抽獎就要睇彩數了, 但叩門應該係樂基的機會大好多.

不過我有個朋友都今天收到碧濤樂基CALL話上午班有位, 佢係樂基 & 康傑之間唔知點揀? 都想問下你讀緊樂基的會比咩建議?

Harriswan,請問一下你小朋友係樂基讀老師有愛心嗎?老師係咪如傳聞所說成日轉?
有冇參加學校與趣班?

回覆:HKJOJOLAU 的帖子

本身想負擔無甘重揀左孫幼,因為最近樂基要交留位費,所以唸深一層就算孫幼都一定會外補,其實唔會慳好多,所以又再認真唸!因為好驚揀錯!甘你最後揀康傑?
如果係我,我當然揀樂基啦!就係因為佢課程好,雖然頻深但學生都鍾意番學,聽聞英文phonics 教得好,所以先唔捨得要再唸!其實康傑樂基都係好學校,但論名氣同叩門成功,樂基係好過康傑,因為我知道樂基校長好緊張派位,好幫家長嫁!你朋友係k1?

回覆:unclechicken 的帖子

說實話樂基老師係有愛心,但你話好有愛心就唔係 (可能教我個兩個老師資歷深),事實並不是傳聞中常常轉老師,幸好我未有遇過!說到底我仔鍾意番學!

引用:本身想負擔無甘重揀左孫幼,因為最近樂基要

原帖由 HarrisWan 於 15-03-31 發表
本身想負擔無甘重揀左孫幼,因為最近樂基要交留位費,所以唸深一層就算孫幼都一定會外補,其實唔會慳好多, ...
請問樂基學費是多少?如果比九龍塘金巴倫, 那間好D?我in碧濤但今日收駿景call

回覆 yufanny1 的帖子

我琴日收CALL,今日交左留位費,書簿費等,我諗一定平过SN,上年學費$3,8XX (LOCAL), will have increment this year

樂基今年學費$4240 ;我小朋友讀緊樂基,學術環境樂基比其他沙田幼稚園已經深,但如果日後要去考直資,私小,其實都要再出去加其他野學,但叩門津小一定有優勢

引用:樂基今年學費$4240+;我小朋友讀緊樂基,學

原帖由 QHung 於 15-04-01 發表
樂基今年學費$4240 ;我小朋友讀緊樂基,學術環境樂基比其他沙田幼稚園已經深,但如果日後要去考直資,私小 ...
咁如果比較九龍塘金巴倫SN呢?

我又唔知金巴倫程度Wo ,但如果target 沙田區小學,HKPS 係一個好選擇

請問讀緊樂基嘅家長,
1)樂基除了課程學術好,還有什麼地方吸引你讀佢?環境好嗎?除了課室上堂,每天都有體能活動嗎?
2) k2全部轉英普,中文方面會否相對弱左?
3) 小兒慢熱,屬靜態形,英文普通話麻麻,唔知是否適合讀樂基?
4) 愉翠宛坐校車到樂基碧濤要多久?
佢有康傑offer,現正烦惱選邊間。睇綱評康傑好過樂基碧濤,好似康傑中文同環境好些。

引用:我又唔知金巴倫程度Wo+,但如果target+沙田

原帖由 QHung 於 15-04-01 發表
我又唔知金巴倫程度Wo ,但如果target 沙田區小學,HKPS 係一個好選擇
請問樂基既Anglo-Chinese & International class分別係甚麼?

‹ 上一主題|下一主題