用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求救!小一生,有温書的情況下兩科主科不合格 ...
樓主: 艾艾
go

求救!小一生,有温書的情況下兩科主科不合格 [複製鏈接]

回覆:求救!小一生,有温書的情況下兩科主科不合格

朋友個女小一,專注力不足,佢辭職做FTM,功課幫小朋友斬件咁做,即做10分鐘就去吓廁所,飲吓水咁,佢學校日日7~8樣功課,佢45分鐘內可完成。做完功課沖涼,温習,食飯,8:30pm瞓覺。全級考第8,全班考第2,5科主科住A.

引用:朋友個女小一,專注力不足,佢辭職做FTM,功

原帖由 chingcging 於 15-04-27 發表
朋友個女小一,專注力不足,佢辭職做FTM,功課幫小朋友斬件咁做,即做10分鐘就去吓廁所,飲吓水咁,佢學校日 ...
能夠做到咁,專注力不足極都有限,可能之前只係方法唔啱,欠缺幫助,真係專注力不足的話,對眼望住本書,個腦都會唔係到,去咗遊花園。

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-04-27+發表

原帖由 wan_sosin 於 15-04-27 發表
能夠做到咁,專注力不足極都有限,可能之前只係方法唔啱,欠缺幫助,真係專注力不足的話,對眼望住本書,個 ...
朋友係小朋友2歲已做行為治療,由N班係班房周圍走,到k2已可以坐15分鐘。佢小朋友仲要語言delay, k1都唔識講嘢,到依家小一有咁嘅成績,係媽咪放好多心機落去教。小一開學頭一個月,仲俾老師投訴上堂遊魂!治療師有俾方法,問題係家長跟得足唔足。係我嚟講,係絕對唔讚成食藥,副作用太多。但自細唔教,就唔食藥就出事。以為學校有中一學生,隔日就嗌跳樓,今日一樓嗌,後日三樓嗌,真係人都癲。家長淨係講佢唔食藥就咁,但問佢哋有冇做行為治療,就9萬個籍口,又話要揾食又話冇時間!咁學校又可以做得啲咩呢?

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-04-27+發表

原帖由 chingcging 於 15-04-27 發表
朋友係小朋友2歲已做行為治療,由N班係班房周圍走,到k2已可以坐15分鐘。佢小朋友仲要語言delay, k1都唔識 ...
好欣賞你朋友,幼兒開始去訓練先會有明顯效果!我仔都ADHD,細個時又話無得咁早check, 去搵NGO又話要確診先有訓練,最後我都係決定做FTM去教個仔,兩歲左右自己去訓練佢,而家都係小一,班主任話佢比某D無交報告嘅學生還要好,佢成積也理想,亦無需食藥!我自己都唔會想小朋友食藥,但如果真係無辦法,例如你話做埋行為治癒都唔得,咁可以考慮下,有小朋友食藥真係幫到!

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-04-27+發表

原帖由 wan_sosin 於 15-04-27 發表
好欣賞你朋友,幼兒開始去訓練先會有明顯效果!我仔都ADHD,細個時又話無得咁早check, 去搵NGO又話要確診先 ...
加油!

wan_sosin  Thanks  發表於 15-4-27 23:51

引用:回覆+rchchan0505+的帖子 可能真係太攰,我

‹ 上一主題|下一主題