用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」 ...
樓主: elaineeason
go

小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」   [複製鏈接]

回覆:小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」

如果小朋友真係盡力抄到抄唔晒。我會叫他明天自己向老師道歉。另會打電話多謝老師,再問下如果小朋友有悔意可否比多一天去完成。

ytwmama  agree  發表於 15-7-14 14:47
王家爸爸    發表於 15-7-1 09:26
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

回覆:Hiu_Yau 的帖子

罰抄除了是精神上的懲罰,令學生怕下,對個人成長沒大幫助。

回覆:李慕白 的帖子

對!如果喺我,我唔會打返學校或說老師不是!做家長應配合學校、老師、校長,不要和學校攪對抗。理虧一定喺家長和學生!所以校長們常道: 孩子其實不難教,最難教是家長!就算不滿意轉校,新校一定會打返舊校問情況!操行差家長攪對抗成功率不會高吧!個人覺得家長應身教孩子專師重道,否則以後孩子會變本加厲,因阿媽會出來頂!連被老師罰抄都咁在意,將來怎能在社會立足!無記過到成績表已是萬幸!小一抄450個字喺咪多?小一出口就咁低俗,咁小二、三一開口咪問候人哋家人?

tinyan1977 發表於 15-7-1 10:26
對!如果喺我,我唔會打返學校或說老師不是!做家長應配合學校、老師、校長,不要和學校攪對抗。理虧一定喺 ...
甘老師對住全班講甜故同教講粗口諧音,又用鐵尺打學生的話;做家長駛唔駛配合老師呢?

bb67890  同意  發表於 15-7-2 13:12

引用:Quote:tinyan1977+發表於+15-7-1+10:26+對

原帖由 simonwan 於 15-07-02 發表
甘老師對住全班講甜故同教講粗口諧音,又用鐵尺打學生的話;做家長駛唔駛配合老師呢? ...
嘩, 邊間學校咁勁

bb67890  我都想知道  發表於 15-7-2 13:10

回覆:brothertaimo 的帖子

話時話,個穢字都好難寫下。我諗我仔小一寫50個穢字都要寫一晚。

回覆:Olympian 的帖子

借大耳窿遲還一日都唔洗還雙倍掛……

christyli0809 發表於 15-7-2 01:53
太過份了,只是小一
我諗個問題係,你叫個小朋友抄「我不會再說粗言穢語」,佢只係記得「粗言穢語」。

christyli0809  哈哈,有可能。小一生都未必知道咩是粗言穢語  發表於 15-7-2 23:35
bb67890  Agree  發表於 15-7-2 13:00

回覆 tinyan1977 的帖子

請留意樓主講的事發經過,係有個同學仔話佢個仔在先,佢個仔用同一句說話回敬,而家咁樣好似話到樓主個仔錯曬咁,唔係咁好

引用:Quote:原帖由+elaineeason+於+15-03-25+發

原帖由 JJDBB 於 15-03-26 發表
你千萬別在孩子面前說老師不是,這個会有好大的影響。另外,請孩子去同老師講對唔住,你也比佢電話了解件事 ...

罰抄是作為老師最懶惰的懲罰方法。本人也從事教育,我只會在學生忘記帶書或做功課時罰抄。針對行為問題,實在有更好的懲罰方法。

brothertaimo 發表於 15-7-2 10:44
嘩, 邊間學校咁勁
系幾十年前,我讀小四時的英文老師。全年無教過英文,每日欏學生的名字開玩笑講甜故。第二年換了另一個盡責的老師,以爲惡夢過去,點知中一遇到另一個極品英文老師(唔識英文的英文老師!);我讀個間仲系band 1 中學,全區最 Top。
呢兩個系極品,其餘hea 教個D唔好提。幾十年前,D 家長好信任老師,好少投訴,其實老豆老母根本唔理學校做什麽。唔止學術,訓育方面都好有問題;我自己系過來人,我對香港D學校同老師質素系好有意見,畢業幾十年后都系甘話。

simonwan 發表於 15-7-3 02:22
系幾十年前,我讀小四時的英文老師。全年無教過英文,每日欏學生的名字開玩笑講甜故。第二年換了另一個盡責 ...
你果間咩band 1嚟架?

我小學又讀二線(不過校長話自己小朋友成績係一線), 中學又讀二線, 所有老師校長都係咁盡力, 只係有部份係嚴格D, 都係好既。我讀咗咁多年書, 都只係遇過一位好hea既英文老師咁大把, 不過, 佢係教我中四, 中五, 所以差D俾佢累死。

所以, 响我眼中, 香港D學校同老師質素都好唔錯架, 家長多加留意。

simonwan 發表於 15-7-3 02:22
系幾十年前,我讀小四時的英文老師。全年無教過英文,每日欏學生的名字開玩笑講甜故。第二年換了另一個盡責 ...

我都有類似經驗, band one 英中, 有位中文老師基本上無教書, 佢上堂係叫我地遂個起身讀課文, 之後叫我地自己做課後題目. 好多時心情唔好就借些少事鬧人罰人. 有位Bio男老師就會講黃色笑話, 不過佢教書係教得好好的.
我預科係讀band 2學校, 有位英文女老師就成日遲到早走, 成堂又係一味叫我地自己做練習, 佢就坐係度打瞌睡. 預科因為大個左又認真求學, 成班同學一齊找校長反映情況, 最後轉左位正常教書的老師.
我地班女仔最記得中學有位短髮女老師, 佢好憎女仔留長頭髮, 家長日分別同每位家長都講:「你女上堂成日掛住疏頭髮, 影響上課, 建議家長你幫佢剪左佢」, 於是星期一返校, 9成女同學都變成短髮.大家哭訴時就發現女老師係專登誣衊我地, 等家長逼我地剪成短髮...真係有點變態.到今時今日同學聚會, 不少女同學講起此事都好怨憤.

我都見好多hea 或講明無心教書的老師; 當然都有不少教得好又有心的好老師. 我本身操行好無咩影響, 但見同學遇上太多唔合理既訓導同針對, 影響到我都對香港D學校同老師質素好有意見.

四隻貓 發表於 15-7-3 15:55
我都有類似經驗, band one 英中, 有位中文老師基本上無教書, 佢上堂係叫我地遂個起身讀課文, 之後叫我地自 ...

吓????? 你哋都好可憐喎。

我之前講果位hea英文老師, 都只係中四一開學就去生仔, 代課咗兩個月, 因為我哋班英文程度好參差, 大部份都係below average, 所以佢教得好悶, 好無趣, 唔生動, 上堂好鬼悶, 同學又唔明, 佢就發火同學唔備課又唔問, 其實同學係全部唔明, 根本唔知點問。

跟住中五見唔對路, 我同另一位同學自己買補充做, 一人一本再交換, 然後課餘去搵佢, 想佢幫我哋睇吓, 話我哋好焦慮, 點知佢問返我哋轉頭:你哋想我點幫你? 唉!

呢位已經係我人生唯一既衰老師, 但世界之大, 真係同你哋比起上嚟係蚊脾同牛脾。

引用:如不想造就小惡霸,不知錯的新一代,由老師

原帖由 AHGU 於 15-06-13 發表
如不想造就小惡霸,不知錯的新一代,由老師處理吧!

回覆 四隻貓 的帖子

我好記得中一時有個Miss玩針對,我當時是普通的温ling頭,全班有幾個女同學留呢個頭,但是就係要我一個剪短,我唔剪,可佢自己拿鉸剪剪我D頭髮。得罪佢嘅原因唔係我,係因為當時父親返夜班,日頭訓覺,剛好她早上打電話比我啊爸講簽名的事,我啊爸比電話叫醒心火盛講左句粗口。之後我冇好日子。

如果不想造就小惡霸,不知錯的新一代,由“好”老師處理吧!
‹ 上一主題|下一主題