用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎同扣門問題
go

大抽獎同扣門問題 [複製鏈接]

大抽獎問題

係咪根據三次呈分試將學生分成3個BAND後加隨機號碼去決定派位既先後。

問:咁學生係BAND1 A/B/C 都唔會有分別呀?

扣門問題

聽聞由於學生人數減少, 部份校網既同網學校會有不成文既協議, 唔會接受當區學生扣門

問:係咪真既呢? 定只會發生係BAND2/3怕收生不足既學校唸? 其實可以照扣呢? 例如東區。
   1    0    0    0

引用:大抽獎問題+係咪根據三次呈分試將學生分成3

原帖由 大媽爸爸 於 15-03-25 發表
大抽獎問題

係咪根據三次呈分試將學生分成3個BAND後加隨機號碼去決定派位既先後。
如我沒理解錯, 教育局只分Band 1, 2, 3, 不會再細分Band 1a, b, c! 至於叩門的君子協定, 我估就真係好depend個別學校的做法嘞!

回覆 大媽爸爸 的帖子

個"lucky no"係好攪鬼.  分分鐘同band考得前既學生係會比考得後既學生派位仲冇咁好.  所以top既學生係會去考神校直資.我有去聽過兩間東區學校講座+Open Day.  D校長已明言東區學校有君子協定, 不接受叩門, 但實際係咪真係咁就唔知喇.  

回覆 大媽爸爸 的帖子

EDB分3個banding。
EK則分9個!

aleung922  yes exactly  發表於 15-3-25 10:29

朋友講上年有d學校冇叩門,派位當天同個女叩門真係冇,結果都係讀派位嗰間!

Jackieson 發表於 15-3-25 10:25
回覆 大媽爸爸 的帖子

EDB分3個banding。

但教育局真係有排學生次第架嘛

大媽爸爸 發表於 15-3-25 10:45
但教育局真係有排學生次第架嘛
咁你朋友個女的banding 同被派的學校 banding match 嗎?會唔會考慮轉校?

回覆 大媽爸爸 的帖子

據我所知, 個次第係比自行的學校參巧, 自行的學校通常會用次第排名收生, 例如:張祝珊, 佢冇Interview, 直接睇次第在自行階段收生.  但到大抽獎, 這個次第就會被"lucky no"所取代.  所以點解有人會考直資而放棄抽獎, 就係怕有閃失.

回覆 大媽爸爸 的帖子

次第仲恐怖過banding,  係將所有報讀該校嘅學生排次序,但不等如banding.  Band 1 學校第100 個都可能係band 1, band 3 學校第一名都可能係band 3. Banding 中的ABC, 應該都係大家自己估估下。

門當然可以照扣,但如果有君子協定,音樂凳機會細好多,好嘅學校根本無位俾你申請。就算band 2 都有band 2 學生爭。當然,如果你相對學校嘅學生係超班,當然可能唔同,但,你又會唔會讀呢?

朋友個女係band1尾,可能太博入吾到band1a!佢吾luck大抽獎入左band2校,佢講個女讀得都開心。大抽獎真係要講吓有冇運!

SIYip講的我都贊同!因為有d區多d band1小學'轉區大抽獎又可能影嚮banding好多野都係估估下,大抽獎都係講運la

即使同區有君子協定,亦可試叩同區的學校,如果心儀果間學校唔接受同區叩門的話,自然唔會俾表,如果畀表的話,咪多一個機會。

如果時間上許可的話,其實不妨試試,踫一踫機會。
‹ 上一主題|下一主題