用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一成績差
樓主: w26
go

小一成績差 [複製鏈接]

回覆:小一成績差

其實我個仔是衰大意,唔小心,每科都有成10多分被扣,就算溫到好熟也冇用,有時候表現失準再加唔小心,便導致唔合格。
這個情況可以怎樣呢?其實是否他尊注力不足呢?

AI927 發表於 15-3-26 07:13
其實我個仔是衰大意,唔小心,每科都有成10多分被扣,就算溫到好熟也冇用,有時候表現失準再加唔小心,便導 ...

唉!samesame!

我仔扣分係中文字啲撇,捺,點,彎,鈎寫得唔夠或唔清楚,英文就大細楷同兩字之間太貼,埋倒好似一個字,變成唔喺字。呢啲已扣1x分。搞到科科得返8x!

回覆:11B 的帖子

如果我果個有8X分,我也收貨架!佢昨日剛派英文剛卷,得54分,有2X分唔識,其餘扣的係忘記了,漏了full stop,capital letter似是疑非,串錯字啦!

引用:如果我果個有8X分,我也收貨架!佢昨日剛派

原帖由 AI927 於 15-03-26 發表
如果我果個有8X分,我也收貨架!佢昨日剛派英文剛卷,得54分,有2X分唔識,其餘扣的係忘記了,漏了full sto ...
如果咁嘅情況,自己有時間自己教会好D。

引用:如果我果個有8X分,我也收貨架!佢昨日剛派

原帖由 AI927 於 15-03-26 發表
如果我果個有8X分,我也收貨架!佢昨日剛派英文剛卷,得54分,有2X分唔識,其餘扣的係忘記了,漏了full sto ...
功課齊整嗎?如果功課都唔齊整,考試一急,又無咁幾成,試下係平時落功夫,功課要整齊!如果平時功課都錯大細階,要問多佢幾次,點用大細階,男仔係大意,但失太分都唔得,平時練多少少寫字!

AI927 發表於 15-3-26 10:17
8X 分我梗係收貨,但覺得唔抵囉! 但明白小一生好難唔粗心大意,唯有再提吓做完要覆卷,盡量改到就改好先交卷。

回覆:wan_sosin 的帖子

其實我已經跟他功課,功課的整齊度都可以,有時候我認為唔得就要他擦,現在已比起剛開學擦少咗,有時候是他自己認為不靚而去再做。但到測驗考試就咁⋯⋯

引用:Quote:mercy0010+發表於+15-3-26+12:45+如

原帖由 ha8mo 於 15-03-26 發表
我識得人地個女又係讀哩間的p2
佢話老對學生講「79分即係唔合格」
聖x ?

我囡幼稚園讀 Happy School , 小一英文考3x分.... 經過多年補grammer底行動後今年p.4 終於守得雲開見月明... 今次考到差唔多90分

所以樓主加油比心機教.... 你囡囡一定得

2PGirls  恭喜晒  發表於 15-3-28 11:06

引用:+本帖最後由+w26+於+15-3-25+08:49+編輯+\

原帖由 w26 於 15-03-25 發表

小女今年九月剛小一,直到現在已經歷3次测驗1次考試,但得出來的 ...
不要給太大壓力自己. 就算真要留班也不是世界末日,可能是新世界的開始。

慢慢教, 不要擔心,大D會好

hugub 發表於 15-3-28 10:47
我囡幼稚園讀 Happy School , 小一英文考3x分.... 經過多年補grammer底行動後今年p.4 終於守得雲開見月明.. ...
Exactly true!

引用:Quote:原帖由+w26+於+15-03-25+發表本帖最

原帖由 hadwinboy 於 15-03-29 發表
不要給太大壓力自己. 就算真要留班也不是世界末日,可能是新世界的開始。

...
請教,點溫串字?我女小一,理解都明,係串唔到字

想串字好, 就要學phonics ! 學識後講同讀書都好好多

吾該晒 hugub, hadwinboy, ericby, kenwong888,  我會努力的.

我想問現在先學phonic有用嗎? 在那裡學好?有冇介紹

rchchan0505 發表於 15-3-25 12:17
我吾覺學校比太大壓力,功課吾係太多(一時時),但離不開傳統的悶和鬧!上學期尾有一課書講小朋友喜歡病, ...

我真係好想知道老師見到得3隻手時既心情.......

woyj  亦是教學失敗的證明   發表於 15-3-30 14:03

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+15-03-29+發表

原帖由 tinaleung 於 15-03-30 發表
請教,點溫串字?我女小一,理解都明,係串唔到字
我仔沒有學phonics. 我用我年代的拆字方法教他。例如um-bre-lla, 把字拆三部份去記。另,把讀音歸類,例如re-gis-ter, 他知道逢ter有r 音一定串ter. 沒有r會串ta. 最後,強調讀音Qu-o-ta, 中間O 加強讀音,令他記得有個O字。

引用:吾該晒+hugub,+hadwinboy,+ericby,+kenwong

‹ 上一主題|下一主題