用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小朋友英文差,可以怎樣幫到他?
go

小朋友英文差,可以怎樣幫到他? [複製鏈接]

小兒四歲讀緊K1,但是英文不好,可以怎樣幫他?去學英文,應該學phonics 還是普通補習?謝謝!

11    0    0    0

引用:小兒四歲讀緊K1,但是英文不好,可以怎樣幫

原帖由 jessiejessielee 於 15-03-25 發表
小兒四歲讀緊K1,但是英文不好,可以怎樣幫他?去學英文,應該學phonics 還是普通補習?謝謝!

...
多聽……看DvD (Barney 最淺,之後Sesame street..Sophia 都好)。
HMV 佰零蚊隻多次使用……抵!
and 多講……English chatroom classes

父母可家中講故事。照故事書讀,只show 圖畫不必emphasis 認字。

到有一定的conversation能力,明和用到好多vocab 至學phonics.  否則拼音拼完一餐都唔個字點解釋!

到有多少phonics 底子就可以開始親子伴讀,一句得幾個字,每頁都重複8成那種好似ORT stage 2 個種書。

phonics 同reading 可以同步,但書一定要淺,不要嚇怕小朋友!

聽同講階段最好有native teacher.
之後的phonics 和reading 就冇乜所謂!

到reading 搞掂到ORT level 4 到就可以focus on
spelling simple words.

有心機可以進步好快,不要急。

其實K1前的playgroup 和PN主要學聽和講,K1 就start phonics,K2 start reading.  K3 dictation (spelling).

大部份K2巳好標青的小朋友都係conversational 嗰part 個基礎好,識and 明好多字和表達方法以至phonics 同reading 掌握得快!

回覆:picture 的帖子

Thank you

陪小朋友看故事書...不過有技巧ga...
就係媽媽你要講得好誇張...好攪笑...
然後生活上quote番d對白出來,

令孩子對英文有好感後...萬事都會順利~

多聽多講, 學下phonics都幾有用, 搵個好既native speaker teacher

Would like to know where to find a NET teacher that can do home tuitoring? tks

回覆:pangyenyen 的帖子

Phonic 其實要學幾耐。坊間英文班有的學一年,有的學幾年。那種phonic較好?

回覆:jessiejessielee 的帖子

看你要英文好到什麼程度,小朋友讀的幼稚園是母語教學還是英語為主。如果讀學券,起碼要識生字,句子會難學啲。

我女鍾意睇peppa pig, 我覺得講得慢,用字唔深,適合幼稚園小朋友,而且有圖書,內容一致,但用字略有不同。Thomas講得比較快,但如果男仔鍾意火車,都可以考慮,圖書細細本,我不太喜歡它的內容。Mr Men 用字較深但內容有趣,我女很喜歡,通常我用英文加中文講。ORT都唔錯,圖書館有,可以借來俾小朋友睇下鍾唔鍾意才買,因為一套都用好多位。

另外可以報啲英語足球班,或者音樂班,活動多啲,聽唔明都可以估都做咩。

引用:看你要英文好到什麼程度,小朋友讀的幼稚園

原帖由 Potato001 於 15-04-24 發表
看你要英文好到什麼程度,小朋友讀的幼稚園是母語教學還是英語為主。如果讀學券,起碼要識生字,句子會難學 ...
我女英文都麻麻,現時我比佢上Cambridge Pre-starter(已上8堂)和jolly phonics(剛開始上),但好像無咩幫助,所以想請教下咁嘅安排其實可以幫到小朋友嗎?定係我轉讀類似chatroom的課程會較好?我女女的幼稚園係local school,怕唔怕佢上chatroom時只聽人講嘢而自己唔出聲?

有D小朋友係會唔太敢喺好多人面前出聲(好似我個仔咁),咁佢就speaking唔會學得太好,但係listening都會好嘅

定係一開頭搵一對一老師先,之後先去chatroom?

回覆 monkeydiary 的帖子

My girls went to a English center in Jordan.   they are very good yo help children read and write as well as speaking. My kids enjoy their classes very much.  my two girls are able to read chapter book at K3.  

However, the teacher is very strict and tuff course with writing starting in K1.  if you want to try out, do PM me separately.

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+15-04-24+發表

原帖由 monkeydiary 於 15-04-24 發表
我女英文都麻麻,現時我比佢上Cambridge Pre-starter(已上8堂)和jolly phonics(剛開始上),但好像無咩幫助, ...
我女剛三歲,之前試堂上英文playgroup 3-6歲班, 外國人教,全英語,佢話唔知老師和同學講咩,但用中文講得番上堂做過咩。佢之前一向只識幾個英文詞語,如good afternoon, sit down, stand up, father, mother, 數埋唔知有冇20個,不過試完堂之後會突然在家講英文單字,如顏色、head, 仲話老師有big tummy

由於佢本身程度差,所以要報2.5-3歲班,會淺一點。最緊要小朋友有興趣學,如果唔鍾意,上幾多堂都會唔記得。

回覆:Potato001 的帖子

我暑假想俾小朋友上Cambridge starter或者RWI , 不過佢剛三歲,英文生字認識吾多,吾知上堂有冇難度呢?小朋友會不會覺得好悶呢?

‹ 上一主題|下一主題