用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞氏保加過度活躍症的幼童軍
go

亞氏保加過度活躍症的幼童軍 [複製鏈接]

亞氏保加過度活躍症的幼童軍

阿囝P2,剛參加童軍,將會有全日行山活動和2日1夜宿營,我應放手讓他去嗎?佢每天都會食concerta 去控制ADHA,規矩有九成守到,但還未識到新朋友,怕冇照應。我沒有告知童軍領袖阿囝喺SEN 小朋友。
有經驗的家長,可俾點意見嗎?謝謝!

0    0    0    0

引用:亞氏保加過度活躍症的幼童軍 阿囝P2,剛參

原帖由 dearmm 於 15-03-24 發表
亞氏保加過度活躍症的幼童軍

阿囝P2,剛參加童軍,將會有全日行山活動和2日1夜宿營,我應放手讓他去嗎?佢 ...
既然守到規矩,我認為可以去,但一定要同個leader講,同埋提醒小朋友記得食藥。

回覆:亞氏保加過度活躍症的幼童軍

謝謝回覆。
我會同領袖講聲,希望可多點照顧,沒有歧視。

引用:謝謝回覆。我會同領袖講聲,希望可多點照

原帖由 dearmm 於 15-03-25 發表
謝謝回覆。
我會同領袖講聲,希望可多點照顧,沒有歧視。

童軍領袖,都有一定訓練,同佢溝通下要注意嘅地方!請佢幫忙,相信可以的!

不妨一試,不過要同leader講

醒目開學勳章 王國長老

咁激二年班就去camp ,我地至少十歲,始終領導責任大
我仔就係ADHD + 非典型自閉,小5。岩岩尋日去完camp 返黎,領袖話佢天女散花d野fing 到周圍係,八達通都跌幾次(當然連領袖執左都唔知)。最超級經典半夜二點幾訓唔著,自己拎錢去canteen 玩扭波機(來回要十分鐘,佢都大膽
不過大致上ok 的

醒目開學勳章 王國長老

我仔童軍返左4年,佢打電話返黎報平安,我地問佢同邊個share 一個營,佢連人地d名都講唔出(全旅約70人,去camp 十幾人)

參加童軍對A仔有幫助嗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:參加童軍對A仔有幫助嗎?

原帖由 sand373 於 15-04-08 發表
參加童軍對A仔有幫助嗎?
都有的,對紀律要求、合群、團隊精神等都有幫助,例如去camp 真係夠鐘就上車一分鐘都唔等,唔記得帶野會扣成隊紀律分(佢地好緊張d分架)。我仔而家係隊副,做得果個位就自然會做好自己。

引用:Quote:原帖由+sand373+於+15-04-08+發表參

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-08 發表
都有的,對紀律要求、合群、團隊精神等都有幫助,例如去camp 真係夠鐘就上車一分鐘都唔等,唔記得帶野會扣 ...
阿囝好想去,但我唔放心。唔俾,又好似唔俾佢學獨立。佢唔認人,又愛攪攪陣,心地又唔多好,冇乜朋友,好煩惱!

‹ 上一主題|下一主題