用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31網嘅St. Mary's同新/舊油天
go

31網嘅St. Mary's同新/舊油天 [複製鏈接]

根據過去經驗,31網嘅St. Mary's 同新/舊油天大慨會有幾多位俾乙部抽獎? 女仔係咪應該揀St. Mary's(起碼少咗男仔爭)?
   4    0    1    1

ok3 發表於 15-3-24 17:34
根據過去經驗,31網嘅St. Mary's 同新/舊油天大慨會有幾多位俾乙部抽獎? 女仔係咪應該揀St. Mary's(起碼少咗 ...
自己去睇下: http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2015canet-31.pdf
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ok3 發表於 15-3-24 17:34
根據過去經驗,31網嘅St. Mary's 同新/舊油天大慨會有幾多位俾乙部抽獎? 女仔係咪應該揀St. Mary's(起碼少咗 ...
到抽獎階段, 再比較有幾多人抽幾多位其實好無意思.小d人抽就機會大d? 數字上就等同買六合彩買多幾個number大機會過齋買一注六合彩飛中頭獎.事實多出來個幾點%贏的機會係咪真係咁重要? 我睇未必啦. 不如你問自已三間中邊間是自已心儀,就抽果間仲好啦. 大家都係博運氣,機會率其實係一樣.

博St Mary機會會大過兩間油天,油天勁多世襲+家姐呀哥讀緊的必收生,第一輪隨時收爆佔用埋公海d位,加上男女校,揀的人會多d;St Mary只限女仔,有d有細佬跟尾的未必會揀,而兩姊妹的又會比較少。

kkhon 發表於 15-3-31 23:39
博St Mary機會會大過兩間油天,油天勁多世襲+家姐呀哥讀緊的必收生,第一輪隨時收爆佔用埋公海d位,加上男 ...
完全同意

kkhon 發表於 15-3-31 23:39
博St Mary機會會大過兩間油天,油天勁多世襲+家姐呀哥讀緊的必收生,第一輪隨時收爆佔用埋公海d位,加上男 ...
我都覺得係。不過有個細路跟尾,所以先会諗兩間油天。不過有時又覺得冇理由因為個細路而影響到個家姐,否則對她好似有D唔公平!

根據我囡上年經驗,111全部都是st.Mary. 衰左。

反而,其他人簡油天/循道易入d.

引用:根據我囡上年經驗,111全部都是st.Mary.+衰

原帖由 leopak 於 15-04-02 發表
根據我囡上年經驗,111全部都是st.Mary. 衰左。

反而,其他人簡油天/循道易入d. ...
係咪連叩門,都冇機會?

leopak 發表於 15-4-2 17:55
根據我囡上年經驗,111全部都是st.Mary衰左。

反而,其他人簡油天/循道易入d. ...
每間學校有幾多位for大抽獎都有数圍!每年有幾多人揀佢就真係冇得計!所以都好難話边个難D,边个易D…

HMmummy 發表於 15-4-2 18:55
係咪連叩門,都冇機會?
St. Mary 唔洗111, 就可以扣門(不過,d試題超多超深)
新舊油天,唔洗111,就可以扣門(不過,撞時間,我只交新油天交完form之後,就按指定時間去就ok, 由於,我又係撞左另一間時間,最終趕唔切去考)

循道,寸爆,一定要甲1/乙1/2/3, 有簡佢,先俾交form, 重要唔係個個有得in,

悠揚  循道肯定唔駛111  發表於 15-4-14 11:28

ok3 發表於 15-4-2 20:50
每間學校有幾多位for大抽獎都有数圍!每年有幾多人揀佢就真係冇得計!所以都好難話边个難D,边个易D… ...
我上年見係睇結果個日,我見抽St. Mary 個d無一個中,可能咁岩。不過,相反,簡新/舊油天好多都中。

當年我仔3條1都係舊油天,结果落空。假設當油天或St Mary都落空,咁就要計下邊間易叩到入,難叩果間就填第一志願博下彩數。

leopak 發表於 15-4-2 22:05
我上年見係睇結果個日,我見抽St. Mary 個d無一個中,可能咁岩。不過,相反,簡新/舊油天好多都中。
睇返hkpapa852楼上个貼,兩間油天嘅位又好似真係多少少

女仔係31網係絶對係無乜著數, 放St Mary, 油天做乙一都係靠運氣, 諗下邊間做乙二好過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-4-4 15:56
女仔係31網係絶對係無乜著數, 放St Mary, 油天做乙一都係靠運氣, 諗下邊間做乙二好過 ...
如果31 vs 11網又點睇?

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-4-4+15:56+女仔

原帖由 ok3 於 15-04-04 發表
如果31 vs 11網又點睇?
女仔11 好好多。

乙一放聖心就算唔穩入,機會都比St Mary 大得多。乙二都叫有學校揀得落手。

siden 發表於 15-4-4 20:56
女仔11 好好多。

乙一放聖心就算唔穩入,機會都比St Mary 大得多。乙二都叫有學校揀得落手。

高好多?聖心都係大熱喎?乙二有乜好填?真心請教!

引用:+本帖最後由+ok3+於+15-4-5+22:26+編輯+\

原帖由 ok3 於 15-04-05 發表
11網有聖提女搶票,聖心的確比st mary易抽

引用:+本帖最後由+ok3+於+15-4-5+22:26+編輯+\

原帖由 ok3 於 15-04-05 發表
Wa

31網出哂名天地網,尤其女仔連搏德信放第二都冇可能。根本依家出生率高,呢兩年男仔德信放第二都已經好唔穩陣。

之前已經好多11網discussion, 你刨下舊文攞個idea

回覆:31網嘅St. Mary's同新/舊油天

聖心同St Mary命中率根本差一截。

聖心位多過St Mary一截

仲要如楼上jm所說,St Stephan拉走咗一部份票源。5年前放聖心乙一幾穩陣,St Mary近年放乙一都一大堆人失敗。

不過依家人多,放聖心乙一已經要抽睇運,但命中率一定比St Mary好得多。

‹ 上一主題|下一主題