用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 14校網 香港嘉諾撒學校 好唔好?
樓主: 幸福花師奶
go

14校網 香港嘉諾撒學校 好唔好? [複製鏈接]

幸福花師奶 發表於 15-3-23 11:40
想問d間學校好唔好?
14校網有邊間學校好?我小朋友係女
其實你住邊? 你問過好多唔同區既學校喎?

得15分我可以同你講, 任何一間有宗教既熱門小學你都唔駛諗, 近乎0機會(大多數都係0機會), 其餘沒有宗教(如官校)既熱門都未必一定有會抽.

你諗楚目標先啦!

想讀咩學校? 一線/二線? 官津/直資/私立? 有龍/冇龍?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jane1983 發表於 15-3-24 08:08
15分自行吾係無成本的,代價係無得大抽獎。

與其15分穩入d唔心儀的學校,不如積極準備考私校,再大抽獎, ...
對, 今時今日15分入容易入得既學校, 梗有佢既原因. 如你一心想要一線官津學校, 只能寄望大抽獎.

你既然諗住搬, 寄望大抽獎時, 就要諗楚, 除一線以外, 那些校網較多非一線學校你可接受而又可選既.

如果你只放眼14網, 我可以話你知, 乙一唔中, 8/9成就會去咗康山或者啟基

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Raccon 發表於 15-3-24 15:41
我想問如果我有20分想選嘉諾撒, 全選其1, 1, 1, 是否會大些機會??
呢個係最大機會可以搏, 但20分真的只有抽......

上年有位會員, 住在12網, 20分抽不到, 110, 最後還是有叩門面試機會 (不過佢無去到)

lauwingtai 發表於 15-3-25 08:22
你最夠資格証明嘉諾撒唔易抽所以我支持20分寶血

今次我唔意你講法啦, 我會用20分抽嘉諾撒, 原因如下:

1) 14網嘉諾撒, 級數點都比12網寶血高D, 而且仲有一線聯繫女子中學.
2) 兩間學校20分都唔一定抽到, 即使寶血機會高D, 但抽唔中咪又係要等大抽獎; 樓主住14網, 大抽獎乙一咪又放番嘉諾撒, 咁不如用盡1-1-1
3) 以交通方便程度計, 一定係嘉諾撒

當然, 樓主要諗下邊間學校適合自己小朋友多D, "聽聞"嘉諾撒都幾谷下

bobbob  唔駛聽聞啦  發表於 15-3-25 14:00

其實自行只計分唔計區, 無需限死自己係同一校網, 所以我唔明點解咁多人自行都一定要揀番自己個校網既學校

saiwanho 發表於 15-3-26 13:44
或者選小學和選中學不同,小朋友年紀小,就近返學比較合適。
就近返學?

如果你LS/MCS有25分, 住屯門, 真係唔抽LS/MCS?

我只會認為, 只係係為咗二線學校而要跨網返學, 咁就唔啦!

而且同網既學校都可能要搭校車先到, 甚至可能仲耐過返跨網既學校.

‹ 上一主題|下一主題