用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 外國人教仔
go

外國人教仔

早幾日跟老闆出街開會,佢係法國男仕,有3個仔女,1大女,2個仔。 同佢傾開計,我發現外國人教仔跟香港人教仔完全唔同…… 佢話生第一個女時,因為係第一個所以好緊張,每樣野都睇得好緊,學業,交友……等等,但佢個女好反抗,跟父母關係好差,要佢行左係,但佢明知係錯係都要行右,做爸爸嘅佢,好傷心,跟個女關惡劣。 到生第二個時,佢知唔可以好似大女咁得咁緊,佢放手讓個仔自由發揮,係讀書係冇壓力下成長,3,4yrs 鍾意畫畫,係屋企週圍畫,返學又畫,老師投訴,但校長讓佢畫,讓佢自由畫,校長同父母講,佢鍾意就讓佢做,唔好規限佢,結果6yrs, 可以攞到畫畫冠軍,佢不停畫,但到了大學,因為爸爸係生意人,佢决定讀有關business 嘅科目,諗住出嚟幫爸爸手打理公司。跟爸爸做咗2年野後,發現好想去讀設計,爸爸就讓佢做自己鍾意嘅野,結果佢依家係法國成為一位好出名嘅年輕時裝設計師,佢嘅作品每年都會係天橋上出現。佢曾經跟爸爸講,多謝爸爸一直比佢做自己嘅野,佢有今日,都係爸爸有份嘅,呢個時候我聽到好喊了……

王家爸爸  thanks for sharing  發表於 15-3-23 10:34

我覺得有些家長太緊張,總是幫子女「安排」好一切以為可以幫子女鋪一條平坦的人生路,結果造就出一批沒有主見、抗逆力差的孩子。

引用:早幾日跟老闆出街開會,佢係法國男仕,有3

原帖由 dsedse 於 15-03-22 發表
早幾日跟老闆出街開會,佢係法國男仕,有3個仔女,1大女,2個仔。 同佢傾開計,我發現外國人教仔跟香港人教 ...
呢個不只是做父母要留意的地方,也是選校要留意的地方。如果學校一塊鐵板,所有學生要跟一個學習和行為標準,那是好學校嗎?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

好有同感。我同个大女就exactly好似呢位法国爸爸一样,恨鉄不成鋼就輸了关係,对二女我就改変方法了,希望会有改善。

要一啖砂糖一啖屎,有贊有彈。

Very true! thanks for sharing!

教孩子輸得起好緊要~