用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?
樓主: babycherie
go

如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+15-03-23+發表

原帖由 babycherie 於 15-03-24 發表
我們希望他是CKY類型,但當不斷有不同人給你負能量,而那些人是教導他,亦非常了解小兒個性時,作為父母要 ...
老師每日只見三個鐘, 有d小朋友在校在家又會兩個樣。比著我, 如果我同老師學校朋友的睇法不一樣時, 我會選擇信自己在家眼見真性情的親生骨肉囉! 無人比你更了解自己個仔, 亦無人比你更了解佢的potential!
佢被動, 文靜, 會唔會可能只係你從來要佢坐定定做乖學生, 一步都唔比佢行錯,所佢未接試過'瘋狂地'學習呢?!

Tintin926  但這樣會欠客觀同對比性   發表於 15-3-24 22:10

回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY

YW啦, 起碼你依家睇到較實質既野。係CKY,少默書測驗少功課,你到時調節唔到,以為個仔無人咁叻,慢人一步,接受唔到會後悔。

引用:YW啦,+起碼你依家睇到較實質既野。係CKY,少

原帖由 calbee6 於 15-03-24 發表
YW啦, 起碼你依家睇到較實質既野。係CKY,少默書測驗少功課,你到時調節唔到,以為個仔無人咁叻,慢人一步,接受 ...
所以家長通常都在外面幫個小朋友「充實」返DD。

引用:Quote:原帖由+calbee6+於+15-03-24+發表YW

原帖由 bubuG 於 15-03-24 發表
所以家長通常都在外面幫個小朋友「充實」返DD。
係邊到充實呀?

引用:YW啦,+起碼你依家睇到較實質既野。係CKY,少

原帖由 calbee6 於 15-03-24 發表
YW啦, 起碼你依家睇到較實質既野。係CKY,少默書測驗少功課,你到時調節唔到,以為個仔無人咁叻,慢人一步,接受 ...

真係有家長本來好buy CKY嗰套教學理念,但返咗學一排見個小朋友冇乜功課,開始懷疑究竟小朋友學唔學到嘢。好多人當初對某些理念會好認同,但當活在其中時就會因嗰尐本來十分認同嘅概念超越自己承受能力時而後悔。希望樓主能真正了解自己同小朋友嘅需要與及承受能力去下判斷。

minirat  十分同意  發表於 15-4-15 15:16

巴士 發表於 15-3-24 17:13
做有錢人真好
真是有錢人就讀國際學校啦

babycherie 發表於 15-3-24 20:03
如果小朋友返學開心,愛閱讀,能有探究精神,成績可以接受,做父母的我們足願了。

...
呢個要求在兩間都可以輕鬆做到

回覆:Soundervolt 的帖子

其實佢地有好多功課在課堂上已經完成,好似我小朋友今日在校已作了3頁週記,返到屋企寫多4隻字埋尾搞掂,CKY的功課是重質不重量的

Soundervolt 發表於 15-3-24 22:29
真係有家長本來好buy CKY嗰套教學理念,但返咗學一排見個小朋友冇乜功課,開始懷疑究竟小朋友學唔學到嘢。 ...
我都識人讀國際學校,但是又覺得學校的課程鬆散(父母都是讀傳統學校大的),所以不停加作業加補習,非常辛苦又花一大筆錢 x 2 (兩個小孩)。

如果個囝囝鐘意返學,喜愛追求知識.九十分考百五名都無所謂啦

回覆:ckcleung 的帖子

其實好多時父母的心態也很重要,識人讀喇沙,媽媽不用兒子考頭3名,中游成績夠入書院便可,所以佢地全家都過得很開心

MrBeast  中游都唔易wor  發表於 15-3-28 18:06
train    發表於 15-3-26 00:15

引用:其實好多時父母的心態也很重要,識人讀喇沙

原帖由 charlielola 於 15-03-24 發表
其實好多時父母的心態也很重要,識人讀喇沙,媽媽不用兒子考頭3名,中游成績夠入書院便可,所以佢地全家都 ...
一家人開心,不為成績傷感情,是非常重要的!

Soundervolt  並非容易做到!  發表於 15-3-25 01:39

babycherie 發表於 15-3-24 23:33
一家人開心,不為成績傷感情,是非常重要的!
我阿仔就係yw嗰啲平均分差唔多90 ,全級排名近百的人,上學期的家長日,我都有向班主任提出有點擔心,想不到班主任這樣答我:「你仔仔和同學相處得好好,老師亦讚佢有責任心,很幫助同學。他有這些優點,他日長大出來社會做事,是十分重要的,比現在考第幾名重要得多。」那一刻,我真係有點感動。我諗只要阿仔keep住中游,又可以開心參加學校的課外活動,就已經好好了。

Jane1983  讚  發表於 15-3-25 23:16
LL222    發表於 15-3-25 17:10
brrbaby2007    發表於 15-3-25 13:39
siden  叻  發表於 15-3-25 10:33
mamasosa  好欣賞呢位老師!!   發表於 15-3-25 09:57

回覆:自由行07 的帖子

那些老師給家長評語真是比考到幾名或幾多分來得更有意義!真令人感動!

回覆 hadwinboy 的帖子

但這樣小朋友也未必快樂, 減低自己的自信心

babycherie 發表於 15-3-24 20:03
如果小朋友返學開心,愛閱讀,能有探究精神,成績可以接受,做父母的我們足願了。

...
That's what you can find In CKY!!

charlielola 發表於 15-3-24 23:00
其實好多時父母的心態也很重要,識人讀喇沙,媽媽不用兒子考頭3名,中游成績夠入書院便可,所以佢地全家都 ...

在LS茁要保持average也不容易,每年也有人插班,不進則退

MrBeast    發表於 15-3-28 18:07
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:Quote:babycherie+發表於+15-3-24+23:33+一

原帖由 自由行07 於 15-03-25 發表
我阿仔就係yw嗰啲平均分差唔多90 ,全級排名近百的人,上學期的家長日,我都有向班主任提出有點擔心,想不到 ...
真是好感動……其實學校冇俾壓力學生,壓力只係來自家長自己。

Soundervolt 發表於 15-3-22 10:13
CKY或其他IB學校並非等於一定係愉快學習,只係同其他傳統學校嘅學習模式唔同,無論用乜野學習模式,乜野類 ...

agree  !

I heard that CKY has to do a lot of projects which need parents ' help. that is not easy

引用:Quote:babycherie+發表於+15-3-24+23:33+一

原帖由 自由行07 於 15-03-25 發表
我阿仔就係yw嗰啲平均分差唔多90 ,全級排名近百的人,上學期的家長日,我都有向班主任提出有點擔心,想不到 ...
替你開心

‹ 上一主題|下一主題