用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?
樓主: babycherie
go

如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY? [複製鏈接]

回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

babycherie 發表於 15-3-22 16:02
我囝係一個無主見的人,他去過兩校的Open Day, 自己都揀唔到,他是又比較文靜內斂,正因為他有這種性格,所 ...
其實有唔少本身文靜的仔,去到英華變成開籠雀:p學校鼓勵work hard play hard,平日上課或出外比賽,要安靜守秩序,但一到活動,就俾好多機會d小朋友,過往的小一簡介會、校內音樂會都揾小一做小司儀,仲有校內故事比賽、英詩朗誦比賽和學生大士接待來訪人士,小朋友有好多機會行出來表達自己。我甚少見到一碌木的英華仔。

引用:Quote:原帖由+babycherie+於+15-03-22+發表

原帖由 bubuG 於 15-03-22 發表
IB讀上去不易,想找補習更難,而且貴。所以CKY的$$$$$不少。
是的,IB 即使原意俾錢,有質素的IB補習老師也不易找……

babycherie 發表於 15-3-22 16:02
我囝係一個無主見的人,他去過兩校的Open Day, 自己都揀唔到,他是又比較文靜內斂,正因為他有這種性格,所 ...
有否考慮過文靜的在一班多野講的group中可能會變得withdrawn, 反而在傳統環境下會慢慢open up

babycherie 發表於 15-3-22 15:47
非常感謝各位寶貴的意見,CKY Open Day 已經去了四年,之前覺得學校的理念非常好,當有YW offer 後,因為找 ...

其实虽然IB係好,但又唔係人人啱讀。如果仔大左發覚佢啱,亦可考插班入DBS/SPCC讀IB, 都有学生禁行~

Jane1983 發表於 15-3-22 09:33
就算迷茫,始终心中都有偏好,follow your hear就最好。

YW都係幾開心、幾好的學校,但聽用家朋友講,吾知 ...
全級排名是細緻至每科每張卷, 即中文閲讀、聆聽、寫作、口語等等每張卷排名。

Jane1983  好仔細  發表於 15-3-22 18:04

引用:Quote:babycherie+發表於+15-3-22+16:02+我

原帖由 自由行07 於 15-03-22 發表
其實有唔少本身文靜的仔,去到英華變成開籠雀:p學校鼓勵work hard play hard,平日上課或出外比賽,要安靜 ...
每年去YW的Open Day, 見到班小朋友真係好開心,而大部分都活潑主動。

引用:Quote:babycherie+發表於+15-3-22+16:02+我

原帖由 MrBeast 於 15-03-22 發表
有否考慮過文靜的在一班多野講的group中可能會變得withdrawn, 反而在傳統環境下會慢慢open up ...
呢個正正係老師指出的地方,如果他本身不夠主動,好多時候會Stay Back, 慢慢就自信心更不足夠,亦可能因為咁,我們覺得他不是CKY最想要的學生,所以只能在Waiting List.

引用:Quote:Jane1983+發表於+15-3-22+09:33+就算

原帖由 hoihoima 於 15-03-22 發表
全級排名是細緻至每科每張卷, 即中文閲讀、聆聽、寫作、口語等等每張卷排名。
...
呢個就是最令我們擔心的部分,對家長是一份無形的壓力。

回覆 babycherie 的帖子

樓主,你可以問吓你個仔: 佢喜歡男校或者男女同校(你先比多一點兩者分別的介紹), 我諗小朋友雖然唔識全面比較兩校,但呢點應該都有偏向. 當然 最終也以你們的決定為依歸,不過你仔的意見也很有參考價值.

引用:回覆+babycherie+的帖子 樓主,你可以問吓

原帖由 joyce1234 於 15-03-22 發表
回覆 babycherie 的帖子

樓主,你可以問吓你個仔: 佢喜歡男校或者男女同校(你先比多一點兩者分別的介紹),  ...
之前已經問過曬佢,佢話叫我哋幫佢揀,佢話全部都鍾意……

回覆:babycherie 的帖子

幾歲人仔嘅preference只會用嚟作參考,父母應該有較成熟冋客觀嘅決定。

YW先,讀得唔滿意再叩門

YW先,讀得唔滿意再叩門

回覆 siden 的帖子

如果把補習費用、興趣班學費等也計算在內的話,CKY每人每月的費用一定遠超$10,000!

建議樓主深入瞭解兩校。

引用:回覆+siden+的帖子 如果把補習費用、興趣

原帖由 PotterLai 於 15-03-22 發表
回覆 siden 的帖子

如果把補習費用、興趣班學費等也計算在內的話,CKY每人每月的費用一定遠超$10,000!
在forum計埋呢啲隨時被人插。

轉頭就會有家長蹦出來說不是人人要補習進補云云。

大家心知肚明除學費車費膳食仲有乜嘢額外支出。

畫公仔唔使畫出腸。仲要Cky學費年年加,高年班學費又再貴些。

如果經濟負擔到我會揀蔡繼有,因為語景好加上有IB, 你睇下D高官D細路個個都係出國留學就知他們對香港的教育制度有幾有信心啦, 連習近平個女都係讀哈佛的就知啦

引用:如果經濟負擔到我會揀蔡繼有,因為語景好加

原帖由 巴士 於 15-03-22 發表
如果經濟負擔到我會揀蔡繼有,因為語景好加上有IB, 你睇下D高官D細路個個都係出國留學就知他們對香港的教育 ...
Harvard vs CKY

Jane1983    發表於 15-3-23 07:55

引用:Quote:原帖由+巴士+於+15-03-22+發表如果經

原帖由 Wilma88 於 15-03-22 發表
Harvard vs CKY

引用:非常感謝各位寶貴的意見,CKY+Open+Day+已

原帖由 babycherie 於 15-03-22 發表
非常感謝各位寶貴的意見,CKY Open Day 已經去了四年,之前覺得學校的理念非常好,當有YW offer 後,因為找 ...
你小朋友文靜但學習主動嗎? 識人呀哥讀CKY細佬讀YW. 他媽說哥哥比較主動學習, 意志較堅定,所以很適合CKY 比較自由的學習風氣. 而細佬好hea及較散漫,要人逼先讀書,加上CKY 中學學費好甘,所以最後兩兄弟分開學校.

另一朋友上年放棄了CKY offer 入了YW, 小朋友是上堂很靜那type 但學習態度良好,玩上黎也很放,上學期尾取了品優生獎,也被學校選了做活動MC.

以上純粹提供多些資料助你選擇,並無偏向哪一間

‹ 上一主題|下一主題