用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 tutor time 多多國際
樓主: ka_te
go

tutor time 多多國際 [複製鏈接]

回覆 Bibi_chan 的帖子

你女女係邊間分校的N班呢?我女女都會今年入N班,雖然連N班都未開始,但都已經諗緊K要不要再轉返本地,因為比較打算升本地小學的。
可以分享一下女女在多多讀N班的情況嗎?語言+自理等等。謝謝

回覆:cofa 的帖子

Dorset Pn, 你呢

yayasiko 發表於 15-4-1 19:36
Dorset Pn, 你呢
Braemar Hill PN-AM 呀!不過我女女係細B,11月先返學

我個女番緊Suffolk pn, 番左4個月,佢番學好開心架,成日會有唔同活動,由最初唔肯排隊又推同學,到而家個個老師都讚佢乖有進步,老師係好有愛心,初頭我都擔心佢嘅情況,老師會安慰我話係小朋友都會咁,叫我放心,上堂仲會叫女女出去唱歌同跳舞,我覺得佢自信心多左,始終1個班主任、1個助教加1個國語/英文老師,對住15個小朋友,照顧會多d
語言方面,佢唔係好叻個隻,不過聽英文同國語指令完全無問題,佢而家嘗試同我講全句英文,同埋已經學識月份同星期嘅英文,佢本身鐘意英文多d,仲有佢鐘意嘅同學都係講英文多,不過好彩佢鐘意國語老師,而家成日唱國語歌,有時仲會迫我同佢唱

Bibi_chan 發表於 15-4-1 21:36
我個女番緊Suffolk pn, 番左4個月,佢番學好開心架,成日會有唔同活動,由最初唔肯排隊又推同學,到而家個 ...
我都覺得小班教學會好D,老師可以跟得貼D真係幾好,我覺得返學練下自信心都好重要,夠膽講下野、唱下歌,小朋友都會正能量多點
我都好期待女女返學,希望佢唔會喊
BTW,我有參觀過我間分校,但係發現外藉小朋友不多,反而多數都係本地學生,你們分校多其他國藉小朋友嗎?

回覆 yayasiko 的帖子

yayasiko,
I am thinking to join TT(Dorset)'s PN.  Do you mind sharing a bit more about the activities in the class, what do they do?  like their run down.  How long is the circle time, free play and snack time in each day?

回覆:Bibi_chan 的帖子

Thanks for sharing! 返左4個月就可以有甘大進步,我都好期待!

回覆:vinvinaa 的帖子

vinvinaa, my girl will go to PN in coming Sept,not now. So I can't give you idea^^

回覆:tutor time 多多國際

仔仔從7個月大起已在TT上pg,現在2歲多升了幾個月N班。Happy school. 老實說,TT校園真係一個5星級的,班房好spacious更有獨立洗手間、遊樂場更加有室內及室外的。老師都很親切非常caring,小朋友真的學到英文及普通話。可惜學費有點貴,1星期返3日要6xxx,5日要約10000。TT沒有龍校上小學,這是TT的一個比較弱的地方。因為我們不是一定要target讀國際學校,所以冇法子,下學年會轉維記。

回覆:Babemo 的帖子

其實2歲多已經讀緊N, 應該是插班吧!可否share 下插班有什麼好處?

引用:其實2歲多已經讀緊N,+應該是插班吧!可否sh

原帖由 yayasiko 於 15-04-02 發表
其實2歲多已經讀緊N, 應該是插班吧!可否share 下插班有什麼好處?
一到2歲學校就會『提醒』大家要升N班。好處是BB會開始學習獨立,同埋上課時間也拉長了。

Babemo 發表於 15-4-2 16:26
仔仔從7個月大起已在TT上pg,現在2歲多升了幾個月N班。Happy school. 老實說,TT校園真係一個5星級的,班房 ...
其實真係想知有無媽媽比小朋友讀到TT的K3然後可以入到心儀的小學。因為我同你意向一樣,TARGET係本地小學,所以有考慮到K再考其他名幼。

引用:Quote:Babemo+發表於+15-4-2+16:26+仔仔從7

原帖由 cofa 於 15-04-02 發表
其實真係想知有無媽媽比小朋友讀到TT的K3然後可以入到心儀的小學。因為我同你意向一樣,TARGET係本地小學, ...

追番post知道你女同我仔同campus. 不過應該你女開學時我仔已轉校。

小學placement你可以去reception area對面的notice board睇。2014年約有2/3畢業生去番國際學校如加拿大國際學校丶cis漢基、esf英基丶hkis等。1/3去本地如寶血、聖公會(未有指邊間聖公會小學)、聖保綠等。注意:pie chart冇提供確實數字。

Babemo 發表於 15-4-3 00:42
追番post知道你女同我仔同campus. 不過應該你女開學時我仔已轉校。

小學placement你可以去reception area ...
你仔將會轉到邊間學校呢?見到多少間K呢?可以分享一下嗎?謝謝~

引用:Quote:Babemo+發表於+15-4-3+00:42+追番pos

原帖由 cofa 於 15-04-03 發表
你仔將會轉到邊間學校呢?見到多少間K呢?可以分享一下嗎?謝謝~
我仔係大B,轉校仍然是PN。將會去維記。其實如果係其他收我5⃣️會轉校住。

其實之前只不過報咗5間PN想俾BB試試interview,卒之2 waitlist, 1 accepted, 2 no show:p

引用:Quote:原帖由+cofa+於+15-04-03+發表你仔將

原帖由 Babemo 於 15-04-03 發表
我仔係大B,轉校仍然是PN。將會去維記。其實如果係其他收我5⃣️會轉校住。

其實之前只不過報咗5間PN想俾B ...
我仔都將會下學期轉去維記,你地入邊個campus?

回覆:tutor time 多多國際

May I know which TT is the best?

Babemo 發表於 15-4-3 11:34

其實之前只不過報咗5間PN想俾B ...
謝謝回覆。今年我也有報維記,可惜細B未獲得offer. 所以決定選TT打好基礎,培養BB喜歡上學先。

我BB 7個月, 想報playgroup (多實或沙福)
打去問學費, 佢地唔肯講, 話一定要參觀左學校先, 點解咁神秘架?
亦唔俾報名, 要參觀後先准報

另外, 點解大家認為讀TT會難入本地小學?
有人話讀完TT的playgroup都會轉番其他幼稚園
但我見TT的學制都係3年幼稚園喎 (因為其他國際幼稚園只讀兩年, 5歲就升小學), 咁唔係應該銜接到本地小學咩?
定係因為中文程度低, 又冇廣東話?
有冇人可以分享吓?

‹ 上一主題|下一主題