用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 開始冇信心
go

開始冇信心 [複製鏈接]

5年級上學期考試英數有9x分,諗住只要繼續努力揀band 1a中學有望啦!今次中期試中英數跌到8x,打沈咗,冇哂信心!

0    0    0    0

引用:5年級上學期考試英數有9x分,諗住只要繼續

原帖由 alhy.love 於 15-03-20 發表
5年級上學期考試英數有9x分,諗住只要繼續努力揀band 1a中學有望啦!今次中期試中英數跌到8x,打沈咗,冇哂 ...
最緊要 keep 到名次,卷深了人人跌不是問題

回覆:alhy.love 的帖子

是啊!名次緊要d。

回覆 alhy.love 的帖子

我呈一時都跌哂,平均分得八十四,到呈二追回,呈三更是咁多年最好一次。雖然有壓力,但盡了力,成個暑假就系補習。本身諗住呈二吾得就搵直資,好在吾使。
五年班應未呈分,繼續努力,加油。

回覆:chrischeung 的帖子

恭喜你如願以償!多謝鼓勵!

回覆:開始冇信心

面對升中真係壓力大到人都顛
睇完份英文考卷錯的都是大意分,答題又未到位,班中大部份7x至8x分,只有一位同學全班最高分9x分,份卷屬深還是淺呢?

回覆 alhy.love 的帖子

應深左吧,深好些。呈三數學出五十几條,好多人做吾哂,平時吾突出,但做得哂已比其他人好。所以考試好難講。

醒目開學勳章 王國長老

正常份卷都會深d至排到次序。名次就可以反映班中實力

引用:5年級上學期考試英數有9x分,諗住只要繼續

原帖由 alhy.love 於 15-03-20 發表
5年級上學期考試英數有9x分,諗住只要繼續努力揀band 1a中學有望啦!今次中期試中英數跌到8x,打沈咗,冇哂 ...
其實我也是。現在還未真正開始,唯有盡力去做。加油!互勉!

正面些看, 只是小五上學期, 不是呈分跌.  
讓小朋友更有謹慎及備戰心態上的準備,  在此卷上不妨了解自己有什麼不足, 及進步空間, 磨練一下自己鬥志不是更好嗎??  有實力的孩子, 始終有根底, 不會這麼易打沈他/她們的.  家長不要過份擔心, 以免增加孩子壓力.:
GOOD LUCK!! 多鼓勵, 永遠是靈丹妙藥gdbye:

謝謝你們,加油!

alhy.love 發表於 15-3-20 18:25
放松D啦, 第三次才是呈分試, 仲有得追既!叫小朋友加油!

有得讀,未為輸,要相信自己的小孩,大家繼續加油 !

我想問, 通常在小學中, 平均分在83-85, 都係Band1居多?
given,間學校在區內是中等之上少少
‹ 上一主題|下一主題