用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生畢業典禮服裝費$450
go

民生畢業典禮服裝費$450 [複製鏈接]

民生畢業典禮服裝費$450  
   0    0    0    0

回覆 bbpakkiu 的帖子

嘩……

回覆:民生畢業典禮服裝費$450

我好怕畢業典禮搞太多花臣。

幼稚園畢業啫,幾歲人仔,都唔明有乜豐功偉業要大肆搞作。

反而欣賞樸實平實簡單的幼稚園畢業禮。

收服裝費其實冇問題,做表演服真要另外製作,一百元左右完全可以理解。$450會唔會包埋租畢業袍或其他費用?會唔會有乜誤會?如果唔包,就真係過份堆砌。

每個學生拿extra 300大元捐給貧病無依老人更有意義。

醒目開學勳章 王國長老

引用:我好怕畢業典禮搞太多花臣。 幼稚園畢業啫

原帖由 siden 於 15-03-20 發表

可唔可以like

siden    發表於 15-3-20 21:01

套衫係畢業典禮表演服,表演完會比我地。但小朋友做咩角色唔知,咩表演服唔知,只出通告話學校安排,價錢$450。

細細個有得表演玩下其實好得意,呢d時間過去左就冇。

其實你係覺得貴定係覺得畢業禮唔需要搞太多野呢?

間間都係咁架啦⋯⋯ 讀私幼都預左要呢啲錢。

引用:我好怕畢業典禮搞太多花臣。 幼稚園畢業啫

原帖由 siden 於 15-03-20 發表

到你小朋友k3⋯ 佢第二年要升小學開展人生新一頁時你就明白一個精彩嘅畢業典禮有幾重要。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-20+發表我好

原帖由 hedhed 於 15-03-20 發表
到你小朋友k3⋯ 佢第二年要升小學開展人生新一頁時你就明白一個精彩嘅畢業典禮有幾重要。

...

不敢苟同。

大家價值觀唔同。

但我是尊敬民生的教育教學的。

如果校內家長接受到,我作為外人也是多說無益吧....

如果450已經是全個畢業禮費用就相當合理(家長出席再加少少也可接受)。 如果再有其他雜費,就太貴。

siden    發表於 15-3-21 08:18

引用:如果450已經是全個畢業禮費用就相當合理(

原帖由 bubuG 於 15-03-20 發表
如果450已經是全個畢業禮費用就相當合理(家長出席再加少少也可接受)。 如果再有其他雜費,就太貴。

...
民生自己有禮堂,理應可以慳過其他幼稚園。

問心 ,  都吾算好貴啫 ,  以而家物價黎講

回覆:hedhed 的帖子

我同意 同埋讀得私校預左

精彩的畢業典禮不一定要華衣美服吧?!
不能說很貴很貴,但無疑是不樸實。

hedhed 發表於 15-3-20 21:37

...

我個行過兩次,已忘記得一乾二淨,may be thats just me, 完全get 唔到有幾重要,或者可能是因為兩次都是0費(除了自己車費)所以get 唔到

siden  心聲,我都完全get唔到。   發表於 15-3-21 08:13

不過唔想自己個B與眾不同,幾舊水都係照比la, 好快就唔記得ga la.  講真如果你出去d乜乜乜班,有表演個d,除時買兩張飛都唔只lei 個數

引用:問心+,++都吾算好貴啫+,++以而家物價黎講+

原帖由 fabsum 於 15-03-21 發表
問心 ,  都吾算好貴啫 ,  以而家物價黎講
如果如樓主說450蚊只是表演衫費用,就是好好好好貴。

回覆:bbpakkiu 的帖子

舊時讀幼稚園,父母希望仔女純品樸實;而家讀幼稚園,父母希望仔女聖誕去過ball丶畢業去過hall丶買嘢要去mall丶旅行要夠多丶落場踢過波丶最好拍過拖

去年有參加囝囝嘅幼稚園畢業典禮,冇靚表演衫,但當一班小朋友一齊係台上唱起校歌,果刻真係好感動。其實有幾華麗嘅表演衫都唔重要,一班家長見到自己小朋友嘅成長已經好滿足,錢可用係其他更有意義嘅地方。

或者是大製作呢!其實在畢業禮中,最感動的是家長!雖然我不是民幼,但學生和家長經過三年的苦幹,應該感觸不已,不過可能大部分直升,沒有太不捨吧!

‹ 上一主題|下一主題