用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 是否有點 ' 特別 ' 呢?
樓主: Freak
go

是否有點 ' 特別 ' 呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

MASAYA 發表於 15-3-24 11:20
傳說中阿仔智商八成遺傳阿媽,阿女智商八成遺傳老豆,所以兩個仔資優,阿媽八成走唔甩係聰明  ...

呢個傳說有d問題
科學已經証實,"資優" 係X-linked,即係.... 阿仔嘅聰明係嚟自媽媽(X)
阿女嘅聰明,係來自爸媽 both

而女性有兩條X,要兩條都有料到先會IQ高,所以IQ高嘅媽媽,生嘅仔一定IQ高!因為佢兩條X都有料到!

恐龍家

小曳人 發表於 15-3-24 14:47
呢個傳說有d問題
科學已經証實,"資優" 係X-linked,即係.... 阿仔嘅聰明係嚟自媽媽(X)
阿女嘅聰明,係來自 ...
你0岩,應該我記錯
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:是否有點 ' 特別 ' 呢

你哋小朋友好勁,我女對數全無興趣可言!

呢個傳說有d問題
阿女嘅聰明,係來 ...
我唔信啦,我個仔係highly gifted,math自小超前4,5年.但我d maths唔合格,記性又差,d 網上IQ test邏輯问題唔多识答。

回覆 小曳人 的帖子

咁講,係咪即使再叻的爸爸,如果加個蠢媽媽,都生吾到叻小朋友?

引用:回覆+小曳人+的帖子 咁講,係咪即使再叻的

原帖由 Jane1983 於 15-03-26 發表
回覆 小曳人 的帖子

咁講,係咪即使再叻的爸爸,如果加個蠢媽媽,都生吾到叻小朋友? ...
生女就聰明,但未必去到爸爸嘅資優

Jane1983  Thx  發表於 15-3-26 13:03

呢個傳說有d問題
阿女嘅聰明,係來 ...

真係證實左? 幾年前都有研究過, x-linked係其中一個論說: 超級基因存係sex chromosome會安全d代代相傳, 無咁易被纖滅, 但可能隔幾代才出一個超級人物 (所以有機會個囝無媽媽咁聰明, 亦可能仔比媽媽聰明, 因女性始終有受另一個x影響, 亦因為咁, 女性通常較平均, 男性就較多出現兩極, 天才 vs 乜醬物醬)

我都傾向呢個講法, 因和我x-linked的哥哥和傻仔, 都係有x-linked既蠶豆症同都係short….傻女應該拎左我另一條x,(蠶豆症度數好高, 傻仔得0.4), 加埋個蠢老豆既 x, 學野/記性真係同哥哥差好遠, 所以我都要學習調節下……另外, 阿哥個女照推係有和我仔同一條x, 佢的確係好聰明好記性, 但就無傻仔咁short, 我哥e+對住個仔, 都要好好調節下

離左題, 樓主囡囡好特別

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jane1983 發表於 15-3-26 11:00
回覆 小曳人 的帖子

咁講,係咪即使再叻的爸爸,如果加個蠢媽媽,都生吾到叻小朋友? ...
要睇下媽媽有幾蠢因為平凡媽媽可以帶住一條聰明嘅X
如果呢個X遇上聰明爸爸嘅X... 會出個聰明女
但仔就... 一定唔會絕頂聰明

Jane1983    發表於 15-3-26 13:03
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

himmamme 發表於 15-3-26 10:34
我唔信啦,我個仔係highly gifted,math自小超前4,5年.但我d maths唔合格,記性又差,d 網上IQ test邏輯问 ...
唔講得笑,我記性都好差架!數學就ok啦,我讀理科嘅

我信,最主要係因為我母系出過好幾個好聰明嘅仔!
X-link 唔係等於媽媽好聰明,只係表示响男性出現嘅機會率比女性高,"麻煩" 係隱性嘅,帶"麻煩"X嘅媽媽唔等於會特別聰明,只係較容易生個麻煩仔!

恐龍家

小曳人 發表於 15-3-26 13:07
唔講得笑,我記性都好差架!數學就ok啦,我讀理科嘅

我信,最主要係因為我母系出過好幾個好聰明嘅仔!

即係我阿媽,阿婆都可能有隱性资优?不過我兄弟姊妹的小孩子大部份都係资优,咁唔通bor,我哥哥d仔女應遗傳佢地媽咪d gene,但阿嫂们又係正常人啫。咁唔同我地成個家族個個隐性资优?

引用:Quote:Freak+發表於+15-3-19+23:15+我囡囡

原帖由 lillymarie 於 15-03-21 發表
好特別!Talented in maths! 我兩個仔亦是數學資優,但細個時沒有你囡囡的表現,我相信分別是你囡囡對數學 ...
可以說一下你小朋友細時冇maths 特異,大時有係點?

引用:Quote:lillymarie+發表於+15-3-23+20:12+我

原帖由 MASAYA 於 15-03-24 發表
傳說中阿仔智商八成遺傳阿媽,阿女智商八成遺傳老豆,所以兩個仔資優,阿媽八成走唔甩係聰明  ...
咁就好啦,我個係女,似我賴野。我指讀書。

lui 發表於 15-3-29 05:46
可以說一下你小朋友細時冇maths 特異,大時有係點?

其實仍然係無乜特別.
我仔只是數學資優,和數學天才還有一段很大很大的距離。
for every one criticism, three positives must be given.
‹ 上一主題|下一主題