用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 是否有點 ' 特別 ' 呢?
go

是否有點 ' 特別 ' 呢? [複製鏈接]

我囡囡對數字很敏感, 很喜歡與大人傾計, 好似放學時, 見到同班同學的媽咪來接佢同學, 佢寧願跟那大人聊天, 都唔同自己同學

佢K2時, 我無教佢乘除數, 但有一次佢見到五包荳奶賣$60, 佢望幾望就同我講 : "媽咪, $12一包奶, 好貴呀"

現時佢二年級, 佢自己係圖書館睇書, 學識' 次方' , 昨晚問我2的722次方跟7的222次方..哪個大? 相差幾多?

0    0    0    0

回覆:Freak 的帖子

"現時佢二年級, 佢自己係圖書館睇書, 學識' 次方' , 昨晚問我2的722次方跟7的222次方..哪個大? 相差幾多........"

我囝今年都係二年級, 已自已識得答哪個大D.

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,你想問乜?
係咁有d特別?
你响度問就1d都唔特別!

我仔小二,最近自己work out 到2^2, 3^2, 4^2 ....  中間嘅差係有關係嘅
佢好鍾意玩數序
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

其實問題本身只是简單既deductive reasoning, 假如吾用7 而用 8=2*2*2= 2 既3次方, 其實好易就可以推算出答案. 一般有奥數底既學生都應答得到.

係度問,真係要好特別的,先會覺得特別ga

記得有一次,我小朋友K2作了一個英文故事,寫得好好,我一時開心whatsapp給好朋友看,他的反應係:「趁你女細,要佢寫靚d英文字,吾係讀小學比老師話。」。評價如何,好睇對像。

回覆:是否有點 ' 特別 ' 呢?

繼續比多啲數學類型嘅書佢睇就可以了...我個K2仔仔最近開始學加數,返健康院時醫生問佢2+1=?,佢笑笑口話唔識,過咗一陣係紙度寫"2+2-1",我未教過佢,唔知邊度睇返嚟
佢地就係有依種自學能力,唔需要太驚訝

Freak 發表於 15-3-19 23:15
我囡囡對數字很敏感, 很喜歡與大人傾計, 好似放學時, 見到同班同學的媽咪來接佢同學, 佢寧願跟那大人聊天,  ...
好特別!Talented in maths! 我兩個仔亦是數學資優,但細個時沒有你囡囡的表現,我相信分別是你囡囡對數學興趣很濃厚,看得多學得深。我有位朋友的女兒亦是數學奇才,現在在牛津數學系讀書。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:Freak 的帖子

可能這兒的叻人勁人多。但我覺得你的女兒可以是其中一個。努力培養她!

回覆:chansiub 的帖子

老實講, 樓主個case只可以話個囡係對數學很有興趣, 但還談不上什麽"資優".  我問亞囝E條問题, 佢一分鐘吾洗就KO 我 (利伸: 我囝只有奥數底, 並非資優)

多謝各位意見, 你地的小朋友真的太厲害了,
可能我將我囡跟以前薯O麥的我相比..EHHE..見笑了

Freak 發表於 15-3-19 23:15
我囡囡對數字很敏感, 很喜歡與大人傾計, 好似放學時, 見到同班同學的媽咪來接佢同學, 佢寧願跟那大人聊天,  ...
如囡囡喜歡問,就請她自己去尋找答案,或你輔助她一下,不要令她這份熱忱消失。

引用:Quote:Freak+發表於+15-3-19+23:15+我囡囡

原帖由 lillymarie 於 15-03-21 發表
好特別!Talented in maths! 我兩個仔亦是數學資優,但細個時沒有你囡囡的表現,我相信分別是你囡囡對數學 ...
你好勁,兩個小朋友都資優

gingerm 發表於 15-3-23 16:26
你好勁,兩個小朋友都資優
我自己唔係資優呢 如果話我自己有成就就好囉。佢地大個仔,問多兩句都反問我:「點解我要話俾妳聽?」我個大仔仲要有ADHD,頭幾年覺得自己好命苦就真。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:Quote:gingerm+發表於+15-3-23+16:26+你好

原帖由 lillymarie 於 15-03-23 發表
我自己唔係資優呢 如果話我自己有成就就好囉。佢地大個仔,問多兩句都反問我:「點解我要話俾妳 ...
都係,我自己唔係資優,我仔計數應該好快計到我答唔到,煩死人。

gingerm 發表於 15-3-24 00:07
都係,我自己唔係資優,我仔計數應該好快計到我答唔到,煩死人。

...
他出題目考你?

引用:Quote:gingerm+發表於+15-3-24+00:07+都係

原帖由 lillymarie 於 15-03-24 發表
他出題目考你?
佢未返學,但已知有乘數表,會考我。。。情境題,例如,十個雪糕分俾五個小朋友,每人有多小。。。自己會答,兩個,因為5×2=10

gingerm 發表於 15-3-24 08:22
佢未返學,但已知有乘數表,會考我。。。情境題,例如,十個雪糕分俾五個小朋友,每人有多小。。。自己會答 ...
叻仔!他似乎對數學頗有興趣。
我大仔細個時反而喜歡我出這些處境題考他。乘數表,大仔和細仔差不多三年班才背。大仔是因為ADHD影响,後來要和他玩遊戲鬥快才能集中精神背,最快紀錄是1分06秒背完1至9的乘數表。細仔就成日覺得自己已經識哂,覺得悶唔肯背。最後要由我和大仔輪流游擊戰式地出題考他,才逼到他好快背出答案。細仔對數學的興趣好普通。

回覆:lillymarie 的帖子

做家長只可盡力吧,大家加油

lillymarie 發表於 15-3-23 20:12
我自己唔係資優呢 如果話我自己有成就就好囉。佢地大個仔,問多兩句都反問我:「點解我要話俾妳 ...
傳說中阿仔智商八成遺傳阿媽,阿女智商八成遺傳老豆,所以兩個仔資優,阿媽八成走唔甩係聰明
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-3-24 11:20
傳說中阿仔智商八成遺傳阿媽,阿女智商八成遺傳老豆,所以兩個仔資優,阿媽八成走唔甩係聰明  ...
No lar. 想當年會考additional maths死背了十年的past papers盡哂力才考到B。今天大仔仔問我仲記唔記得那些方程式,真是佢識我我唔識佢。倒轉頭被阿仔罵我浪費光陰!
還有,大仔只是數學資優罷了。
‹ 上一主題|下一主題