用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問學小提琴?
樓主: YSLKHL
go

請問學小提琴? [複製鏈接]

引用:唉!又有哥哥仔.....斷弓!

原帖由 bebebe12345 於 15-04-17 發表
唉!又有哥哥仔.....斷弓!
靚嘢?慘啦

回覆:titibaby 的帖子

哦!相對不是十分貴.....
不過相當不錯的弓丶足以讓人心痛!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:哦!相對不是十分貴..... 不過相當不錯的弓

原帖由 bebebe12345 於 15-04-19 發表
哦!相對不是十分貴.....
不過相當不錯的弓丶足以讓人心痛!
整得返嗎?

我整過都同以前分別不大

回覆 titibaby 的帖子

斷位問題和拉的人是他......換弓!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

剛剛換了弓毛同弦線...未夠四個月就又要換...
今次換完線調教完音柱, 部琴終於開到聲, 之前成日好似鼻塞0甘,耳仔有返好日子過, 呀女練琴都有心機左.

不過呢部1/4用唔得耐...好快又要換1/2了.

回覆 四隻貓 的帖子

孩子快高長大、琴大聲大!
練多了自然損耗大.....孩子乖肯練琴!
日子有功.....要求續漸高!
調琴不能少, 留意不要調至太易拉。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

回覆 四隻貓 的帖子

唉,沒完沒了,買完琴又要買套後備缐仲話想買個碳纖琴盒。好聲左,佢地有心機咪會多練,呢排呀仔日日都主動話練琴比我聽。

引用:回覆+四隻貓+的帖子 唉,沒完沒了,買完琴

原帖由 kkhon 於 15-04-24 發表
回覆 四隻貓 的帖子

唉,沒完沒了,買完琴又要買套後備缐仲話想買個碳纖琴盒。好聲左,佢地有心機咪會多練 ...
我都買左隻粉紅色琴盒氹女開心
佢地肯練就值返。

回覆 四隻貓 的帖子

請問在哪買?咩質料?幾錢?想買的只得full size

mine using GEWA case

四隻貓 發表於 15-4-24 11:32
剛剛換了弓毛同弦線...未夠四個月就又要換...
今次換完線調教完音柱, 部琴終於開到聲, 之前成日好 ...
換了什麼線?以前是什麼線?

引用:Quote:四隻貓+發表於+15-4-24+11:32+剛剛換

原帖由 bopoJune 於 15-04-25 發表
換了什麼線?以前是什麼線?
一直都是用Pirastro Evah Pirazzi。

回覆:請問學小提琴?

大部分小朋友琴,evah 效果不錯,會好響亮,不過短命

如果用舊琴,有時dominant類好d

到4/4有很多選擇要慢慢試自己喜好

線命短即係通常last 幾耐?係唔係都要睇吓果個係高手定低手,彈乜曲目?溫度濕度?唔斷點知要換?定regular換?我耳仔唔好,聽唔出,囡又無complain...只是有時見到缐有凹凸⋯⋯sorry for asking too many questions!

回覆 四隻貓 的帖子

粉紅色好吸引!貴嗎?

我仔手汗多,evah用吾夠3個月就霉要換,dominant就捱到4-6個月。evah好聲d,但依家用舊琴,老師話用dominant就夠。

引用:回覆+titibaby+的帖子 線命短即係通常last

原帖由 stinkyrabbit111 於 15-04-26 發表

線命短即係通常last 幾耐?係唔係都要睇吓果個係高手定低手,彈乜曲目?溫度濕度? ...
短命= 三個月以內

其實我不太懂,總之覺得聲音不對就換,有表演前也換

stinkyrabbit111 發表於 15-4-26 11:12

線命短即係通常last 幾耐?係唔係都要睇吓果個係高手定低手,彈乜曲目?溫度濕度? ...
老師教不要等弦斷。通常弦線上有一層coating, 間唔中摸下弦線,若有不順滑,看看是否汚糟,是否抹得甩,若是coating脫落就是時候換那一條弦。
我好懶不常檢查。有次阿仔叫我換弦,因為那條弦空弦沒走音,但拉時却走音。我一看,發現整條弦由銀色變黑色了!亦有一次老師告訴我弦線摸上手一粒粒的,是因某些位置的coating脫落了,叫我換弦,不然阿仔轉把時有機會會擦傷手指。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 Sindy 的帖子

各位高手,

女女要換琴, 想請教一下大家:
女女要換 7/8 size 既琴, 老師介紹去了一間樓上舖試中了一個 $14000 既手工大陸琴, 我同女女都幾鍾意個琴聲.
另外, 在凱聲都見到 d 歐洲琴, 大約 $18000-$25000, 但老師話呢個價錢既話買個大陸琴質素好過歐洲琴.
而家十五十六都唔知買大陸琴好唔好? 大家可否指教一下!

Thanks...

引用:回覆+Sindy+的帖子 各位高手,+女女要換琴,

原帖由 sara11 於 15-06-14 發表
回覆 Sindy 的帖子

各位高手,
買咁貴琴多數可以借出試,你兩度都借比老師試試最好

‹ 上一主題|下一主題