用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問學小提琴?
樓主: YSLKHL
go

請問學小提琴? [複製鏈接]

引用:我見4/4古董琴三萬幾,新琴3仟起都有

原帖由 kkhon 於 15-04-05 發表
我見4/4古董琴三萬幾,新琴3仟起都有
討謝謝

引用:回覆+scyu88+的帖子 十月考G6,每次去夾鋼

原帖由 kkhon 於 15-04-05 發表
回覆 scyu88 的帖子

十月考G6,每次去夾鋼琴呀sir第—句就係你換左琴未?冇奈!去到一定的级要用靚琴,仲 ...
請問你小朋友學左幾耐至考6級,每日練習 幾耐

回覆 scyu88 的帖子

三歲半開始學,E家9歲4年级,他好懶冇每曰練,一星期練4日每次半小時,進度吾算快。他樂團的首席升小六時已考左8级。

回覆:kkhon 的帖子

三萬幾一個法國古董琴! 除非個琴本身嘅情況好差,否則,真系無可能。

回覆 小伊 的帖子

講個教事你聽
好耐好耐以後, 約一百年前, 有個法國人(可能是不出名的製琴師、或者是學徒) 用了一個普遍的木料造了一部小提琴, 手工算是有水準, 一百年來, 小提琴的結構也保存得好, 不用重大維修。一百年後,  有人在歐洲收集這些「普及級別」的古琴來拍賣, 剛好有一些跟香港有關係的人買了回來, 維修調整後放在香港賣, 由於這些香港人有維修調整的能力, 賣三萬至四萬, 一年後八折或半價收回, 週整後又再賣, 然後一年後又收回來....

以上只是故事, 如有雷同, 實屬巧合

回覆 小伊 的帖子

那當然所謂的古董琴也有分不同级數啦,數萬只係最低,我果曰隨手拎起左一個,嚇到老板面都青,原來佰幾萬!呀仔老師用緊分别是,3萬幾丶8萬同18萬來自法國同德國的一百年同二百年前的古董琴。

回覆 bopoJune 的帖子

咁橋,我買的是1900年的

小伊 發表於 15-4-5 18:25
三萬幾一個法國古董琴! 除非個琴本身嘅情況好差,否則,真系無可能。

...
話時話,琴日去左提琴展,大開眼界,但執唔到琴返黎,執左兩支弓

引用:三萬幾一個法國古董琴!+除非個琴本身嘅情況

原帖由 小伊 於 15-04-05 發表

...
好普通ja wor

法國,德國100 年-150 年琴市場上好多

通常細size 就難搵d

回覆 titibaby 的帖子

係呀,幾萬蚊的最多,有个3/4萬幾都有,但d聲好薄。

回覆 Sindy 的帖子

請問幾錢?

引用:回覆+小伊+的帖子 講個教事你聽好耐好耐以

原帖由 bopoJune 於 15-04-05 發表
回覆 小伊 的帖子

講個教事你聽
如果自己識整,外國拍賣,幾百蚊起都有百年琴

人家賺就是賺識揀。換bass bar,peg,指板,音柱,tail piece,線,補裂痕...功夫不少。續個job 計加埋都 六七千起碼

賺幾多錢都好,都要過到買家耳朵先得

回覆:kkhon 的帖子

弓.....既然都在那兒買琴了丶怎不在那兒買,2K樓下那枝可以了吧!琴之外的另一要求、同樣並不平宜但追求難免!

琴能夠越換越好、那是孩子的福氣!
還是那一句....琴始終是人家的好!

Trad in 是市場需要的產物,並無不妥.....幾萬的還是學生琴而已!
總覺得人家賺是應該的、合理就好。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 bebebe12345 的帖子

送了一枝300蚊,買了一枝1200,想知下抵吾抵。

唉!換次弓毛都成千!
始終覺得相對於學費......

千祈唔好睇輕支弓!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

是啊,d弓毛秏損每半年要換弓毛,睇定買枝新好過。

kkhon 發表於 15-4-6 22:04

請問幾錢?

幾百蚊,批發價,佢知我有同琴廠拎琴,炭纖都唔駛1000,超抵,不過係香港買左囉(所以買支實木), 今次既收獲係俊文有折,九月開義教班時慳返d錢可以

回覆 kkhon 的帖子

半年換弓毛、孩子十分勤力!弓毛有平貴、可以選擇配合!

你有300,又有1200....有分別嗎?
300那枝自然不換、那1200那支呢?

說起故事,
聞有人放了7、8支弓試,拿上手說一說、拉一拉再說.....那兒好、那兒不好!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

Thx,我得閒都吼下先

吾係仔勤力,係我粗鲁成日勾起左d弓毛,拔下拔下又一條,仔話怕左我叫我吾好搞佢套琴。1200蚊的C父話換弓毛300-500蚊。
‹ 上一主題|下一主題