用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生/大抽獎甲/大抽獎乙
go

自行收生/大抽獎甲/大抽獎乙 [複製鏈接]

想確定一下係咪三個收生階段都係獨立,
唔會因為自行收生既中學選擇而影響大抽獎甲既機會,
亦唔會因為大抽獎甲既中學選擇而影響大抽獎乙既機會。
   4    0    0    0

大媽爸爸 發表於 15-3-19 15:13
想確定一下係咪三個收生階段都係獨立,
唔會因為自行收生既中學選擇而影響大抽獎甲既機會,
亦唔會因為大抽 ...
三個收生階段係獨立運作既,但係你亦需要知道三個收生階段既關係:如果自行階段有學校收左你,電腦就唔會同你處理大抽獎既甲部同乙部選校。同樣地,如果甲部有學校收左你,電腦就唔會同你處理大抽獎既乙部選校。

咁乙部係咪要自行唔收,三十間甲部都唔收,先會用?
咁到用乙部時,是否其他學生都抽完甲?

王家爸爸  2. 抽完甲部,先抽乙部  發表於 15-3-20 08:56
王家爸爸  1. 甲部只可以填三間  發表於 15-3-20 08:56

lmcvgood 發表於 15-3-19 17:32
咁乙部係咪要自行唔收,三十間甲部都唔收,先會用?
咁到用乙部時,是否其他學生都抽完甲? ...

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSPA_2015_TC.pdf

《中一派位選擇學校表格》分為:
甲部: 不受學校網限制的學校選擇
- 家長應參閱《不受學校網限制選校手冊》,選擇最多三所位於任何學校網
(包括子女所屬學校網)的中學,並按照選校意願順序填寫在表格內。
乙部:按學校網的學校選擇
- 家長應參閱子女所屬學校網的《中學一覽表》,選擇最多三十所中學,並按照選
校意願順序填寫在表格內。

甲/乙部既學位應該係分開既.

王家爸爸 發表於 15-3-19 16:14
三個收生階段係獨立運作既,但係你亦需要知道三個收生階段既關係:如果自行階段有學校收左你,電腦就唔會同 ...

明白, 唔該晒
‹ 上一主題|下一主題