用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 12,net 14一問
go

net 12,net 14一問 [複製鏈接]

聽聞2016年開始,天后便由net14轉net12,是否屬實?有無人知道,謝謝!

4    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:聽聞2016年開始,天后便由net14轉net12,是

原帖由 happy+ 於 15-03-18 發表
聽聞2016年開始,天后便由net14轉net12,是否屬實?有無人知道,謝謝!
前排打去問過,肯定有改動但未確定條線點𠝹

回覆:net 12,net 14一問

http://jmc.hksyu.edu/shuo/%E5%A4%A9%E5%90%8E%E7%B6%AD%E5%9C%92%E5%B0%87%E6%92%A5%E7%81%A3%E4%BB%94%E9%81%B8%E5%8D%80/

就睇呢單新聞,佢地係想將天后區和維園區轉去net 12, 天后區唔係已經有一間小學和兩間中學已在2016年轉網咩?

happy+ 發表於 15-3-18 23:34
相關受影響學校(北角官立(雲景道))已肯定下年變咗灣仔區, 至於住址點劃分, 我諗最快要等到9月教育局出2016-2017年度小一入學既校網資料先會公佈
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

以我所知,天后的庇利羅士仍舊屬于東區,唔轉入灣仔區,所以我懷疑天后會否納入net12.

引用:以我所知,天后的庇利羅士仍舊屬于東區,唔

原帖由 happy+ 於 15-03-19 發表
以我所知,天后的庇利羅士仍舊屬于東區,唔轉入灣仔區,所以我懷疑天后會否納入net12.

...
因為bps 唔屬於天后區,呢間學校剛好係條線外面,你入我post 個條link 就明

happy+  thx  發表於 15-3-19 09:00

如你睇到圖,佢地係想將c16(天后)和c17(維園)轉去net 12.但 bps 剛好係c17,而c17 佢地無打算係納入埋net12 的。

happy+  thx  發表於 15-3-19 09:08

我就是住在受影響地區, 在還未公報詳細資料前, 12和14網的學校都要研究下, 既然政府已經決定左, 點解唔早些公報呢?

PS. 早兩星期已收到區議員宣傳單張, 説2016/17年度所住地方會搬入灣仔, 2016/17年度入小一或中一學生可同時選擇12和14網的學校 (因為過度期), 但消息從何確實呢? 希望教育局快些有消息啦!

醒目開學勳章 王國長老

如果照藍線睇, 即柏景台, 維景, 美城, 琉璃街永興街水星街木星街至蜆殼街都係12網, 蓮花宮打落一堆天后廟道又係12 (包括新樓盤)

七海打後包括海峰園維持14

奇在寧寧捨捨bps果小小 (僑興, 留仙街左右, bps, 建康)就要維持14

Charlotte_mom 發表於 15-3-19 11:54
如果照藍線睇, 即柏景台, 維景, 美城, 琉璃街永興街水星街木星街至蜆殼街都係12網, 蓮花宮打落一堆天后廟道 ...
BPS 撥入埋灣仔....真係

mcl203 發表於 15-3-19 12:05
BPS 撥入埋灣仔....真係
到時軒小更加爭崩頭!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:聽聞2016年開始,天后便由net14轉net12,是

原帖由 happy+ 於 15-03-18 發表
有無人知道最新情況?

引用:Quote:原帖由+happy++於+15-03-18+發表聽聞

原帖由 Chujai 於 15-05-28 發表
有無人知道最新情況?
Area出咗,幾時轉就好似未知

引用:Quote:原帖由+Chujai+於+15-05-28+發表有無

原帖由 lauwingtai 於 15-05-28 發表
Area出咗,幾時轉就好似未知
邊度睇喺邊個area?

引用:Quote:原帖由+happy++於+15-03-18+發表聽聞

原帖由 Charlotte_mom 於 15-03-19 發表
前排打去問過,肯定有改動但未確定條線點𠝹
請問知唔知道會在2016年改?

Chujai 發表於 15-5-28 18:08
邊度睇喺邊個area?
C16 & C18將撥給灣仔

引用:Quote:Chujai+發表於+15-5-28+18:08+邊度睇

原帖由 lauwingtai 於 15-05-28 發表
C16 & C18將撥給灣仔
謝謝。有無人知幾時生效?

Chujai 發表於 15-5-28 22:40
謝謝。有無人知幾時生效?
未知

回覆:lauwingtai 的帖子

有網址嗎?我睇唔到地圖。

‹ 上一主題|下一主題