用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田曾肇添和Maryknoll
樓主: green2012
go

沙田曾肇添和Maryknoll [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+786+於+15-03-25+發表錯了。

原帖由 Lucifer3960 於 15-03-26 發表
好奇一問,如果想去外國,為何不入有IB,GCSE,AP課程的學校?另我不是用家,不敢挑戰權威,奇怪一間學校為何 ...
當然不是個個,但學校裡有很多同學都準備出國,學校亦傳統以來有大量這些資訊。

地區名校的這些資訊是0。(今時今日我不知,但當日是0)

Lucifer3960 發表於 15-3-26 21:14
好奇一問,如果想去外國,為何不入有IB,GCSE,AP課程的學校?另我不是用家,不敢挑戰權威,奇怪一間學校為何 ...
或者禁講,最初未必想出國,讀到F2F3覚得科中文唔对路,無謂留港嘥時间,咪中途出国。唔止MCS,唔少英中学生中文都係死穴。

引用:Quote:Lucifer3960+發表於+15-3-26+21:14+

原帖由 Yanamami 於 15-03-26 發表
或者禁講,最初未必想出國,讀到F2F3覚得科中文唔对路,無謂留港嘥時间,咪中途出国。唔止MCS,唔少英中学生 ...
謝謝,清楚曬,明白了

曾記係好多小測, 但功課唔多, 可能d學生經常都係備戰狀態, 佢一直都係沙田一哥( 單睇成績.) 而且入得去都係一批讀得既! 收靚客, 業績一定好!

而紅磚仔間學校真係睇見都流口水(靚). 以前亞嫂讀佢, 英文十分流利. 不至於是鬼妹仔, 但又不是港式那種, 但很好聽字正腔圓, 原因係當年學校起用外籍修女教英文, 同時每日要寫一則新聞. 但而亞嫂既女入番母校, 就大不如前. 另外我認識個紅磚仔朋友幼,小, 中, 都係紅磚仔完成, 英文十分港音, 什至幾難聽, 佢應該3x歲. 亞嫂已50有多既一代.
我選肯定紅磚仔, 鐘意個名, 虛一d唔緊要啦! 論成績曾記好些.曾記英文都好深架!  

Sum_Ba  紅磚仔幼稚園?是甚麼時代的?   發表於 15-3-31 22:03
王家爸爸  MCS係優良率高  發表於 15-3-27 17:20
王家爸爸  曾記係合格率高  發表於 15-3-27 17:20

Lucifer3960 發表於 15-3-26 21:14

高盛前員工成立 社企助基層尖子海外升學

王家爸爸  瑪利諾既人均5級係3,高好多   發表於 昨天 17:17
---------------------------------------------------------------------------

有d好奇, 想知道以上資料邊道來呀?

MCS年報報道:
2014年DSE考生人數                 : 129
3322                                          : 89.9%
DEGREE COURSES                  :  86.8%
LOCAL  DEGREE(估計含自資 )  : 72.1%
OVERSEAS DEGREE                 : 14.7%

睇唔到有5,5*,5** 既 %或數據.

以總考生人數129來估計, 應該唔少人DSE前已跳船.

引用:+本帖最後由+October.+於+15-3-28+08:59+編

delete

選MCS:在這優雅環境享受6年的教育,超值啦

回覆:October. 的帖子

MCS網頁已公布

MC1128 發表於 15-3-28 13:00
MCS網頁已公布
唔該曬!

上去睇咗, 係2012-2014年3年平均人均3.14。

twcho  係第幾頁?我搵唔到。  發表於 15-3-29 09:33

twcho  係第幾頁?我搵唔到。  發表於 19 分鐘前
-------------------------------------------------------------------

係第一頁,只係2012-2014三年既平均數. 搵唔到每一年既數據,

學校年報有寫考生人數:
2012年: 151 人
2013年: 147 人
2014年: 129 人

我記得以前有人想知MCS DSE成績但搵唔到, 有網友答話 MCS從來唔公開成績既, 睇來係今年校網先開始有(有錯請指出), 不過, 唔係每年數據, 要自己做下功課.

引用:如果只著重考鬥多5**,曾肇添、鄧顯呢類地

原帖由 johnnywalker 於 15-03-27 發表
如果只著重考鬥多5**,曾肇添、鄧顯呢類地區頂級名校或者比MCS、喇沙呢d更多。但我自己認為,讀書唔只係睇 ...
咁岩睇到你呢句:其實喇記係比曾記高一些。喇記在成績上甚至高過DBS。

引用:我係maryknoll+出身,+地區名校及傳統名校既

原帖由 queenie1985 於 15-03-19 發表
我係maryknoll 出身, 地區名校及傳統名校既學生性格唔同,focus 既野唔同, 睇你想要d咩. maryknoll d 人英文 ...

Deleted

引用:twcho++係第幾頁?我搵唔到。++發表於+19+

原帖由 October. 於 15-03-29 發表
twcho  係第幾頁?我搵唔到。  發表於 19 分鐘前
------------------------------------------------------ ...
有網友在MCS交流區post出來

引用:Quote:原帖由+Lucifer3960+於+15-03-26+發

原帖由 786 於 15-03-26 發表
當然不是個個,但學校裡有很多同學都準備出國,學校亦傳統以來有大量這些資訊。

地區名校的這些資訊是0。 ...
說得對、mcs 或叫一些傳統名校、就是有這樣特色、早把目光放遠、出國讀U或讀高中也好、是從小學階段已開始接收到這種資訊.
所以又好多師弟妹承襲師兄師姐的path

引用:Quote:原帖由+786+於+15-03-26+發表當然不

原帖由 林嬌嬌 於 15-04-01 發表
說得對、mcs 或叫一些傳統名校、就是有這樣特色、早把目光放遠、出國讀U或讀高中也好、是從小學階段已開始 ...
小學又唔多覺有好多出國資料。反而有些要畀人知好叻好叻既想過檔居多。真正多談出國和有資料提供係中學才開始。

引用:我係maryknoll+出身,+地區名校及傳統名校既

引用:Quote:原帖由+786+於+15-03-26+發表當然不

‹ 上一主題|下一主題