用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園2nd in謎思
樓主: joygigi
go

學之園2nd in謎思 [複製鏈接]

回覆:學之園2nd in謎思

為左LH既中文(中英平均)而放棄Vic ,好出奇?

鐘意LH細校同英普班,而放棄st cat ,好出奇?

LH 既PN直升K1,劍鳴同st cat 都唔係,揀LH,好出奇?

其實每個父母都有自己既preference ,只睇名氣(坊間既名氣)去比較,太膚淺吧!

我識朋友「家底豐厚」因為教育理念問題,揀學卷幼稚園放棄st cat。呢個世界好大架

引用:你又唔可以咁講,+我真係識得幾位放棄另外嗰

原帖由 supermom1 於 15-03-19 發表
你又唔可以咁講, 我真係識得幾位放棄另外嗰兩間㗎
我意思唔係話LH唔好,覺得好過Vic同KM,我都好想有offer,只不過覺得佢咁遲2nd in,有機會有家長唔想再攪而放棄,咁學校咪少咗選擇...

引用:為左LH既中文(中英平均)而放棄Vic+,好出

原帖由 kissobaby 於 15-03-19 發表

我又無話LH唔好,只不過其他名幼的確吸引,已有offer可能真係會怕麻煩唔考。咁當然LH都唔憂收生,好似SPN夠名氣幾遲都唔怕。不過咁安排佢自己2nd in arrangement都易亂...

係 當年我都放棄左SC K1 , 揀LH K1

引用:Quote:原帖由+kissobaby+於+15-03-19+發表

原帖由 ensy 於 15-03-19 發表
我又無話LH唔好,只不過其他名幼的確吸引,已有offer可能真係會怕麻煩唔考。咁當然LH都唔憂收生,好似SPN夠 ...
其實如果喜歡間學校,就算有其他offer亦會去2nd in.
已有心儀offer, 有2nd in亦唔會去。
因為每年都有人hold位hold到開學先drop offer,開學之後先call waiting,令其他人想讀都無機會。

回覆:Jessica_chung 的帖子

咁SC同LH 有咩考慮嘅優點同缺點令你最後choose LH呢?

的確很多家長就是"膚淺"看名氣,因為這個社會本身就是膚淺,常常靠名氣。堅係"家底豐厚"那些反而唔會爭讀名校同幾千幾萬人搏鬥,如果我係富豪,俾細路讀happy school 就算了。因為將來搵食根本唔駛愁。反而只會著重小朋友是否開心和品行好。

可惜膚淺的家長佔大多數呢

引用:可惜膚淺的家長佔大多數呢 +

我也是膚淺一族

回覆:Jessica_chung 的帖子

其實我都諗過,如果好彩收,我都會放棄維記,讀學之園

引用:其實我都諗過,如果好彩收,我都會放棄維記

原帖由 joygigi 於 15-03-20 發表
其實我都諗過,如果好彩收,我都會放棄維記,讀學之園
咁如果St cat同LH呢?

請問有無人知青衣PN一班係幾多人呢?thanks

回覆:nic_bb 的帖子

如果我會學之園第一,念蘅第二

引用:請問有無人知青衣PN一班係幾多人呢?thanks

原帖由 sami109 於 15-03-20 發表
請問有無人知青衣PN一班係幾多人呢?thanks
28人一班。

引用:Quote:原帖由+sami109+於+15-03-20+發表請

原帖由 kittykuma 於 15-03-20 發表
28人一班。
28人一班都幾多喎.... 咁有幾多位老師?

回覆:sami109 的帖子

1 中文老師, 1 Native English Teacher , 1 Teaching Assisant。 3:28

引用:Quote:原帖由+joygigi+於+15-03-20+發表其

原帖由 nic_bb 於 15-03-20 發表
會揀SC 報得呢兩個都係想打入好小學 SC過去record好過LH(指神校一類)

引用:Quote:原帖由+joygigi+於+15-03-20+發表其

只可以話,幾間一般人認同較好嘅幼稚園喺不同家長心目中都有不同排名,好難一概而論,牛津同劍橋邊間好?我覺得各有各好

我選LH, 因為鍾意細校,k1之後原班升上K2,K3,同學之間感情好D.
學校細,校長好認識每位小朋友,盡量比機會佢地發揮。例如,怕羞既比機會佢帶唱校歌練膽。
而且到升小支援充足,不輪參觀小學或小學講座學校都會安排。課程小組亦不斷改進,聽取家長意見及小學情況改善課程。

St Cat 未讀過不能評論,但論名氣及口碑亦非常好。可惜2nd in撞時間,st cat同LH二選一,我選擇了LH.

‹ 上一主題|下一主題