用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園2nd in謎思
樓主: joygigi
go

學之園2nd in謎思 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+sailormercury+於+15-03-18+

原帖由 nic_bb 於 15-03-18 發表
想法相同!青衣校長話2nd in係深入d了解小朋友嘅發展及家長對子女敎育嘅睇法,
提醒若有2nd in一定要e-mail ...
"若有2nd in 一定要回覆會唔會出席"? 未聽過有學校會咁一廂情願地叫人缺席interview 也要預先通知它,已看得出LH 有點心虛會不少人放棄2nd in.... 感覺LH 有點策略錯誤,因為它公佈2nd in名單時SC和Vic 已出offer, 假設大部分有SC offer 和部分有Vic offer 的人唔會再去LH interview , 人地都未必特登通知你唔來interview la... 到時真系唔知點算。

引用:Quote:原帖由+nic_bb+於+15-03-18+發表想法

原帖由 sailormercury 於 15-03-19 發表
"若有2nd in 一定要回覆會唔會出席"? 未聽過有學校會咁一廂情願地叫人缺席interview 也要預先通知它,已看 ...
利申!我也很喜歡LH ,希望小兒入到(不過我不是大B 應該陪跑),只是不太喜歡這次2nd in 的通知和timing...

引用:Quote:原帖由+nic_bb+於+15-03-18+發表想法

原帖由 chantecaille 於 15-03-19 發表
但SC 會有唔使second in直入的嗎?
妳誤會了,我同sailormercury想法相若,LH原意想和St Cat玩法一様,要有2nd in先有機會有offer,根本冇直入,但又怕St Cat同Vic月尾放榜後,d人唔去2nd,所以唔敢講到咁實一定要有2nd先有offer機會,以防萬一要番兜之前冇2nd嘅小朋友。明未?

引用:Quote:原帖由+chantecaille+於+15-03-19+發

引用:Quote:原帖由+sailormercury+於+15-03-19+

原帖由 sailormercury 於 15-03-19 發表
利申!我也很喜歡LH ,希望小兒入到(不過我不是大B 應該陪跑),只是不太喜歡這次2nd in 的通知和timing.. ...
利申:我都好鍾意LH,但老公鍾意SC同KM,等緊呢兩間放榜,老實說若幸運地月尾收到St cat offer, 我老公應該會叫我放棄LH 2nd(若幸運地又有我隻馬騮份的話),因為畢竟attend interview都係有壓力嘅事!

nic_bb 發表於 15-3-18 22:37
青衣校係成千個爭56個位添呀
甘少位啊!!!

請問知唔知海逸校收幾多個呢?

兜兜要轉轉 發表於 15-3-19 11:27
甘少位啊!!!

其他分校會多位

引用:Quote:原帖由+chantecaille+於+15-03-19+發

原帖由 nic_bb 於 15-03-19 發表
妳誤會了,我同sailormercury想法相若,LH原意想和St Cat玩法一様,要有2nd in先有機會有offer,根本冇直入 ...
其實大家都係估估下啫,好似講到人哋真係咁樣,好似對學之園有d唔公平喎!不過我都對今次2nd in嘅安排覺得好混亂

引用:Quote:原帖由+nic_bb+於+15-03-19+發表妳誤

原帖由 alhkwok 於 15-03-19 發表
其實大家都係估估下啫,好似講到人哋真係咁樣,好似對學之園有d唔公平喎!不過我都對今次2nd in嘅安排覺得 ...
好快就開估!

sailormercury 發表於 15-3-19 00:34
"若有2nd in 一定要回覆會唔會出席"? 未聽過有學校會咁一廂情願地叫人缺席interview 也要預先通知它,已看 ...
唔去IN唔駛特登通知, 佢話唔覆就當你唔去 2nd in

回覆:joygigi 的帖子

我想問k班second in定係N班要second in? Thx so much!

引用:Quote:sailormercury+發表於+15-3-19+00:34

原帖由 allah 於 15-03-19 發表
唔去IN唔駛特登通知, 佢話唔覆就當你唔去 2nd in
即係有2nd而又決定去先 send email,冇send當放棄

引用:我想問k班second+in定係N班要second+in?+Th

原帖由 Candycat225 於 15-03-19 發表
我想問k班second in定係N班要second in? Thx so much!
PN

回覆:nic_bb 的帖子

噢~PN都咁大競爭!真係難為了家長

回覆:nic_bb 的帖子

咁睇嚟LH對自己好有信心,覺得家長會為佢放棄SC or Vic!

你又唔可以咁講, 我真係識得幾位放棄另外嗰兩間㗎

引用:咁睇嚟LH對自己好有信心,覺得家長會為佢放

原帖由 ensy 於 15-03-19 發表
咁睇嚟LH對自己好有信心,覺得家長會為佢放棄SC or Vic!
其實為LH放全龍或半龍嘅亦大有人在

引用:Quote:原帖由+ensy+於+15-03-19+發表咁睇嚟

原帖由 sbux 於 15-03-19 發表
其實為LH放全龍或半龍嘅亦大有人在
同意,我上年都放棄咗半龍!我阿囡有幾個同學仔都放棄咗半龍

引用:咁睇嚟LH對自己好有信心,覺得家長會為佢放

原帖由 ensy 於 15-03-19 發表
我幾年前大仔Pn已經放Vic offer選LH
當年主要考慮地點,今年細女考pn, 放棄SC 2nd in 考LH.
世事無絕對。

‹ 上一主題|下一主題